Educatieve uitjes in Nederland

Educatieve uitjes in Nederland

Door Linda. Leren doe je niet alleen op school, maar gebeurt ook zeker in het dagelijkse leven. Vaak kan je zo ook het leerzame combineren met het leuke, en dat zonder dat ze dat door hebben. Zo had mijn dochter het op school gehad over Mondriaan dus hebben we in de vakantie een bezoek gebracht aan het Mondriaanhuis waar ze zelf ook aan de slag kon gaan met kunstwerken. Want de ontwikkeling van een kind gaat verder dan alleen leren lezen en rekenen! Ik zette de leukste educatieve uitjes in Nederland op een rij. 

Leuke educatieve uitjes in Nederland op een rij

Boerderij of dierentuin

Met jonge kinderen kan een bezoek aan de boerderij al heel leerzaam zijn. Ze ontdekken hier verschillende dieren niet alleen in het boek maar ook in het echt, met een beetje geluk kan je er zelfs een paar aaien en voelen. Veel kinderboerderijen of dierentuinen besteden ook veel aandacht aan educatie. Zo laten ze zien waar de dieren leven, hoe groot / zwaar ze worden of wat ze eten. Wat weer een leuk gesprek oplevert over herbivoren en carnivoren. Eventueel kan je zelfs kiezen om te overnachten tussen de dieren.

Historische uitjes

Archeon

Natuurlijk kan je van alles leren over de prehistorie, Romeinen of de Tweede Wereldoorlog uit de geschiedenisboekjes, maar wat dacht je van het zelf ervaren en beleven? Hier in huis is Archeon altijd een populair uitje. Geen vitrines met voorwerpen waar je naar kijkt, maar je volgt in de Middeleeuwen een zwaardvechttraining of oefent met boogschieten, woont in het amfitheater een gladiatorengevecht bij of oefent met vuur maken in de prehistorie. Is je kind meer fan van dino’s dan is een bezoek aan het Oertijdmuseum in Boxtel een aanrader.

Planetarium of Sterrenwacht

Is je kind groot fan van de sterren en planeten en wil het daar graag meer over weten? Bezoek dan eens een planetarium, heerlijk vanuit een bioscoopstoel kom je meer te weten over een bepaald thema dat op de bol wordt geprojecteerd. In de avond kan je ook een bezoek brengen aan een sterrenwacht om door de sterrenkijker zelf naar de sterren te kijken. Nog meer weten over ruimtevaart; ga dan eens naar Noordwijk Space Expo. Vanaf 16 jaar kan je met een treintje een bezoek brengen aan het gebied waar ze ook echt werken.

Themapark

Attractieparken en grote speeltuinen zijn vooral gericht op vermaak, maar er komen ook steeds meer themaparken in Nederland. Daarbij draait het niet om de attracties maar ze zijn gericht op een bepaald thema. Denk bijvoorbeeld aan Historyland in Hellevoetssluis, het Dino Experience Park in Gouda of Ecomare op Texel.

Interactieve musea

Educatieve uitjes in Nederland

NEMO Science center is een bekend voorbeeld van een interactief museum dat in het thema staat van de wetenschap. Kinderen kunnen hier vooral doen om zo er achter te komen hoe de ogen werken, of wat zwaartekracht is. In het lab kunnen ze zelf ook bepaalde proefjes en experimenten doen. Daarnaast zijn er ook andere musea zoals het Discovery Museum in Kerkrade of Boerhaave in Leiden.

Naast musea heb je ook ontdekhoeken en de kinderwerkplaats waar je al spelende zelf kan bouwen en experimenteren. Voor jonge kinderen is er vaak een speelhoek aanwezig.

Workshop

Tot slot zijn er ook heel veel workshops die je kan volgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kookworkshop, of een workshop om zelf schoonheidsproducten te maken of juist een creatieve workshop waarbij je een schilderij gaat maken of juist gaat beeldhouwen.

Bezoekerscentrum

Wat ook een aanrader is, is om een bezoekje te brengen aan een bezoekerscentrum. Sommige zijn gratis te bezoeken zoals Future Land in Rotterdam dat gericht is op de haven en de ontwikkeling van de Tweede Maasvlakte, maar ook bij de Afsluitdijk is er een bezoekerscentrum. Bij andere moet je soms betalen.

Ook Staatsbosbeheer heeft verspreid over het land een aantal bezoekerscentra die niet alleen het startpunt vormen van wandelingen, speelbossen of activiteiten in de directe omgeving, maar waar ook een kleine expositie is of je iets meer leert over de natuur.

Educatieve uitjes per provincie of stad

Drenthe

Leiden