Eerste schooldag kind

Eerste schooldag kind

Je kind gaat voor het eerst naar school. Een hele spannende tijd voor de kleuter en jou. Hier lees je tips om de overgang wat soepeler te laten verlopen. 

Je kindje gaat voor het eerst naar school! Je kleuter zal het heel spannend vinden, maar jij ook. Een stukje loslaten en de zorg overdragen. Hoe kun je de overgang naar de grote school zo soepel mogelijk laten verlopen?

Eerste schooldag kind

1. Plan met de leerkracht van je kind goede wenafspraken. Het is gebruikelijk om een aantal keer een paar uurtjes te wennen door de kleuter aan de klas. Vraag na of je (als je het prettig vindt) er ook bij mag zijn. Je kunt dan mee kijken en zien wat er allemaal op een dag gebeurt in de kleuterklas.
2. Bespreek de overgang goed met je kind. Vertel wat je kind gaat doen op school, hoe de klas eruit ziet, welke vriendjes er in de klas zitten. Bespreek ook hoe de dag er thuis dan uit gaat zien voor je kind. Door veel van tevoren te weten, zal je kind het minder spannend vinden. Hij of zij weet dan al wat er gaat gebeuren.
Er zijn prentenboeken die gaan over het voor het eerst naar school gaan. Door het voorlezen hiervan, bereid je je kind goed voor op de overgang naar school.
3. Tel de dagen af met je kind tot hij of zij naar school mag. Dit kun je doen met een aftelkalender.
Aftelkalender naar schoolDownload

4. Bereid de eerste dag voor met je kind. Leg samen de kleding klaar. Maak de tas in orde, zorg voor een beker en een broodtrommeltje dat je kind leuk vindt.
5. Zorg voor voldoende tijd op de dag zelf. Kleed rustig aan, neem de tijd voor het ontbijt. Zo neem je al wat spanning van de dag weg.
6. Probeer je kind zelf naar school te brengen.
7. Neem bij thuiskomst van je kind de tijd om over de dag te praten. Wat heeft hij of zij allemaal beleefd?
8. Praat erover met andere moeders. Je kunt je zenuwen kwijt en wellicht hebben ze ook goede tips voor je.

Veel succes, maar ook plezier voor je kind en jou!

Heb je ook nog tips voor de moeders en hun kinderen voor het naar school gaan? Geef je reactie!