Eerste schoolweek: voorbereiden

Eerste schoolweek: voorbereiden

Je wilt je goed voorbereiden op het nieuwe schooljaar en de eerste schoolweek. Maar waar moet je beginnen? Hier vind je tips. 

Spannend, de eerste schoolweek is aangebroken! De kinderen moeten weer wennen aan elkaar en aan de regels. Ook voor jou is het spannend. Hoe zullen de kinderen terug komen van vakantie? Hoe is de groep als er kinderen uit zijn en nieuwe kinderen weer bijgekomen zijn?

Bekijk ook voorbereiden nieuw schooljaar.

Eerste schoolweek: voorbereiden

Klas ingericht

Voordat je begint met je klas, heb je het lokaal helemaal ingericht zoals jij het wilt.

Plannen

Ik plan goed mijn jaar en de weken van tevoren. Ik zet mijn taken in een planner, zoals deze.

Wil je meer weten over plannen? Bekijk dan mijn e-book Plannen voor leerkrachten. Een eerste stap naar efficiënter en met meer plezier werken.

Natuurlijk heb je ook je lesrooster klaar. Neem de eerste week de tijd om in te komen. De kinderen hebben vooral herhaling van de regels nodig. Geef de kinderen elke dag een nieuwe keuze erbij. Leg die keuze uit en herhaal de regels erbij.

Hier vind je mijn weekrooster als voorbeeld

Hier vind je mijn rooster voor de eerste schooldag

Bekijk ook meer tips bij voorbereiden nieuw schooljaar

 

In de kring

De eerste dag van de eerste schoolweek heb je de kring neergezet. De kinderen willen graag met elkaar kletsen, zij zien elkaar ook weer voor het eerst na 6 weken. De eerste dag zitten de kinderen dus graag eerst in de kring. Werken aan hun tafeltjes is dan nog wat spannend en onwennig.
Jij staat als leerkracht bij de deur en geeft alle kinderen een hand. Zo heb je ze allemaal al eens gezien en kan je vast een praatje maken. De drempel om de klas in te gaan ligt zo lager.

Groepsvormende activiteiten

Kennismakingsspel

Als de ouders weg zijn, begin je met de kring. Je begint met een spelletje, zodat alle kinderen de namen van elkaar weer weten. Je neemt een balletje en begint zelf. Als je de bal hebt, zeg je je naam en waar je van houdt. Bijvoorbeeld: Ik ben juf Maike en ik houd van zingen. Dan gooi je het balletje naar een kind en zegt meteen die naam. Dus: ik gooi naar … Die leerling zegt dan ook weer de zin: Ik ben … en ik houd van … En gooit de bal weer verder, enzovoort.

In het Gouden weken lespakket vind je allerlei leuke en fijne activiteiten voor je groepsvorming. 

De vakantiekring

De kinderen uit je klas willen heel graag iets over de vakantie vertellen in de eerste schoolweek. Maar de hele vakantiekring langs gaan duurt veel te lang. Voor jezelf, maar ook voor de andere kinderen.

Je kunt ook allemaal foto’s uitprinten van verschillende dingen die je op vakantie kunt doen. Foto’s van pretparken, tuinen, zwembad, speeltuin, parken, de zee, het strand, vakantielanden, etc. Elk kind mag een plaatje kiezen wat hij of zij heeft gedaan op vakantie. Zorg ervoor dat je meer plaatjes dan kinderen hebt, zo hebben ze allemaal wat te kiezen. Ze mogen hun plaatje allemaal even aan elkaar laten zien, zo weten alle kinderen wat die leerling heeft gedaan op vakantie. Dan gaan de kinderen in paartjes met de knieën tegen elkaar zitten. Ze krijgen allebei ongeveer 3 minuten om aan elkaar te vertellen over het plaatje en wat ze dus hebben gedaan. Jij als leerkracht luistert zo hier en daar en stelt een vraag aan het kind.
De dingen die je opgevangen hebt, kun je gebruiken om een praatje over te maken als die leerling aan het spelen/werken of buiten spelen is. Dat is goed voor de band met de leerling.

In het Eerste schoolweken lespakket kleuters vind je meer vakantiekringen en een uitgewerkt programma voor de eerste schoolweken. 

 

Regels

Voor een goed, leefbaar en leerbaar klimaat in de klas is het belangrijk dat je consequent bent en een band opbouwt met de kinderen.
Het is belangrijk om regels voor jezelf te hebben opgesteld waar je ook met de klas aan gaat werken. Je kunt deze regels natuurlijk ook een van de eerste dagen met de klas opstellen.

Regel van de dag

Maak een regel van de dag en een hoek van de dag tijdens de eerste schoolweek. Elke dag concentreer je je op een regel, bijvoorbeeld hoe je naar de wc moet gaan en leg je een hoek uit.
Hier kun je dan de hele dag op letten en de kinderen complimenten geven als ze het goed doen.

Boeken voorlezen

Lees lekker veel boeken voor! Altijd goed voor de leesontwikkeling en er zijn hele leuke boeken die het onderwerp ‘voor het eerst naar school’ hebben.

Thematafel

Vakantie

Richt een thematafel in met leuke vakantieplaatjes, schelpen en andere attributen en laat de kinderen hiervoor ook spulletjes van thuis voor mee nemen.

Dit ben ik

Om elkaar goed te leren kennen kun je ook een dit-ben-ik-tafel maken. Laat iedereen een voorwerp meenemen dat belangrijk is voor dat kind of dat iets over hem of haar zegt. Elke dag mag een kind hier iets over vertellen. Je kunt zelf beginnen en hiervoor meerdere attributen over jezelf meenemen.

Spelletje over de vakantie

De kinderen beelden om de beurt uit wat je doet als je op vakantie bent. Je kunt zelf voorbeelden geven door te zwemmen, of te wandelen. De andere kinderen raden wat die leerling in de vakantie heeft gedaan. Is het geraden? Dan mag die leerling ook iets uitbeelden.

Een leuk idee voor de eerste schoolweken: maak het dagritmepakket samen met je klas.


Klik hier voor de link ‘Saar gaat naar school’ voor de uitleg van het dagritmepakket. 

De verjaardagskalender

Je maakt de verjaardagskalender in het begin van het schooljaar. De kinderen vinden het ook erg leuk om mee aan de slag te gaan.

Bij mij op school hangen we de kalender op volgorde van het seizoen. De kinderen die in de zomer jarig zijn, krijgen de kleur geel als achtergrond. Herfstkinderen bruin, winterkinderen blauw en lentekinderen groen.

Dramales

Een idee voor een dramales: rollenspel met dieren in de hoofdrol. Toneelstuk over de eerste schooldag.

Boekentips

Saar gaat naar school

Naar school (en andere boeken), geschreven door mijn man en mij.

De eerste schoolweek, het is spannend, maar je zult er goed doorheen komen.
Laat je verwonderen door de nieuwe dingen die je leerlingen hebben geleerd en hun lengte. Wees consequent, maar bouw ook een band op. Wil je nog meer tips over het runnen van een klas

Ik heb er zin in en wens jou ook heel veel plezier en succes!

En een tip om de kinderen mee te laten werken in de eerste schoolweek: BEGINKLANK MEMORY NAAR SCHOOL

Heb jij ook een goede tip voor de eerste schoolweek? Laat het me weten! 

Er staat een affiliate link in dit blog.