Engelse woordjes leren

Engelse woordjes leren

Door Manon. Engelse woordjes leren. Hoe pak ik dat aan? Hoe ga ik te werk? Op veel basisscholen wordt, zeker in de bovenbouw, het vak Engels gegeven. Het gaat dan om het kennismaken met de Engelse taal, maar ook zeker om het aanleren van woorden en zinnen in het Engels. Op welke manier kunnen kinderen dit makkelijk doen?

Engelse woordjes leren

Engels in het basisonderwijs

Sinds 1986 is Engels een verplicht vak in het basisonderwijs. Engels wordt gezien als een internationale voertaal en daarom is het belangrijk dat kinderen daar al vroeg kennis mee maken. Ook als voorbereiding op het voortgezet onderwijs is het goed dat kinderen al op de basisschool het vak Engels aangeboden krijgen.

Een school is vrij om te bepalen wanneer men start met het geven van het vak Engels. Veel scholen hebben Engels in het lesprogramma opgenomen in de groepen 7 en 8. Ook zijn er scholen waar de kinderen het vak Engels al krijgen vanaf groep 5. Ze noemen dat dan vervroegd onderwijs in Engels. Een enkele school geeft zelfs al Engelse les  vanaf groep 1, vroeg vreemdetalenonderwijs, waarbij een gedeelte van de lestijd in het Engels gegeven wordt. Dan hebben we natuurlijk ook nog het tweetalig primair onderwijs waar vanaf groep 1 ongeveer 50 procent van de lessen in het Engels wordt gegeven. Iedere school maakt hier een eigen keuze in.

Waarom Engels geven in het basisonderwijs?

Het leren van een wereldtaal is enorm belangrijk in deze tijd. In deze tijd zie je steeds meer internationale contacten op verschillende gebieden. In de zakenwereld, maar ook in de onderwijswereld zijn er steeds meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan scholing in het buitenland die je kan volgen wanneer je de Engelse taal beheerst. Bedrijven waarmee je kan communiceren en waar je jezelf op de kaart kan zetten.  Ook online zie je steeds meer informatie in het Engels. Engels is een voertaal voor communicatie met veel verschillende landen.

Communicatief Engels was in eerste instantie het uitgangspunt. Een leerling moet in het Engels met een ander kunnen communiceren over alledaagse dingen zoals persoonlijke dingen, woonomgeving en eten en drinken. Het gaat dan vooral om het overbrengen van informatie en niet zozeer over spelling en grammatica. Later liggen de doelen binnen drie domeinen, leesvaardigheid, mondelinge vaardigheid en schriftelijke vaardigheid.

Mondelinge vaardigheid

Vaak ligt in het basisonderwijs de nadruk op de mondelinge vaardigheid. Daarbij komen woordenschat, luistervaardigheid en spreekvaardigheid het meest aan bod. Denk bij dat laatste aan het naspreken van nieuwe Engelse woordjes, het voeren van kleine gesprekjes of spelletjes in het Engels.

Het aanbieden van nieuwe woorden is ook een groot onderdeel. Vaak worden deze uitgewerkt binnen een context of een thema. Vanuit dat thema komen er nieuwe Engelse woorden aan bod.

Bij luistervaardigheid gaan de kinderen luisteren naar een tekst in het Engels en beantwoorden ze daar vragen over. Hier leren de kinderen de belangrijke informatie uit een tekst te halen. Door al een paar woorden in het Engels te herkennen kun je vaak een Engelse tekst al volgen.

Methode Engels

Nadat Engels een verplicht onderdeel werd op de basisschool zijn er een heleboel soorten lesmateriaal in omloop. Op dit moment zijn de meest bekende lesmethodes de volgende:

  • Stepping stones Junior
  • Take it Easy
  • Groove Me
  • Join in
  • Our discovery island.

Waarschijnlijk ken je ook nog Hello World, Big Englisch of The team.

Wist je ook dat je veel Engelstalige kinderboeken in Nederland kan kopen? Bekijk ze hier

Zoals je ziet heb je keuze genoeg. De meeste methodes zijn gericht op communicatie, en steeds meer methode bieden de mogelijkheid om al vroeg te starten met het geven van Engelstalig onderwijs. Deze methodes geven bijna allemaal digitale ondersteuning in de vorm van digibord software en maken gebruik van native speakers die ze dan niet alleen kunnen laten horen maar ook laten zien. Op deze manier kunnen de leerlingen horen hoe de Engelse woordjes en zinnen worden uitgesproken.  Bij Groove me wordt gebruik gemaakt van Songs, en bij our discovery island is inclusief een online game. Veelal wordt bij bovenstaande methode ook gebruik gemaakt van een werkboek, en worden de Engelse lessen ook getoetst.

Engelse woordjes leren

Bij ons op school maken we gebruik van de methode Groove me. Wij geven Engels aan de groepen 7 en 8. Groove me gaat uit van een Song. Per song zijn er twee lessen en dan volgt er een toets. Deze toets bevraagt Engelse woordjes en zinnen Engels-Nederlands en Nederlands-Engels. Ook is er in elke toets aandacht voor grammatica.

Na drie songs volgt er een grote toets. In deze vaardigheidstoets ligt de focus bij het lezen,  luisteren,  spreken en schrijven.

Zoals je hierboven leest krijgen onze kinderen dus regelmatig een toets Engels waarbij de focus ligt op het leren en onthouden van Engelse woordjes en zinnen. Maar hoe pak je dat nou aan?

Manieren van leren van Engelse woordjes

In mijn klas geef ik de kinderen vaak de volgende tips. Zelf kunnen ze dan kijken welke manier van leren bij hen past en wat ze prettig vinden. Dat is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde.

Overschrijven en overhoren

Schrijf de Engelse woordjes over in twee kolommen. Lees daarna de woorden allemaal hardop voor.  Op deze manier prent je de woorden al een beetje in en ben je ook bezig met de spelling. Zorg dat je daarna jezelf kan overhoren. Dek daarbij de ene kolom af en bevraag je zelf de woorden. Zet een sterretje bij de woorden die je al weet. Lees daarna de woorden nog een keer door, de woorden die je net niet wist lees je extra aandachtig door of schrijf je eventueel nog een keer extra op. Daarna overhoor je jezelf weer. Zijn er nog woorden die je niet weet? Schrijf deze groot op een tekenvel en hang ze ergens op waar je ze regelmatig ziet hangen. De volgende dag herhaal je het bovenstaande totdat je de woorden allemaal kent.

Website of overhoorprogramma

Gebruik een webiste of overhoorprogramma. In mijn klas adviseer ik vaak WRTS of Quizlet. De site van leren.wrts.nl  is gratis. Je maakt er een account aan en je kunt meteen beginnen met het leren van je Engelse woordjes. Op deze site kun je zelf woordenlijsten invoeren maar je kunt ook bestaande lijsten gebruiken. Voor Groove me zijn er veel lijsten al aanwezig. Ook op de site van Quizlet is dat het geval. Ook daar maak je een account aan en staan er al meteen een heleboel lijsten klaar. Op de site van Quizlet is het mogelijk om op verschillende  manier te oefenen. Dat kun je voor jezelf instellen.

Mindmap

Maak een mindmap. (Lees hier hoe !) Vaak moeten kinderen binnen een bepaald thema woordjes leren. Dan is het maken van een mindmap prettig omdat je in een mindmap verschillende onderdelen bij elkaar kan zetten. Op deze manier kun je de woorden ordenen in je hoofd. Bij het maken van een mindmap wordt vaak gebruik gemaakt van tekeningen. Het visueel maken van woorden kan er voor sommige kinderen voor zorgen dat de woorden beter worden opgeslagen door de hersenen, waardoor de woordjes beter onthouden worden. Tijdens het maken van de mindmap zijn de kinderen ook bezig met het schrijven en dus de spelling van de woorden.

Spelletje spelen

Spelletje spelen. Je kunt allerlei spelletjes spelen om de woordjes Engels te leren. Een van de makkelijkste spelletjes is memory. Maak kaartjes met daarop de woorden en zoek steeds de twee kaarten die bij elkaar horen.

Je kunt ook Engelstalige spelletjes kopen, bekijk ze hier.

Woordkaartjes of flashcards

Woordkaartjes maken of werken met flashcards. Bij het werken met woordkaartjes maak je gebruik van kaartjes waar je aan de voorkant het woord op schrijft en aan de achterkant de betekenis. Vervolgens kun je er mee gaan leren. Beantwoord de kaarten stuk voor stuk. Ken je een kaart? Dan leg je hem apart. Je leert elke dag alleen de kaarten die je nog niet kent. Natuurlijk is het goed om af en toe ook nog de kaarten door te nemen die je wel kent, zodat je ze niet kwijtraakt. Door veel korte momenten op een snelle manier de woorden te oefenen blijven ze steeds beter hangen. Je kunt ze natuurlijk niet alleen gebruiken voor het leren van Engelse woordjes maar ook voor een tal van andere dingen. Er zijn sites waar je kant en klare flashcards kunt bestellen maar ze zijn natuurlijk makkelijk zelf te maken.

Spelen met Engels heeft mooie flashcards, bekijk ze hier.

Tips:

Naast manieren om Engelse woordjes te leren heb ik ook nog een paar tips voor je;

  1. Leer niet te lang achter elkaar, neem pauzes. Je kan beter een aantal korte keren leren, dan 1 keer heel lang stampen.
  2. Leer niet teveel woorden in 1 keer.
  3. Laat jezelf door iemand anders overhoren.
  4. Hussel de woorden door elkaar en leer niet steeds in dezelfde volgorde.
  5. Maak gebruik van ezelsbruggetjes waardoor je de woorden makkelijk kan onthouden.

Hopelijk vind je een manier die bij jou past om woordjes te leren. Wellicht ken jij nog meer manieren om dit aan te pakken! Ik zou het leuk vinden als je ze met mij wil delen!

 

Engelse woordjes leren