Erop uit tips met kinderen: Drenthe

Erop uit tips met kinderen: Drenthe (Wildlands, Veenpark en meer)

(Door Deveney) Al van kleins af aan namen mijn ouders mij vaak mee op vakantie. Vandaag een provincie waar ik zelf minder vaak ben geweest, maar waar ik laatst een heerlijk weekendje erop uit ben geweest: Drenthe. 

Ik ging niet alleen naar het buitenland, maar ook in Nederland. Vooral in Gelderland en Overijssel ben ik vele malen geweest. Een heerlijke afwisseling om het drukke stadse leven in mijn woonplaats Rotterdam even te ontkomen. Alle provincies van Nederland hebben veel moois te bieden en er is dan ook veel te doen in eigen land.

Drenthe is voor mij als Rotterdammer een provincie waar ik toch minder snel aan denk als ik een weekendje wegga. Toen mijn vader graag voor zijn verjaardag naar Drenthe wilde, moest ik even nadenken wat we zouden gaan doen. Toch hebben we veel gedaan en gezien en deel ik vandaag mijn tips!

Lees ook: ZUID-LIMBURG: OP VAKANTIE IN EIGEN LAND

Wildlands

Ik ben meerdere malen in dierenpark Emmen geweest, maar tegenwoordig is dit dierenpark er niet meer en is er Wildlands. Het wordt ook geen dierenpark meer genoemd, maar een adventure zoo. Dat klinkt een stuk spannender! Het park bestaat uit drie delen, namelijk Jungola, Serenga en Nortica. Elk deel heeft een eigen thema en een attractie.

Jungola

Foto bij kopje Jungola

In Jungola ga je op expeditie tussen tropische vlinders, glibberende slangen en grote krokodillen. Ook zijn er olifanten en slingerapen. Als attractie kun je door de hal een boottochtje maken in een echte jungleboot. Een heel mooi aangelegd tochtje, alsof je echt door de jungle vaart. Minpuntje vond ik zelf dat je weinig echte dieren ziet vanuit de boot, behalve de olifanten en de slingerapen. Het is echter wel heel erg mooi gemaakt! Ook leuk voor kinderen is de jungle trail. Via touwladders en wiebelige hangbruggen kom je in verlaten boomhutjes hoog tussen de bomen. Het leuke is dat je bijna naast de slingerapen kunt komen! Ook de olifanten kun je spotten en deze kun je zelfs natspuiten (mits de olifanten dichtbij staan).  Goed verstoppen kun je doen in het bamboedoolhof. Wederom erg mooi gemaakt. Even uitrusten? Strijk neer in het jungletheater en vogelverkenner Jim vertelt in zijn show spannende verhalen vanuit de jungle.

Serenga

Serenga

In Serenga ga je op safari over de uitgestrekte savanne. Je start in het zonnepaleis en komt terecht in een Afrikaans dorp waar er voldoende geitjes en ezeltjes lopen om te aaien. Erna kom je onder andere langs stokstaartjes, nijlpaarden, leeuwen en de bavianenarena. Het laatste is een grote arena vol met bavianen. Ik heb er nog nooit zo veel gezien! Heel fascinerend om te zien hoe deze apen op elkaar reageren. De kleine aapjes gekluisterd bij hun moeder of rennend achter elkaar aan. Als attractie kun je in Serenga op safari in een oude truck. Tijdens deze tocht zie je onder andere zebra’s,  neushoorns en giraffes. Wederom vind ik alles heel mooi aangelegd en bedacht. Een minpuntje was misschien dat onze buschauffeur de safari iets levendiger had kunnen maken, maar aan de andere kant kun je er natuurlijk ook zelf wat spannends van maken. Verder kunnen kinderen in Serenga naar de goudmijn, de termietenheuvels (tussen de stokstaartjes), djembé spelen, naar de waterspeelplaats en botten opgraven als een echte archeoloog.

Nortica

Nortica is het kleinste deel van het park en hier wandel je zo het poolgebied in. Zeeleeuwen, robben, pinguïns en ijsberen zwemmen hier in het rond. Als attractie is er een 4d film waarin je een testritje maakt in de Artic 1. Hierin ga je op avontuur in het poolgebied. Spannend gemaakt, maar zeker niet eng. Uitrusten kun je hier doen in het Norticatheater waar de zeeleeuwen een show geven.

Wat vond ik van Wildlands?

Over het algemeen vond ik Wildlands vooral een ontzettend mooi aangelegd park. Het is allemaal groots opgezet en de thema’s zijn  mooi uitgewerkt. In elk gebied is er een restaurantje aansluitend op het thema. Ook zijn er overal voldoende speelplekken voor kinderen. De grootste plek is Animazia; een overdekte speelhal waar heel veel geklommen en gegleden kan worden. Ook kun je er via stapstenen over het water. Als je besluit om naar Wildlands te gaan, trek er dan wel een hele dag voor uit. Wij hebben er zo’n 4 uur rondgelopen, maar ik denk dat je er met kinderen wel een dagje zoet bent door de vele speelplaatsen!

Het Veenpark

Veenpark

De tweede dag van ons weekendje weg zijn wij naar het Veenpark geweest. Dit ligt ook vlakbij Emmen en vond ik een beetje lijken op het misschien meer bekende openluchtmuseum in Arnhem. Echter is het Veenpark een stuk kleiner en dus leuk om een paar uurtjes te bezoeken. In het Veenpark leer je over de Drentse veenhistorie. Er zijn veel oude huisjes en overal kun je naar binnen. Je kunt ook bijna alles aanraken en bijvoorbeeld zelf proberen hoe zo’n oude bedstede ligt. Uitrusten doe je in een pannenkoekenhuisje waar je iets kunt drinken of een pannenkoek kunt eten.  Wij hebben hier heerlijk in het zonnetje op het terras aan een vijver gezeten. Meer lekkers kun je vinden bij de bakker en bij de kruidenier. Bij de bakker tegenover de molen ruikt het heerlijk en kun je allerlei lekkers kopen. Een tip zijn het krentenbrood en de boerencake! Bij de kruidenier worden allerlei ouderwetse snoepjes verkocht. Een tip hier zijn duimdrop en tijmdrop. Ook leuk was de oude school waar je met oud speelgoed kunt spelen op het schoolplein. Hiernaast is een café waar je met een drankje op het terras kunt zitten. In het park staan ook een aantal kleine speeltoestellen voor kinderen, maar het leukste speelgedeelte is Speulland. Dit is een grote speeltuin op twee eilandjes.

Veenpark

In het Veenpark is dus meer dan genoeg te zien, te doen en te proeven. Vooral bij mooi weer is dit park een aanrader, omdat je veelal buiten loopt. Het park is eenvoudig opgezet en ligt mooi in de natuur door de vele bomen en leuke paadjes. Nog een laatste tip: Maak een tochtje met de boot of een rondje over het park in de oude trein.

Nog meer uitjes in Drenthe

Mijn weekendje weg in Drenthe vloog zo voorbij, maar er is nog veel meer te doen in Drenthe! Ga bijvoorbeeld naar het Hunebedcentrum in Borger en leer meer over de hunebedden. Met oudere kinderen kun je een bezoek brengen aan kamp Westerbork om te leren over het leven in een kamp in de 2e wereldoorlog. De natuur in? Breng een bezoekje aan het Boomkroonpad en loop over de toppen van de bomen in het Drentse bos! Dit is geen lange wandeling, maar in de omgeving kun je verder wandelen door het bos en bijvoorbeeld picknicken.

Heb jij nog meer erop uit tips in Nederland? Laat ze achter in een reactie!

Lees ook: TIPS OM MET EEN KIND IN MIDDELBURG TE DOEN