Een kijkje op mijn peutergroep: Wat doet een peuterjuf in de vakantie?

Een kijkje op mijn peutergroep: Wat doet een peuterjuf in de vakantie?

Door Bertine. Hij zit er weer op, die heerlijk lange zomervakantie. Zes weken fijn mogen genieten van en met mijn eigen kids. Lekker tot rust kunnen komen, de indrukken van mijn nieuwe job op een rijtje gezet en de laatste weken natuurlijk ook weer nagedacht over het nieuwe schooljaar met mijn peutergroep. Zo bereidde ik me voor op de start van het nieuwe jaar; lees je mee?

Knutselen

Absoluut geen straf! Ook tijdens de vakantie volg ik allerlei super fijne groepen op Facebook waar leidsters en leerkrachten onwijs veel inspirerende zaken met elkaar delen. Dus op een van de vele regenachtige middagen van deze zomer haalde ik de knutselkast leeg en ging, vergezeld van mijn eigen peuter, heerlijk aan de slag om al die opgedane inspiratie vorm te geven…

Feestmutsen

Feestmutsen

Ik koos voor insecten dit jaar want zeg nu zelf: deze zijn toch té schattig?! Ik heb alvast een voorraadje gemaakt zodat we voorlopig vooruit kunnen en er voor de peuters ook wat te kiezen valt. Even nieten op het moment van het feest en klaar ben je, ideaal.

Kalender

Bij feest hoort natuurlijk ook een kalender want tja, we moeten natuurlijk wel weten wanneer we dan mogen feesten. Dus ook hiermee ging ik aan de slag. Op internet kwam ik deze super leuke vliegertjes tegen:

Kalender

Heel makkelijk te maken en daarna met de peuters te versieren en het ziet er ook nog eens heel gezellig uit!

Naar de bibliotheek

bibliotheek

Ook al zo’n feestje: heerlijk struinen tussen de prenten- en voorleesboeken. Voor de start van ieder thema ga ik op mijn gemakje neuzen bij de bibliotheek en stel zo een kleine themacollectie samen waar ik met de peuters een aantal weken van kan genieten. Dit keer is het thema ‘Welkom Puk’. We verkennen de groepsruimte, maar er is ook aandacht voor toiletbezoek en opruimen. Bij de bibliotheek vond ik uiteindelijk drie geschikte boeken, maar gelukkig heb ik zelf inmiddels ook een behoorlijk uitgebreide collectie waaruit ik kon aanvullen. Zo kunnen we de komende vijf weken weer goed vooruit.

Plannen

Plannen

Iets minder leuk, maar wel noodzakelijk want het scheelt heel veel stress op een later moment. Plannen is gelukkig een van mijn sterke punten, dus als ik er even voor ga zitten heb ik uiteindelijk goed overzicht over een langere periode en voel ik me zekerder, omdat ik weet dat ik goed ben voorbereid.

Ik gebruik een jaarplanner om mijn thema’s te plannen. Hierop plan ik dan ook themakisten van de bibliotheek in en bijvoorbeeld een bezoek van de leesconsulent. Zo kun je in één oogopslag je hele schooljaar overzien, echt super fijn!

Naast de jaarplanner maak ik ook een eigen ‘agenda’ op A-4 formaat. Deze neem ik steeds mee naar huis en hierop heb ik lekker veel ruimte voor aantekeningen. Ik zet de activiteiten per dagdeel er kort op, maar ook overleg momenten of oudergesprekken en de start of afsluiting van een thema. Zo heb ik thuis altijd alle gegevens bij de hand wat zorgt voor heel veel rust in mijn hoofd. Kan ik ’s nachts gewoon lekker slapen ?.

Lees ook: MIJN PEUTERGROEP; HET BELANG VAN GOED ONTWIKKELINGSMATERIAAL

Themabrieven opstellen

Nog een heel belangrijk puntje waar je even voor moet gaan zitten, maar dat er zeker bij hoort. Voorafgaand aan ieder thema stuur ik de ouders per mail een brief. Hierin vinden zij een korte samenvatting van het vorige thema en in dit geval belangrijke info met betrekking tot het nieuwe schooljaar. Daarnaast staan er belangrijke begrippen in die tijdens het thema een bod gaan komen en noem ik enkele titels van boeken die bij het thema aansluiten zodat ouders ook thuis met het thema bezig kunnen zijn. Ik ben van mening dat dit soort brieven heel belangrijk is in het contact met ouders. Het laat zien dat je doordacht te werk gaat met de kinderen en het is een laagdrempelige manier om ouders bij je groep te betrekken.

Ik hang altijd een kopie van de brief naast de deur van mijn lokaal zodat ik zeker weet dat niemand de informatie hoeft te missen.

Normaal gesproken zou ook zeker ‘shoppen’ niet in dit lijstje ontbreken, maar omdat we de afgelopen maanden al veel geïnvesteerd hebben (lees ook: een kijkje op mijn peutergroep; materialen) heb ik me maar even ingehouden.

Heb je nog handige tips die andere leidsters en leerkrachten zeker moeten weten? Deel ze gerust!

Bekijk ook: ONZE KLAS 2017