Disneyland Parijs

Erop uit: jubilerend Disneyland Parijs

(Door Judith) Disneyland Parijs is geopend in 1992 als Eurodisney. Inmiddels is dit al weer 25 jaar geleden. Dit wordt iedere dag gevierd in Disneyland, reden voor ons om, als Disneyfans, dit feestje mee te vieren. In dit blog informatie over Disneyland Parijs, de speciale activiteiten vanwege het 25 jarig bestaan en enkele tips.

Disneyland Parijs bestaat eigenlijk uit twee parken: het Walt Disney Studio’s Park en het Disneyland Park. Het studio’s park bestaat pas sinds 2002 en is dus nog geen 25 jaar oud. Dit keer zijn wij twee dagen geweest, achteraf zeggen we eigenlijk dat dit net te krap is. Vooral omdat door het weer één dag de parade en show’s zijn afgelast. Dit vonden wij erg jammer, want juist vanwege deze feestelijkheden rondom het 25 jarig bestaan gingen wij naar Disneyland Parijs. Wij sliepen in het Santa Fee hotel. De bedden waren goed te doen, we hadden een zeer fijne badkamer en alles was netjes schoon.

Disneyland Parijs

Walt Disney Studio’s Park

Walt Disney Studio's Park

Dit park is gebaseerd op het Amerikaanse attractiepark Disney’s Hollywood Studio’s. Het park is op dit moment nog niet dagvullend, maar bezit wel een aantal leuke en uitdagende attracties voor alle leeftijden. Voor jonge kinderen is Disney Junior Live, de show Mickey and the Magician en Stitch Live een leuke belevenis en ook kunnen zij genieten van ‘the Art of Disney Animation’, waarin uitleg wordt gegeven over het tekenproces en je zelf ook tekenles krijgt en van attracties als Slinky Dog die achter de eigen staart aan rent en Ratatouille, waarin je met een 3D bril op lijkt te zijn gekrompen tot het formaat van een rat of de Studio Tram Tour waarbij je een kijkje mag nemen op de set van een film. Voor de mensen en kinderen die wat meer spanning zoeken zijn er daarnaast de achtbaan Aerosmith, de vrije val beleving Twilight Zone Tower of Terror en de achtbaan Crush’s Coaster.

Disneyland Park

Disneyland Park

Dit park bestaat uit vijf verschillende themagebieden:

  • Mainstreet USA: vol met winkeltjes, cafeetjes, restaurants en verschillende Disneyfiguren waarmee je op de foto kunt gaan. Ook vertrekt er hiervandaan een treintje dat ook stopt bij de andere themagebieden.
  • Frontierland: hier waan je je in het Wilde Westen van de  19e eeuw. Het plaatsje is Thunder Mesa genoemd en heeft verschillende attracties zoals spookhuis Phantom Manor en de houten achtbaan Big Thunder Mountain.
  • Adventureland: een gebied vol avonturen die lopen van de nieuwe wereld India (met een Pocahontas speeltuin,tot  Afrika en de Caraïben. In dit gedeelte van het park bevinden zich de achtbaan Indiana Jones, the Pirates of the Caribbean (helaas dicht toen wij er waren, maar deze gaat in de zomer open met wat nieuwe karakters erin) en de Alladin passage waarin het sprookje van Alladin wordt verteld.
  • Discoveryland:  een gebied dat is ontstaan door de ideeën voor de toekomst die Walt Disney en zijn collega’s hadden in de jaren 50 en 60. Inmiddels is de techniek en ruimtevaart veel verder, waardoor de attracties niet reëel zijn, maar wel de fantasie prikkelen. De Space Mountain is inmiddels omgedoopt tot de Hyperspace Mountain, een achtbaan in het donker die het Star Wars thema gebruikt. Ook is hier Buzz Lightyear laserblast te vinden, waarbij je als passagier Buzz helpt door met een laserpistooltje te schieten op vijanden.
  • Fantasyland: een sprookjesachtig themagebied vol met klassieke sprookjes en  Disneyklassiekers. In dit gebied zijn het doolhof van Alice in Wonderland, Dombo de vliegende olifant, een donker ritje langs Pinokkio en Sneeuwwitje of een vliegend schip waarin je naar Fantasieland vliegt. Ook bevinden zich hier ‘It is a Small World’, een boottochtje waarin je Walt Disney’s visie op wereldvrede beleefd en de kinderachtbaan Casey Junior.

Lees ook: EUROPA-PARK: LEUK PRETPARK MET EDUCATIEF TINTJE

Aanraders en tips

Disneyland Park

Ieder zal Disneyland Parijs op zijn eigen manier beleven en zal andere dingen leuk vinden. Bij de ingang van de parken kun je een kaart pakken met daarop alle attracties. Hierop staat met symbolen een belevenissoort aangegeven. Deze kaart is daarom echt een aanrader om te pakken. Vergeet ook niet het programma (dit is een losse folder) mee te nemen. Hierop staan foto-momenten met Disneyfiguren, showtijden en de paradetijd genoemd.

De parade is maar één keer per dag en wanneer het druk is, is het een aanrader om tijdig een mooi plekje langs de route (de route staat op op de kaart en de parade begint naast Small World en eindigt bij Main Street) op te zoeken. Vaak gaan mensen gewoon op de stoepranden zitten, zo kun je direct even uitrusten en bijkomen.

Voor ouders met kinderen die graag in een achtbaan gaan is de baby-switch een uitkomst. Je geeft bij de rolstoelingang aan dat je partner in de rij staat en dat jij zo na hem of haar de attractie in wilt. Op die manier hoef je niet beide in de rij.

Aan absolute aanrader is het fastpass ticket. Met je toegangskaartje kun je bij diverse attracties een fastpass halen. Hiervoor gelden wel regels, zodat je niet achter elkaar allemaal fastpassen kunt regelen. Met een fastpass kun je tussen een bepaalde tijd de attractie in via een andere, veel minder lange, wachtrij. Zo stond er een wachtrij van 40 minuten bij de Big Thunder Mountain en zat ik samen met mijn grote boef binnen 5 minuten met mijn fastpass in deze achtbaan. Achterop de plattegrond staat een duidelijke uitleg hoe de fastpass werkt. Ook staat op de plattegrond vermeld welke attracties een fastpass hebben.

25 jarig bestaan

Vanwege het 25 jarig bestaan is het park gedecoreerd in blauwe en zilveren tinten. Ook is er een nieuwe parade, is er een show om het 25 jarig bestaan van Disneyland Parijs te vieren en is er een prinsessenfeest. Voor volwassenen en kinderen zijn deze feestelijkheden absoluut het bekijken waard. Jammer is dat de twee shows buiten plaatsvinden en dat het bij slecht weer kan voorkomen dat shows en parade worden afgelast. Wanneer je meerdere dagen gaat is het handig om in het plannen van je dagen het weer in de gaten te houden.

‘s Avonds bij de sluiting van het park is het kasteel van Doornroosje het decor voor de spectaculaire en sprankelende avondshow Disney Illuminations. Met behulp van lichtprojecties, vuurwerk, waterfonteinen en andere effecten beleef je klassieke sprookjes en verhalen als Frozen, Star Wars, Beauty and the Beast en Pirates of the Caribbean. Ook hierbij is het aan te raden om, bij drukte, tijdig op een mooie plek te gaan staan of zitten zodat je het kasteel goed kunt bekijken.

Wij hebben twee heerlijke dagen gehad in beide parken. Mijn grote boef mocht voor het eerst in bijna alle achtbanen (alleen de Indiana Jones nog niet) en heeft hier veel plezier aan beleefd. De kleine boef vond Peter Pan, Ratatouille, de parade en de shows helemaal geweldig.