Formatie, weet jij het al?

Formatie, weet jij het al?

Op de ene school is het allang rond, op de andere school zit je nog midden in de gesprekken. Formatie, weet jij het al wat je volgend schooljaar doet? Ik moet zeggen dat ik ook weer eens aan het nadenken ben wat ik wil met mijn bedrijf en of ik toch niet meer dagen voor de klas wil. Ik roep altijd: volg je hart. Maar weet jij wat je gevoel je zegt? Ik ben er nog niet uit…

Formatie, weet jij het al?

Wat wil jij?

Allereerst zijn dit de weken om eens goed bij jezelf te kijken wat je wil. Zit je op de juiste plek, word je voldoende ondersteund door je team, past de doelgroep bij je? En als het antwoord ja is, welke groep wil je nu echt het liefste? Is het ook eens tijd om eens van groep te wisselen? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Welke taken wil je en is er bijvoorbeeld de mogelijkheid voor ambulante uren? Het werkverdelingsplan moet ook nu gemaakt worden voor komend schooljaar.

Zoek je vuur op

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat vind jij belangrijk? Waarom sta je voor de klas? Zoek dat waakvlammetje op dat je weer een brandend kampvuur wil maken. Kijk hoe je dat kunt bereiken.

Ik wik en weeg

Ik neem jullie een beetje mee in mijn denkproces. Want ik voel dat ik wellicht weer meer voor de klas wil staan, een band wil opbouwen met de leerlingen. Tegelijkertijd vind ik mijn bedrijf ook ontzettend leuk en daar krijg ik dan logischerwijs minder tijd voor. Dus wat wil ik nou? Ik ben er nog niet helemaal uit en dat is ook oké. Ik mag mezelf ook even de tijd geven om erover na te denken. Zoals je in mijn boek De relaxte leraar kunt lezen, probeer ik ook te voelen welke keuze ik moet maken. Daar moet ik mezelf ook de tijd voor nemen, al zou ik liever meteen de knoop doorhakken. Soms is een nachtje over slapen zo gek nog niet.

Onderhandelen maar!

Weet dat je wel altijd kunt vragen om bijvoorbeeld een hogere schaal, zoals van LB naar LC, als je taken doet die daarbij passen. Je kunt ook echt wel jouw ideeën neerleggen bij directie als het jou een meer relaxte leraar maakt. Hoe kan de school jou helpen om op een goede manier voor de klas te staan? Wellicht kan niet alles ingewilligd worden qua plaatje van het team, maar je kunt het altijd proberen!

Omdat je het zelf wil

Dan nog even dit: ik heb wel eens groepen of werkdagen gehad waarbij de directie vond dat het de beste keuze was voor mij. Maar dit sloot dan eigenlijk niet aan bij wat ik zelf wilde. Doe dus geen dingen omdat anderen het zo goed vinden voor jou, maar kijk ook echt goed of je het zelf passend vindt.

Ik nam je een beetje mee in mijn proces, ik ben ook benieuwd naar jou verhaal! Hoe ziet het volgend schooljaar eruit voor je?