Fijne tips in de map Buitenspelen

Buitenspelen, ik schrijf er vaak over, omdat ik het heel belangrijk vind. Heel gezond en de kinderen leren enorm. Dat dachten Greet Caminada en Mariska Kruitwagen van ook. Met de map Buitenspelen (te koop bij Kommee) komen ze met heerlijke tips om het buitenspelen te verrijken. 

Waarom een map Buitenspelen?

Uit onderzoek blijkt vaak hoe belangrijk de peuter- en kleuterfase is in de ontwikkeling van de mens. Bijna alle initiatieven die deze ontwikkeling stimuleren gaan waren gericht op het binnenspel, terwijl kleuters zeker een vijfde deel van hun schooltijd buitenspelen. Tijd dus voor een map met initiatieven voor het buitenspel.

map Buitenspelen

Wat vind je in de map?

De map bestaat uit zes verschillende hoofdstukken.

Hoofdstuk 1: Materialen

Hier staan allerlei ideeën om het buitenspel te verrijken met materiaal, zoals kosteloos materiaal, materialen die de kinderen zelf kunnen maken en een overzicht van goedkope materialen en speelobjecten die al heel lang gebruikt worden, zoals knikkers en elastieken. Met tips hoe je ook dit spel kunt uitbreiden.

Hoofdstuk 2: Buiten goed benut

Hier krijg je suggesties om de specifieke mogelijkheden die het buitenspelen biedt, goed te benutten. Bijvoorbeeld door verschillende soorten lijnen op de speelplaats te zetten met stoepkrijt. En de kinderen met verschillende wederverschijningen te laten spelen.

Hoofdstuk 3: Spelletjes

In dit hoofdstuk staan spelletjes centraal, zoals tik- en vangspelletjes, balspelletjes en spelletjes met water. Ook staan er aftelversjes en springliedjes in.

Hoofdstuk 4: Werken met thema’s

Hier zie je hoe je de thema’s van de klas kunt omzetten naar de buitenspeelplaats. Bijvoorbeeld het thema ridders en de mogelijkheden om dit thema buiten uit te spelen.

Hoofdstuk 5: Uitstapjes in de omgeving van de school

Hier verkennen de kinderen de directe schoolomgeving. Er staan ook vijf mogelijke uitstapjes beschreven.

Hoofdstuk 6: Een goed verloop van het buitenspel

Allerlei zaken die ervoor zorgen dat het buitenspelen een feestje is. Het gaat bijvoorbeeld over kleine materialen die handig zijn om buiten bij de hand te hebben en voor handige voorzieningen. Het opbergen van de materialen en de indeling van de speelplaats wordt ook besproken.

Voordat de hoofdstukken beginnen krijg je nog een mooi overzicht met tips voor een goed verloop van het buitenspel. Zoals er is genoeg ruimte en de materialen sluiten aan bij de interesse en het ontwikkelingsniveau.

Hutten bouwen

Wat vind ik?

De map is zwaar. Fijn, denk ik, dan staan er veel tips in. Er is oog voor detail, want aan het houdertje om de bladen op hun plek te houden zit een bloemetjes. Ben ik gevoelig voor ;).

Als je de map openslaat, valt meteen de goede indeling op. Het is ingedeeld in hoofdstukken met tabbladen ertussen. Zo kun je alles snel vinden.

De tips zijn eindeloos. Een aantal kende ik al wel, en gebruikte ik ook, maar er staan een heleboel nieuwe activiteiten op mijn lijstje om uit te proberen. Ik denk dat ik er maar eens een thema ga maken met zoveel mogelijkheden: thema Buitenspelen!

Veel tips zijn makkelijk te realiseren en duidelijke eye-openers. Bijvoorbeeld het kosteloos materiaal, zoals puddingbakjes en yoghurtbekers, inbrengen in de zandbak. Geniaal en supersimpel! En zelfs dan krijg je nog tips om dit spel uit te breiden met bijvoorbeeld een koksmuts en winkeltje spelen.

De activiteiten zijn heus niet alleen leuk voor kleuters. Ook oudere kinderen zullen er veel plezier aan beleven als je bijvoorbeeld een van de spelletjes met ze doet, zoals kringbal.

Hoofdstuk 4 is mijn favoriete hoofdstuk. Daar worden thema’s ook in buitenspel uitgewerkt. Bij het thema circus krijg je zelfs tips om een circusvoorstelling op te zetten.

Kopen?

De map is €109,- inclusief BTW en is te koop bij Kommee. Een aardige uitgave voor jou als persoon, maar geen grote uitgave (voor school) als je bedenkt wat je er allemaal voor terug krijgt. De kinderen zullen in ieder geval grote sprongen maken in hun ontwikkeling met deze leuke activiteiten.

Lees ook

13 TIPS OM HET BUITENSPELEN TE VERRIJKEN

DE LEUKSTE BUITEN SPEELTUINEN VAN NEDERLAND

TIPS VOOR DE BUITEN SPEEL DAG

KUNST UIT DE NATUUR

HET WE-KUNNEN-NIET-NAAR-BUITEN-WANT-REGEN PROBLEEM

30 ACTIVITEITEN BIJ WARM WEER VOOR BUITEN EN BINNEN

Banner gesponsord blog