Even voorstellen: Juf Anne

Even voorstellen: Juf Anne

Vandaag stelt Anne zich voor. Ze is leerkracht, coördinator en gastdocent op de Pabo. Ze heeft een grote expertise op het gebied van hoogbegaafdheid, hier zal ze ook zeker over schrijven.

Wat ontzettend leuk dat ik me mag voorstellen als de nieuwe gastblogger van juf Maike.

Anne in het kort: Anne Koolen, 35 jaar, leerkracht basisonderwijs, coördinator, gastdocent op de pabo, dol op dansen, lezen, schrijven en gezelschapsspellen spelen. Belangrijke thema’s in mijn leven en werk zijn: hoogbegaafdheid, ontwikkeling, creatief denken & schrijven, inspiratie, plezier, autonomie & vertrouwen.

Hoogbegaafd

Elf jaar geleden heb ik de prachtige kans gekregen om met twee collega’s een afdeling op te zetten voor hoogbegaafde kinderen. We zijn gestart met 32 kinderen, twee lege lokalen, een kist met materialen en heel eerlijk ook eigenlijk geen idee.

In korte tijd hebben we onze kennis vergroot door het volgen van diverse cursussen en opleidingen. Voor de kinderen was vooral het begrip en de herkenning/erkenning van hun zijn het belangrijkste. Inmiddels staat er een stevige afdeling waar 100 kinderen verdeeld over vijf groepen van profiteren. Zelf ben ik naast leerkracht van groep 7/8 ook coördinator van de afdeling.

Ontwikkeling

In de klas vind ik het belangrijk om de kinderen te laten ervaren hoe leuk leren is en laat ik ze zien waar het geleerde je allemaal bij kan helpen. Zelf heb ik mijn motivatie en plezier in het leren een aantal jaren geleden gelukkig teruggevonden. Door mijn werk met hoogbegaafde kinderen kwam ik er op een gegeven moment achter dat ik zelf ook hoogbegaafd ben. Die ontdekking heeft ertoe geleid dat mijn leerhonger weer ruimte mocht krijgen. Naast diverse korte cursussen en opleidingen heb ik ook de ECHA opleiding (specialist in gifted education) en de master Leren en Innoveren afgerond.

Creatief denken en schrijven

Zowel in de klas als privé ga ik graag aan de slag met creatief denken en creatief schrijven. Beide staan op het lesprogramma van de kinderen en het is daar niet per ongeluk terecht gekomen. Zelf schrijf ik hele dagboeken vol en kan ik veel van mezelf kwijt in het schrijven van gedichten. Het creatief denken komt sterk tot uiting in het bedenken en ontwerpen van leuke opdrachten waar kinderen uitgedaagd worden om hun creativiteit in te zetten.

Inspireren en enthousiasmeren

Ik heb het leukste vak wat ik kan bedenken en sta elke dag met veel plezier voor de klas. Hoe fijn is het wanneer je anderen met hernieuwde energie en veel praktische ideeën naar huis kunt laten gaan. Al een aantal jaren mag ik cursussen en workshops geven en begeleid ik een lerend netwerk binnen mijn eigen stichting. Dit schooljaar ben ik door de Pabo hier in de omgeving gevraagd om een keuzetraject voor vierdejaars studenten en nascholing voor leerkrachten rondom hoogbegaafdheid op te zetten en te geven. Ontzettend tof om op deze manier mijn kennis en enthousiasme te mogen delen.

Ik hoop met mijn blogs ook jullie te inspireren en enthousiasmeren!