Even voorstellen: Jildau

Vandaag stelt Jildau zich voor als nieuwe blogger binnen jufmaike.nl! Bekend van Alles voor de klas, bovenbouwleerkracht en doet veel aan leesbevordering als taal/leesspecialist. 

Jildau

Mijn naam is Jildau, ik ben 33 jaar oud en woon in Zuid-Limburg. Mijn naam verklapt het misschien al, ik ben geboren in het mooie Friesland. Hier heb ik na de basis- en middelbare school mijn Pabo diploma gehaald.

Verhuizen naar Amerika

Na de Pabo was het tijd voor avontuur en ben ik voor 2 jaar naar Amerika verhuisd. Als Au-Pair leerde ik de cultuur kennen, nam ik deel aan verschillende onderwijs gerelateerde cursussen en studies en maakte ik kennis met het Amerikaanse schoolsysteem. Een prachtige en leerzame ervaring waar ik nog altijd met veel plezier op terug kijk.

En dan voor de klas

Weer terug in Nederland voelde Friesland te veilig en besloot ik in de provincie Utrecht mijn onderwijs carrière te starten. Als onderwijspuppy was ik dag en nacht aan het werk, ik vond het geweldig! Ik werkte full-time en kreeg alle vrijheid en vertrouwen om mij te ontwikkelen en mijn visie op onderwijs te vormen, een prachtige tijd.

De liefde bracht mij naar Zuid-Limburg waar we, inmiddels twee kinderen rijker, samen een mooi leven hebben opgebouwd. Een druk leven.

Moeder, juf én eigen bedrijf

Op de eerste plaats ben ik moeder en geniet ik van de dagelijkse routines met de meiden thuis. De oudste is net 4 geworden en gaat sinds kort naar school, de jongste is één. Ik vind het heel bijzonder dat ik het basisschool avontuur nu ook van de andere kant mag ervaren. Je staat als moeder aan de poort maar hebt natuurlijk ook altijd je juffenpet op. Voor mijn gevoel was ik na Emma’s eerste schooldag al meteen een andere juf. Ik was me opeens nóg bewuster van het feit dat mijn leerlingen de hele dag op mij bouwen, dat school een warm nestje moet zijn waar iedereen zich op z’n gemak voelt en dat je de verantwoordelijkheid hebt voor het kostbaarste bezit van de ouders.

Mijn onderwijshart ligt in de bovenbouw en na vele jaren groep 7 en 8 sta ik dit jaar weer een keer in groep 6. Een mooie leeftijd, net voor het puberen maar wel al met de nodige zelfstandigheid op zak. Ik geniet van voorlezen, samen muziek maken en één op één gesprekjes met de kinderen.

Naast het lesgeven steek ik als taal/leesspecialist ook veel tijd in het leesonderwijs. Leesbevordering en begrijpend lezen zijn hierbij mijn favoriete onderdelen. Deze lessen geef ik zelf graag en vernieuwing en verdieping op deze gebieden vind ik interessant en deel ik graag met collega’s.

Alles voor de klas

In 2017 wilde ik naast juf zijn ook op een andere manier met het onderwijs bezig zijn. Na lang brainstormen en dagdromen volgde eind 2017 de inschrijving bij de KVK en was ‘Alles voor de klas’ geboren. Een webshop die ik samen met een collega leerkracht run. Het was een sprong in het diepe met een spannend begin, zitten leerkrachten hier wel op te wachten?

Twee jaar later kunnen we deze vraag gelukkig met een duidelijke Ja! beantwoorden. Het runnen van een eigen bedrijf is een enorme uitdaging, het contact met leerkrachten uit het hele land vind ik prachtig en dan zijn er nog al die mooie materialen die ik het liefst allemaal m’n eigen klas in sleep. Ik test regelmatig een product in mijn eigen klas, er staan dan meteen 28 proefkonijnen te springen om mee te doen. 

Bovenstaand pakketje zorgt voor een volle week. Ter ontspanning zing ik wekelijks bij een koor, probeer ik minstens één keer per maand aan te sluiten bij een gezellig haakclubje en geniet ik van etentjes met vriendinnen.

Ik hoop jullie de komende tijd mee te nemen in mijn leven als moeder, juf en ondernemer. Reacties, tips en aanvullingen kijk ik met plezier tegemoet.