Educatieve uitjes zomervakantie
© Twycer / www.twycer.nl

Educatieve uitjes zomervakantie

Zes weken vakantie is best lang voor kinderen. En voor jullie als ouder dan ook ;). Gelukkig zijn er veel educatieve uitjes in de zomervakantie te ondernemen. Ik zet er een aantal op een rij.

Educatieve uitjes zomervakantie

Musea zomervakantie

Scheepvaartmuseum

 

Het Scheepvaartmuseum
© Twycer / www.twycer.nl

Het zou maar zo weer heet weer kunnen worden. Wanneer het weekoverzicht op de KNMI website voorspelt dat het de volgende dag 30 graden of meer wordt, krijgen alle kinderen die het museumbezoeken die dag een GRATIS N’ice fruitijsje. De actievoorwaarden: www.hetscheepvaartmuseum.nl/ijsvrij.

Maar er zijn ook allerlei andere activiteiten tijdens de Gek op water weken, zoals plastic vissen, een kijktocht met verhalen over mensen en water, een speciale familietentoonstelling, een audiotour voor kinderen en een spannend verhaal ontdekken voor kleuters.

Mauritshuis

Mauritshuis

In het Mauritshuis is de familie-doe-tentoonstelling Hallo Rembrandt met verschillende activiteiten voor families met kinderen van 3 tot 11 jaar.

Voor kinderen tussen 3 en 6 jaar

Deze kinderen gaan op ontdekkingsreis; ze leren over hoe Rembrandt speelde met licht, compositie en verf. Rembrandt gebruikte zichzelf vaak als model en hierbij bleef een verkleedpartij niet uit. Kinderen kunnen zichzelf verkleden als Rembrandt, met een mooie witte kraag, een schilderspalet of met een elegante baret. Er zijn puzzels en spelletjes met licht en schaduw speciaal voor kleuters. Ook de mascotte Maurits Muis is in de tentoonstellingsruimte aanwezig. Er wordt uit zijn eigen prentenboek over Rembrandt voorgelezen én de echte speurneuzen kunnen op zoek naar het schildersatelier van Maurits Muis.

Kinderen tussen 7 en 11 jaar

De kinderen kunnen kijken, vergelijken en het maken van schilderijen. Rembrandt was een trendsetter in zijn tijd: zijn composities, schildertechniek en lichtgebruik waren grensverleggend. Kinderen onderzoeken de schilderstijl van Rembrandt door te voelen aan 3D prints van schilderijen en gaan in een speciale photobooth op zoek naar het unieke licht in Rembrandts schilderijen. Ten slotte geeft een tijdlijn inzicht in het roerige leven van de wereldberoemde kunstenaar, met allerlei boeiende weetjes voor zowel jong en oud!

Bekijk hier meer informatie.

Maritiem Museum

Maritiem Museum
Zomeractiviteiten Maritiem Museum. Foto Marco De Swart

Deze zomervakantie is er elke dag van alles te doen voor jong en oud. Families kunnen dagelijks op speurtocht door de Maritiem Museum Haven: de allerkleinsten gaan op zoek naar de dierenvriendjes van Sjaak de Scheepshond, de oudere kinderen gaan op avontuur met reuze-inktvis ‘Kraken’ uit de familietentoonstelling ‘Zeemonsters’. Elke dag om 14.00 uur luidt de scheepstoeter en zwabberen alle kinderen het dek van de Graanelevator, net als échte matrozen, mét een beloning voor het harde werken! Het museum is elke dag geopend.

Elke dag is anders

Naast de doorlopende activiteiten is er een wisselend dagprogramma. Bezoekers kunnen aansluiten bij de familierondleiding. Vertelt de rondleider hierbij onzin of is het de waarheid? Ze kunnen een ritje maken met de havenlocomotief, lading hijsen met de ‘op en over’, aan boord van museumschip ‘Gruno’ leren knopen of deelnemen aan de Maritiem Museum Haven rondleiding door vrijwilligers die zelf vaak nog hebben meegeholpen aan de wederopbouw van de haven. Bezoekers kunnen het ‘dieselmonster Bolnes’ op de kade zien ‘lopen’, aan boord stappen van een bijzonder gastschip, deelnemen aan creatieve workshops, luisteren naar ‘monsterhits’, of meevaren op één van de historische schepen voor een rondvaart door de Rotterdamse haven. Geadviseerd wordt om tickets voor de rondvaart vooraf te reserveren via maritiemmuseum.nl/tickets

Kinderboekenmuseum

Kinderboekenmuseum

Ik ben een groot fan van Aadje Piraatje! Vooral van de boeken waarmee je leert lezen en rekenen. Het Kinderboekenmuseum staat deze zomer in het teken van Sieb Posthuma. Zo brengt het vanaf 6 juli de prachtige illustratietentoonstelling Sieb Posthuma – In beeld en is de Zomertekenschool aan Posthuma gewijd.

Ter gelegenheid van Sieb Posthuma – In beeld staat de Zomertekenschool van het museum in het teken van de tekenaar en zijn creaties. Zo komt op zondag 11 augustus Aadje Piraatje naar het museum. In een vrolijke voorstelling vertelt, zingt en speelt acteur Ton Meijer de avonturen van het leukste piraatje van Nederland. Daarnaast brengt het museum de hele vakantie inspirerende workshops rond het werk van de illustrator. Wie tips en trucs wil kan terecht bij de speciale teken-masterclasses, gegeven door kunstenaars en geïnspireerd op het werk van Posthuma.

Bekijk de info op de site van het Kinderboekenmuseum

Wat is jouw educatieve tip deze zomervakantie? Zet ‘m hieronder in een reactie. 

Educatieve uitjes zomervakantie