Eerste schooldag: tips

De eerste schooldag komt eraan! Spannend voor alle kinderen, maar ook zeker voor jou als leerkracht. Tips om een goede start met je klas te maken tijdens de eerste schooldag. 

Tips voor de eerste schooldag

Bekijk ook het gouden weken lespakket met nog meer downloads en activiteiten voor de eerste schooldagen. 

Vertel over jezelf

Misschien heb je tijdens de wenochtend al iets over jezelf laten zien? Ook tijdens de eerste dag is het leuk om iets over jezelf te vertellen, zodat de kinderen je een beetje leren kennen. Stuur wat foto’s van jezelf om te laten zien op het Digibord. Tijdens de doorschuifochtend liet ik foto’s zien van mijn kinderen (want die staan nooit frontaal online) en van mezelf met lenzen in plaats van een bril. Vooral dat laatste vonden ze wel interessant, ik zag er ineens heel anders uit! Ik had ook wat spullen mee van mezelf, zoals een laptop vanwege het schrijven (en bloggen), het boek Naar school en schmink, omdat ik het tegenwoordig leuk vind om mijn zoontje te schminken en dus daarmee te oefenen. Hiermee vertelde ik over mezelf.

Dit kan een leuke start zijn om ook de kinderen te leren kennen. Stel bijvoorbeeld elke dag of elke week een leerling centraal die over zichzelf vertelt en ook spullen daarvoor mee naar school neemt. Kun je meteen het presentatie geven oefenen ;).

Wist je dat ik ook filmpjes heb opgenomen over de eerste schoolweken? Bekijk de cursus Houd tijd over

Verjaardagskalender

Natuurlijk, veel collega’s beginnen met het maken van de verjaardagskalender. Handig om in de laatste vakantieweek, bij het lokaal inrichten, al te bedenken welke kalender je wilt maken en hiervoor alles klaar te leggen. Kun je meteen starten op de eerste schooldag. Op Pinterest zijn ook veel ideetjes te vinden.

Bekijk ook het eerste schoolweken lespakket kleuters met allerlei activiteiten.

Kennismaking

Kies een leuk spel om kennis te maken op de eerste schooldag. Bijvoorbeeld uit de energizers of de groepsvormende activiteiten

Ook kun je kiezen uit speciale klassenbouwers,  zoals bijvoorbeeld Zoek iemand die om elkaar beter te leren kennen. 

Namenspel

Laat de kinderen in een kring staan. Begin met je naam en doe er een beweging bij. Alle kinderen zeggen tegelijkertijd jouw naam en zeggen je naam erbij. Dan is de volgende, rechts van je, aan de beurt. Als hij of zij geweest is, zeggen alle kinderen eerst jouw naam met beweging en dan van het kind en dan ga je naar het volgende kind. Zo wordt de slinger van namen en bewegingen steeds langer. De eerste schooldag valt natuurlijk binnen de gouden weken.

Ballon met een naam

Zorg voor een ballon in de kring. Laat de kinderen de ballon overgooien. Voordat ze de ballon gooien of slaan zeggen ze eerst de naam van het kind waar de ballon naar toe gaat. Lukt het om de ballon niet te laten vallen?

Ganzenbord

Bordspel kennismaking

Download het spel hier

Spelregels

Speel het spel zoals het reguliere ganzenbord tijdens de eerste schooldag. Je moet echt op het vakje Finish komen om te winnen. Bij elk cijfer moet het kind wat doen of beantwoorden, zodat de andere kinderen hem of haar wat beter leren kennen.

 1. Zeg waar je woont.
  2. Zeg je naam en die van de volgende speler.
  3. Noem alle namen van de kinderen uit je klas op.
  4. Vertel hoe je gezin thuis eruit ziet.
  5. Wat is je lievelingseten?
  6. Vertel van een kind uit de klas van welke muziek hij of zij houdt.
  7. Beeld je hobby uit, de rest raad.
  8. Tel het aantal kinderen met bruin haar.
  9. Tel het aantal kinderen met blauwe ogen.
  10. Vertel hoeveel opa’s en oma’s je hebt.
  11. Je mag twee plaatsen vooruit.
  12. Je moet twee plaatsen terug.
  13. Vertel waar je bang voor bent.
  14. Zing een stuk van een liedje dat je leuk vindt.
  15. Beurt overslaan.
  16. Beeld je lievelingsdier uit.
  17. Vertel waar je graag naar op vakantie gaat.
  18. Vertel wat jij het eerst zou doen als jij de juf of meester was.
  19. Vertel wat je blij maakt.
  20. Vertel wat je favoriete kledingstuk is.
  21. Beeld je favoriete boek uit.
  22. Beeld uit wat je graag wilt worden.

Vakantiekring

De kinderen willen allemaal graag vertellen hoe hun vakantie was. Maar ze allemaal in de “gewone” kring te laten vertellen duurt waarschijnlijk te lang. Hiervoor heb ik drie andere vakantiekringen bedacht.

1. Vakantiefoto’s

Print foto’s uit van dingen die je op vakantie kunt doen. Bijvoorbeeld foto’s van pretparken, zwembad, speeltuin, parken, de zee, musea, het strand, vakantielanden, etc. Elk kind mag een foto kiezen wat iets zegt over zijn of haar vakantie. Zorg ervoor dat je meer plaatjes dan kinderen hebt, zo hebben ze allemaal wat te kiezen.

Ze mogen op een afgesproken teken de foto allemaal in de lucht steken.

Dan gaan de kinderen in paartjes met de knieën tegen elkaar zitten. Ze krijgen allebei 1 tot 3 minuten om aan elkaar te vertellen over de foto en wat ze dus hebben gedaan. Zet hier een timer voor aan.

2. Vakantiekring, maar dan anders

Met de vakantiekring kun je alle kinderen tegelijk laten “vertellen” door de werkvorm Sta op als te doen en ze vervolgens een tekening te laten maken.

3. Zoek iemand die vakantie

Ook de vakantie kun je bespreken met de werkvorm Zoek iemand die.

Methodes

Sommige methodes hebben speciale programma’s voor de eerste schooldag, zoals Veilig leren lezen.

Neem de tijd

Maar mijn grootste tip: neem de tijd tijdens de eerste schooldag. Doe alles op een rustig tempo. Maak even tijd om een rondje te doen zodat je met de kinderen kan praten. Laat ze even “aanrommelen” of bijvoorbeeld rustig de schoolmaterialen bekijken. Zij moeten ook weer wennen. En jij misschien ook als je bijvoorbeeld aan een nieuw jaar gaat lesgeven.

Vind nog meer tips: VOORBEREIDEN OP DE EERSTE SCHOOLWEEK

Veel succes en plezier!

Eerste schooldag: tips

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren