Gastblogger Richelle in het onderwijs Italië

Gastblogger Richelle in het onderwijs Italië: Afgelopen week ben ik weer voor het eerst naar school geweest. Na drie maanden vakantie, ja het kan echt langer dan in Nederland!

Ik met torre di pisa-2

In oktober 2014 zijn mijn man en ik verhuisd naar Italië. Mijn man kreeg een baan aangeboden in het mooie Toscane. Wie wil dat nou niet? Er zat alleen wel één groot nadeel aan. Ik zou mijn baan als leerkracht op de leukste basisschool van Utrecht hiervoor op moeten geven. Ik weet nog goed dat ik met lood in mijn schoenen mijn ontslagbrief heb verstuurd.

Na de verhuizing naar Italië vond ik al snel een baan bij de Nederlandse school in Florence. Deze school verzorgt in het weekend lessen Nederlands en cultuur voor kinderen die of één Nederlandstalige/ Vlaamstalige ouder hebben ofwel twee Nederlandstalige ouders. Naast deze baan geef ik ook privé les.
Ik vind het erg fijn dat ik op deze manier in het onderwijs kan blijven werken. Het werk op een NTC school (Nederlandse Taal en Cultuur school) is heel anders dan in Nederland op een reguliere basisschool.

Koningsspelen NTC 2014

 

Tijdens de cultuurdag speelden wij de Koningsspelen, zoals in Nederland. We hadden ervoor gekozen om ‘Oud Hollandse spellen’ te spelen. Deze kinderen zijn geboren in Italië en hebben dus nog nooit van: koekhappen, spijkerpoepen en klossenlopen gehoord. En drop, dat vinden ze vies!
Het klossen lopen was een hele uitdaging, zeker omdat ze dit nog nooit gedaan hadden. Een jongen ging van start en riep de eerste vijf meter: ’aiuto, aiuto!’ (‘help’, ‘help’).
Het spijkerpoepen ging ze beter af. In een record tijd kreeg ieder kind de spijker in de flessenhals. Een jongen riep met trots: ‘hij kan doen poepen hè’.

Wat er nog meer anders is? Dat lees je de volgende keer.

Saluti,

Richelle