Afgelopen week was de NOT, de beurs voor onderwijspersoneel. Ik heb me een hele dag vermaakt. Veel gezien, geproefd en gesproken. Mijn belevenissen, ontdekkingen en mooie hulpmiddelen beschrijf ik in dit blog. 

Het begin van de dag

Precies om 9.30 uur, bij het openen van de beurs, kwam ik binnen lopen. Er waren al aardig wat mensen met de trein naar de beurs gekomen. Ik stapte binnen en werd meteen overvallen door de grootsheid. Ik ben al eerder naar de beurs geweest, maar elke keer verbaas ik me weer over de hoeveelheid standhouders en het aantal bezoekers.
De stands worden ook elk jaar weer mooier en groter. Even flits wel door mijn hoofd: waar betalen ze het van?

ICT

Ik begon bij de ICT-stands. Er is veel te vinden over Social Media, helemaal hot op het moment. Er zijn veel bedrijven die cursussen en workshops aanbieden op het gebied van Social Media. Ik zie door de bomen het bos niet meer zo goed. Wat is nu wel en niet belangrijk om kinderen aan te leren over dit onderwerp? En welke groepen vertel je erover en welke groepen (nog) niet?

Ik zag mooie tools om het onderwijs uitdagender te maken en lessen gemakkelijker (digitaal) voor te bereiden. Bijvoorbeeld het kiezen op het kiesbord bij de kleuters is iets wat een gemakkelijke tool online kan zijn. Ik heb me laten inspireren om collega’s te informeren. Wellicht groeit er iets uit.

Er was veel materiaal te zien: digiborden en tablets. Er is veel mee mogelijk en ieder bedrijf had wel zijn eigen mogelijkheden.

Kinderboeken

De kinderboekenstraat was veruit de drukst bezochte straat bij de beurs. Prachtige boeken, leuke aanbiedingen, schrijvers op bezoek, mooi om te zien. Je kwam er bijna niet doorheen. Lezen en voorlezen, ik vind het absoluut heel belangrijk in het onderwijs! Ik verbaas me wel over de drukte. Hoe kan het dat daar alle bezoekers op af komen en minder op het lesmateriaal en de digitale tools?

Lesmateriaal

Ik vond het vooral fijn om de webshops te zien met educatief materiaal. Wat een mooie spullen! Ik werd er heel hebberig van. Hier vond ik mooie folders en ideeën om te delen met het team. Want overal hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Ik hoop wat spullen te kunnen bestellen samen met school.

Hebben

Ik verbaas me wel licht over de hebberigheid van bezoekers. Ik ging ook met tassen vol naar huis, omdat ik van alles aangedragen kreeg. Wellicht voor mezelf de tip om volgende keer niet alles aan te nemen. Ik hoorde een verhaal van iemand die een hele hand vol pennen in zijn tas stopte en zich snel uit de voeten maakte.

Ontmoetingen

Het gebeuren waar ik toch wel het meeste uit haalde, waren de ontmoetingen met allerlei mensen. Ik haal daar de meeste inspiratie uit. Gesprekken met enthousiaste, gedreven mensen, ik hou ervan! Daar zit voor mij de passie van het onderwijs. Daar krijg ik de energie van om vol enthousiasme voor de klas te staan. Gedreven standhouders bedankt voor het enthousiasmerende verhaal.   Bedankt Twitteraars, voor de tweetup op de NOT! Ik hoop dat er nog vele gaan volgen.

Nog tips?

Iedereen haalt uit de beurs wat bij je onderwijs op je eigen school past. Heb je je ook laten inspireren? Wat heb ik tussen al die bomen nog gemist? Waar heb jij wat uitgehaald? Waar wil jij verder mee? Ik hoor het graag!