En toen kwamen de monsters

En toen kwamen de monsters, recensie

En toen kwamen de monsters is een zelfleesboek voor kinderen vanaf 8 jaar. Het is geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten die ook steeds meer schrijft. Een grappig en spannend boek over monsters. 

Ik kreeg het boek En toen kwamen de monsters voor Kinderboekenweek 2017, Gruwelijk eng. Maar ik had het eerlijk gezegd nog niet gelezen. De hoogste tijd dus om het boek erbij te pakken voor de leeschallenge van de Kinderboekenjuf. Ik ken Harmen van Straaten van zijn illustraties en Retteketet, we gaan nog niet naar bed. Maar ik had nog geen kinderboek van hem gelezen.

En toen kwamen de monsters

Jesse weet het zeker: er zit een monster onder zijn bed. En in de autosloperij van zijn vader zijn er nog veel meer. Groot, klein en harig. Ze verstoppen zich in en onder de auto’s, of in de kofferbak. Waarom? Ze zijn in groot gevaar! En uitgerekend Jesse, die overal bang voor is, is de enige die hen uit handen van de kwaadaardige Beukers kan redden…

Wat vind ik?

Het boek leest heerlijk snel weg. Het doet me wat denken aan de stijl van Jozua Douglas en Tosca Menten, maar dan duidelijk voor jongere kinderen geschreven. Ik denk dat vooral jongens het een leuk boek kunnen vinden.

Het is heerlijk fantasievol, grappig en spannend. Ik vind het ook echt goed bedacht, monsters die bang zijn voor elkaar en dus ook goed en kwaad binnen hun eigen soort kennen.

Hier en daar is het boek wel wat ongeloofwaardig. Monsters versnippen in fel licht. Maar als een monster heel groot wordt en een huis laat instorten, lees je niks over het daglicht.

Ik vind het thema monsters wat meer bij nog jongere kinderen passen, maar daar zou je het boek wel aan kunnen voorlezen. Onze zoon van 5 jaar vindt het thema monsters ook heel leuk en spannend, maar voor hem vind ik het verhaal net wat te ingewikkeld. Ik ben benieuwd of kinderen van 8 jaar en ouder ook nog steeds monsters leuk vinden.

Koop het boek in de boekhandel of hier.

 

En toen kwamen de monsters: recensie