Faalangst boeken: middenbouw en bovenbouw

Faalangst boeken: middenbouw en bovenbouw

Faalangst boeken: middenbouw en bovenbouw Door Shanon. Ik kan het niet, ik doe het niet en ik ga het niet doen! Woorden die veel gebruikt worden door leerlingen met faalangst. Maike gaf al eerder tips voor prentenboeken over faalangst. Natuurlijk zijn er ook verschillende boeken over faalangst te vinden voor leerlingen in de middenbouw en bovenbouw met bruikbare tips en helpende gedachten over faalangst.

Faalangst boeken: middenbouw en bovenbouw

1. Alles wat ik voel

Hoe komt het dat je voelt wat je voelt? Is het erg om faalangstig of jaloers te zijn? Alles wat ik voel gaat het over alle grote gevoelens van leerlingen bij bijvoorbeeld boosheid, verdriet, faalangst, blijheid en verliefdheid.  In het boek wordt er moeiteloos geschakeld van een herkenbaar voorbeeld voor kinderen naar een begrijpelijke uitleg aan de hand van bekende filosofen.

Alles wat ik voel is een boek dat kinderen stimuleert en bewust maakt van hun eigen gevoelens. Daarnaast biedt het boek handvaten voor leerkrachten en ouders om emoties bespreekbaar te maken.

Bekijk het boek hier

2. Ik en faalangst

Voel je je op school gespannen als je een toets krijgt of een spreekbeurt moet houden? Bij leerlingen met faalangst is de spanning voor deze taken vaak te groot. Hierdoor blokkeren zij en kunnen zij niet meer laten zien wat wij kunnen.

In ik en faalangst leren kinderen hoe ze omgaan met faalangst.  Ze leren zich bewust worden van hun sterke en minder sterke kanten. Ze leren zelf goed te weten wat ze weten, kunnen en leuk vinden om te doen. De oefeningen en tips die opgenomen zijn maken faalangstige kinderen rustiger en dat stelt hen in staat te laten zien wat ze wel kunnen.

Bekijk het boek hier

3. Meester Frank en de draak

Als Senne een toets heeft, hoort Senne een draak in zijn hoofd. De draak lacht hem uit en gooit alles door elkaar. Senne wordt hier angstig en onzeker van. Meester Frank snapt het gelukkig helemaal! Meester Frank weet het vreselijke monster vaak te verrassen door te veranderen in ridder Frank. Zo tovert hij het monster om in een dier met een lieve snuit. Het dier in Sennes hoofd gooit niets meer door elkaar. Nu lukken de toetsen wel!

In meester Frank en de draak leren leerlingen hoe zij het monster in hun hoofd om kunnen zetten naar een lief dier waardoor de faalangst verdwijnt.

Bekijk het boek hier

4. De duif die niet kon duiken

Alle jonge duiven springen van de dakgoot naar beneden en landen naast een tafeltje met etende mensen. Vervolgens nemen ze een korstje, een kruimel of een takje weer mee naar boven de dakgoot in. De vaderdoffers en moederduiven kijken toe. Dan is het de beurt aan duif Telemark. Duif Telemark wordt steeds zenuwachtiger. “Ik kan niet duiken!”  Nog vijf duiven voor hem… nog vier… nog drie….

In de duif die niet kon duiken staat de toenemende wanhoop van duif Telemark centraal. Duif Telemark leert dat hij ondanks zijn angst toch kan slagen.

Bekijk het boek hier

5. Koele Bikkels

Zou jij ook wat minder bang willen zijn dat je een proefwerk of een toets niet haalt? Dat je niet weet wat je moet zeggen tijdens een presentatie? Of dat wanneer je aan de beurt bent om iets te zeggen begint te blozen?

In Koele Bikkels leert de leerling om zijn spanning en stress te relativeren (Bikkeldenken) en zich goed voor te bereiden op spannende momenten. En als het dan nog spannend is, kan elke leerling een eigen bikkelprotocol maken!

Bekijk het boek hier

Lees ook meer over faalangst op thuisarts.nl.

 

Kinderboeken over faalangst voor de midden- en bovenbouw