Melanie

Even voorstellen: Gastblogger Melanie

Op Facebook las ik het berichtje dat Maike op zoek was naar gastbloggers, op dat zelfde moment kreeg ik van mijn moeder een berichtje met de link naar ditzelfde oproepje. Tijd om de stoute schoenen aan te trekken. Ik ben Melanie, 28 jaar – weduwe en daardoor vader en moeder van onze dochter van drie. Ik werk op een behandelcentrum voor kinderen met een beperking. 

Gastblogger Melanie

Een pittige tante met een flinke ontwikkelingsvoorsprong en de nodige bijbehorende uitdagingen. Dit in combinatie met mijn vrij intensieve werk binnen een behandelcentrum voor kinderen met een beperking maakt dat mijn leven geen dag saai is.

Werk in een behandelentrum

Maar hoe ben ik in dit werkveld verzeild geraakt? Nadat ik klaar was op de middelbare school en de opleiding tot onderwijsassistent met succes had afgerond ben ik doorgestroomd naar de PABO. Mijn stage vond ik saai, kon er geen voldoening uit halen en ik verlangde terug naar mijn ‘speciale’ kinderen. Na drie maanden ben ik er mee gestopt. Wat daarna volgde was een zoektocht naar de juiste opleiding, deze vond ik in Rotterdam bij de afdeling Social Work. Ik begon in februari met de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Dit was wat ik wilde!

Eind van het eerste jaar haalde ik mijn propedeuse en niets stond een vlekkeloze studie in de weg, dacht ik. In het laatste jaar werd ik zwanger en drie maanden na de geboorte van onze dochter overleed mijn partner. Hallo rollercoaster….Twee jaar later kon ik mijn studie afronden en een baan bij het behandelcentrum waar ik jaren stage had gelopen. Ik vond het heerlijk niet steeds opnieuw mijn situatie te hoeven uitleggen en gewoon even lekker mijzelf te zijn. Door de diverse titels die ik inmiddels draag voelde dit zo fijn, zo vertrouwd. Tot op de dag van vandaag heb ik het dan ook naar mijn zin en denk ik er niet over iets anders te gaan zoeken.

De behandelingen

Het behandelcentrum bestaat uit een dagbehandeling waar kinderen voor één of meerdere dagdelen behandeling op de groep krijgen en uit een open behandelcentrum voor losse behandelingen. Bij dit laatste moet je denken aan therapieën zoals ergotherapie, fysiotherapie, logopedie of speltraining. De groepen binnen de dagbehandeling zijn samengesteld op hulpvraag en leeftijd. Er zijn belevingsgerichte groepen, schoolvoorbereidende groepen en zorg/onderwijsgroepen. Laat mijn groep nou een mix van dit alles zijn. Mijn werk is nooit hetzelfde, altijd uitdagend en zwaar ondergewaardeerd, maar voor mij de combinatie tussen de lesgeven binnen het reguliere onderwijs en de zorgbehoefte binnen de gehandicaptenzorg. Daarom denk ik dat mijn aandeel een aanvulling kan zijn op de geweldige blogs die hier al te lezen zijn. Ik hoop jullie mee te nemen in een wereld die mijlen ver weg lijkt, maar o zo dichtbij is!

Voordat ik (Maike) de Pabo deed, ben ik afgestudeerd in SPH. Ik ben dus heel benieuwd naar je blogs Melanie, we kunnen er vast veel van leren!