Een nieuw jaar: tip voor een goede overdracht met je duo!

Het is januari, een nieuw jaar. De tijd om zaken aan te pakken! Sinds dit schooljaar werk ik twee dagen in een klas en heb ik dus een duo om mee samen te werken. Dat is wel even wat anders dan full-time voor de klas staan. Wij vonden in het Overdrachtsboek een fijn instrument om goed naar elkaar over te dragen. 

GOED overdragen
Bron: Leerkrachtorganizer

 

Wat is het overdrachtsboek?

Het overdrachtsboek is speciaal gemaakt om goed te kunnen overdragen met je collega.
Voorin in het boek vind je vakken om belangrijke informatie kwijt te kunnen. Bijvoorbeeld inlogcodes voor het digibord, gegevens van stagiaires en hulpouders. En natuurlijk je eigen gegevens en die van je duo.

Binnenwerk overdrachtsboek site
Bron: Pica

 

Per week is er een bladzijde, met een eigen kleur voor jouw en een voor je duo, waar je al je belangrijke informatie voor je duo in kwijt kan. Natuurlijk kun je het ook voor jezelf gebruiken als naslagwerk.
Vaak heb je van die losse briefjes met telefoonnummers, post-its van andere collega’s of invulstrookjes die je een plek moet geven. Dit kun je kwijt in de plastic insteekmapjes.

Binnenwerk overdrachtsboek site
Bron: Pica

 

Hoe gebruik ik het overdrachtsboek?

Mijn duo en ik dragen veel via de mail over. Maar dit boek gebruiken we ook intensief! We hebben bedacht om lijstjes te maken wat werkt in de klas en wat niet. Daarnaast schrijven we in het boek bij het kopje leerlingen wat onze bevindingen en observaties over de kinderen zijn.
Ik heb het overdrachtsboek ook bij de deur liggen als de kinderen binnen komen. Alles wat ouders vertellen en wat ik meteen moet onthouden of over moet dragen op mijn collega, schrijf ik in het boek. Ik ben soms echt een zeef, dus dit werkt heel handig!
Soms leggen we zelfs een ringetje, elastiekje of poppetje met de naam van het kind op het boek. We verliezen nooit meer iets ;).

Waar koop je het overdrachtsboek?

Het overdrachtsboek is een product van Leerkrachtorganizer waar ik ook al eerder over schreef. Je kunt het boek op hun site bestellen. Je kunt het ook bij Uitgeverij Pica bestellen.

Veel overdraagplezier!