Eten en drinken in het Zwarte Woud

Eten en drinken in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud staat natuurlijk bekend om de “Zwarte Woud taart” of zoals we in Nederland ook vaak zeggen: “Schwarzwalder kersentaart” die we daar niet eens gegeten hebben moeten we eerlijk bekennen. Wel werden we uitgenodigd voor een origineel Gasthaus met eten uit de streken. Dat vinden we echt genieten!  

Eten en drinken in het Zwarte Woud

In de regionale keuken van het Zwarte Woud vind je de zwarte woudtaart, zwarte woudham, brägele (gebakken aardappelen), bibbeleskäs (gekookte aardappelen), worstsalade (die je o.a. bij Gasthaus Schwedenschanze kunt eten tijdens een wandeling in het Zwarte Woud) en tarte flambée die wij ook kennen als Flammkuchen. 

Gasthaus Staude

Gasthaus Staude was onze favoriet. Het was op loopafstand van Tiny House Kieningerhof waar we verbleven. Helaas regende het net op de dag dat we werden uitgenodigd, dus reden we er toch in 5 minuten met de auto naartoe. De buitenkant was al heerlijk typisch Duits, met een groot grasveld met speeltuin erachter. Het is zowel een restaurant als hotel. Toen wij er waren, doordeweeks in de meivakantie, waren er vooral wat oudere mensen in het restaurant. En hoewel die er niet van gediend leken te zijn dat we met onze kinderen kwamen, was het restaurant juist wel ook op kinderen gericht. Helaas konden ze niet even uitrazen in de speeltuin vanwege de regen, maar ze kregen wel meteen een kindermenu met kleurplaten op de achterkant. Het personeel was uiterst vriendelijk en heel goed in Engels. Fijn, ons Duits is niet zo goed, oeps. 

Bollenhoed

Overal in het Zwarte Woud zie je de bollenhoed op afbeeldingen, zo ook in dit restaurant. En ze zijn er trots op, dus moest het van de bediening erbij op onze foto’s. De bollenhoed blijkt streekdracht et zijn dat nog steeds gebruikt wordt. De foto’s aan de muur waren één van de nieuwste dingen qua aankleding, de rest was heerlijk Duits en wat ouderwets. Vonden we juist goed bij de sfeer van het restaurant passen en het eten dat er werd gereserveerd. Wij zijn er juist dol op om lokaal te eten, dan krijg je de cultuur een beetje mee. 

Het eten

Het eten was dus ook uit de streek afkomstig en gebaseerd op groente en fruit van het seizoen. We kregen eerst een voorafje van aspergesoep en de kinderen een pannenkoek. Op het kindermenu stonden ook traditionele gerechten, zoals spätzle, een soort pastagerecht, en aardappelpannenkoekjes met kaneel die dan weer leken op grote röstirondjes. Hoewel het voor hen niet heel gezond was, vonden de kinderen het heerlijk. En een keer geen friet, wat je overigens wel kon bestellen voor ze. Wij kozen ook voor het eten uit de regio, hoewel ik bijna geen vlees meer eet, koos ik toch voor kalfsvlees, er was niet veel keuze in vegetarisch, zeker niet wat specifiek voor de regio was. Maar het was heerlijk mals en de saus smaakte ook goed. 

Bekijk het hotel en restaurant hier, je kunt het zelfs in het Nederlands lezen. 

Restaurant Seehaus at the Klosterweiher St. Georgen

Ietsje verder rijden in het dorp zelf ligt Restaurant Seehaus op een leuke plek aan het water. Hier komen dan ook veel dagjesmensen naartoe die het water zijn in geweest. Dit restaurant heeft geen eigen website, maar kun je wel hier vinden. Ik ben helaas vergeten om foto’s te maken van het eten, ik was een beetje moe na de stevige wandeling ervoor in de bergen ;). Er was vooral Italiaans eten, dus had mijn man een pastagerecht met zalm en ik een seizoensrisotto met asperges. De kloostervijver waar het restaurant aan ligt is een natuurlijk meertje van 27.000 vierkante meter, gevoed door rivier de Brigach met een strand, bekijk het hier

We zijn hiervoor uitgenodigd door Hochschwarzwald en Baden-Württemberg.