Fundels: Learn to match & Letters schrijven

Fundels: Learn to match & Letters schrijven

(Door Willemijn) Het merk Fundels heeft heel veel verschillende spellen waarbij spelen én leren centraal staan. Ik kreeg via Juf Maike een hele doos vol opgestuurd en heb er voor deze blog twee getest in mijn groep 3/4.

Fundels: Learn to match

Als eerste ging ik met een groepje van 4 leerlingen het spel Learn to match spelen. Het wordt vertaald naar Paren zoeken, maar dat staat pas in de handleiding. Nadat ik de handleiding had gelezen, heb ik besloten de spelregels iets aan te passen. Ik nodigde 4 leerlingen uit aan mijn instructietafel en we speelden het spel als volgt: ik legde ongeveer 20 kaarten open op tafel. Ik noemde een kleur, aantal of vorm en de leerlingen moesten zo snel mogelijk een kaart pakken die aan die eis voldeed. Aan het begin liggen er nog genoeg kaarten zodat iedereen er een heeft, maar naar mate het einde vordert, heeft niet iedereen bij elke beurt een kaart. Wanneer alle kaarten weg waren, legde ik weer nieuwe neer, totdat alle kaarten op waren.

Spelregels

Hoe moet het dan wel volgens de spelregels? Je verdeelt de kaarten in twee gelijke stapels. Een stapel ligt omgekeerd op tafel, dit is de trekstapel. De andere kaarten liggen open op tafel. De eerste speler trekt een kaart, stel dit zijn 3 rode cirkels, dan kan de speler die aan de beurt is de andere kinderen een opdracht geven. Dit kan zijn: een kaart met 3, een rode kaart, cirkels. De spelers die niet een kaart hebben getrokken, wijzen een kaart aan die voldoet aan de eis van de speler die de eis heeft opgelegd. Wie dat het snelste doet, mag de kaart van de trekstapel hebben.

Waarom heb ik me niet aan die spelregels gehouden? Om de leerlingen kennis te laten maken met de kaarten, vond ik het handiger als iedereen, behalve ik als spelleider, mee doet aan het spel. De leerlingen in mijn klas zijn erg competitief ingesteld en winnen is voor hen heel belangrijk. Ook vinden ze het leuk om dingen te verdienen. Bij mij eigen spelregels, gaat het spel veel sneller en krijgen de leerlingen veel sneller meer kaarten. Dit vonden ze geweldig! Ik ga ook een keer het spel uitproberen met de echte spelregels. De kaarten nodigen ook uit om allerlei eigen bedachte spellen er mee te spelen.

Het spel is voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zitten vijfhoeken en zeshoeken in, maar die kun je bijvoorbeeld ook uit het spel halen als die te moeilijk zijn.

Lees ook: REVIEW: LEVEL 8 EN RAMSES

Fundels: Letters schrijven

Bij het spel Letters schrijven krijgen de leerlingen meerdere schrijfkaarten. Op de schrijfkaarten staan woorden (met 3 tot 6 letters). Ook staat er een afbeelding van het woord bij. Wij deden het op deze manier: iedere leerlingen kreeg 3 schrijfkaarten. Ik, de spelleider, draaide steeds kleine kaartjes om waar letters op staan. Als de leerling een letter zag van zijn of haar kaart, dan mocht die worden geschreven. Degene die als eerste al zijn schrijfkaarten vol heeft, heeft gewonnen.

Wat mij meteen op viel, is dat alle woorden in hoofdletters geschreven zijn. Dit is een van de doelen van het spel: hoofdletters herkennen. Maar ik probeer mijn leerlingen juist af te leren hoofdletters overal te schrijven… Ik heb dan ook heel specifiek een aantal leerlingen gekozen om mee te spelen, omdat ik wist dat ze hierna wel weer gewoon kleine letters zouden schrijven.

 

Ook bij dit spel heb ik de spelregels iets aangepast. Zodat we het op een ander moment moeilijker kunnen spelen. Iedereen kreeg dus 3 kaarten die ze van mij tegelijkertijd in mochten vullen. Volgens de spelregels, moet je de kaarten een voor een invullen. Ook heb ik toegestaan dat je als je bijvoorbeeld ‘appel’ hebt, de P 2x mag schrijven als die komt, in plaats van 1x volgens de spelregels.

De leerlingen vonden dit spel ook geweldig! De spanning die er hing om te kijken welke letters te voorschijn kwamen, was om te snijden. Ik had liever schrijfkaarten met kleine letters gezien, maar het spel viel in de smaak!

De verpakking

De Letters Schrijven en nog een aantal spellen van Fundels zitten in een handige hard plastic meeneem verpakking. Er zit een handvat aan wat het nog makkelijker maakt. De Learn to Match zit in een kartonnen doosje en die gaat makkelijk open en dicht. Ook passen de kaarten er makkelijk in. De speelkaarten zijn allemaal van goede kwaliteit en kunnen wel tegen een stootje. De kaarten werden een beetje gebogen door de leerlingen, maar dit heeft niet tot scheuren of ander zaken geleid. Goed materiaal dus!

De spellen zijn leuk voor op school in de klas, maar ook voor thuis.