De foto is vorig jaar in Zweden gemaakt tijdens een fietstocht door Stockholm.

Gastblog Saskia: kinderen op vakantie

Het is vakantie in het hele land. Ik ben benieuwd wat kinderen in deze lange vakantie van zes weken doen. Welke activiteiten doen de kinderen thuis, bij de BSO en op vakantie? En hoe regelen ouders de vakantie voor de kinderen als ze zelf moeten werken? Vandaag antwoord op deze vragen van Saskia van kidseropuit.nl

Kinderen op vakantie

De foto is vorig jaar in Zweden gemaakt tijdens een fietstocht door Stockholm.
De foto is vorig jaar in Zweden gemaakt tijdens een fietstocht door Stockholm.

De zomervakantie: een hinderlijke onderbreking van school. Mijn 7-jarige dochter is de eerste paar dagen van een schoolvakantie niet blij: ze wil naar school en nieuwe dingen leren. Een zomervakantie van 6 weken is voor haar veel te lang.
Om deze lange periode wat overzichtelijker te maken en in stukjes te ‘hakken’, maken we met haar een planningschema waarin ze kan zien wat al vaststaat en welke dagen we nog vrij kunnen invullen. Elke week streept ze enthousiast een week door: “Zo, nog maar 5, 4, 3, 2 of 1 te gaan!”.
Dit jaar lijkt de zomervakantie nog langer, want ze gaat van groep 4 naar groep 6 en daar heeft ze heel veel zin in.

Onze 6-jarige zoon gaat na de zomervakantie naar groep 3 en ook hij kan eigenlijk niet wachten. Al weken geeft hij aan het in groep 2 wel gezien te hebben. Hij wil ook liever vandaag dan over 6 weken naar groep 3 gaan.

We hebben dus 2 kinderen met ‘leerhonger’ in huis. Drie weken gaan we met z’n allen op pad: er staat een mooie rondreis door Denemarken in de planning. Voldoende afwisseling en genoeg nieuwe dingen te ontdekken. Daar gaan ze vast van genieten, met vermoedelijk een bezoek aan Legoland als hoogtepunt van de vakantie.

6 weken zomervakantie minus 3 weken Denemarken betekent dat we nog 3 weken hebben op te vullen. 1 week gaan ze logeren bij familie, de ene helft van de week bij hun favoriete oom en tante en de andere helft van de week bij opa en oma. Die week zal voor hen voorbij vliegen. Voor ons trouwens ook, want wij moeten gewoon werken. 1 week gaan ze 3 dagen naar de BSO, want ook dan moeten we beide werken. Dan blijft er nog 1 week over, die week hebben we plek bij de BSO, maar ik ben nog vrij. Als het mooi weer is wil ik een paar dagen met ze gaan kamperen in Nederland. Ze zullen die week sowieso 1 dag naar de BSO gaan, die dag werk ik de vakantiewas weg en ruim ik de vakantiespullen op. Dat gaat een stuk sneller zonder kinderen erbij.

In de vakantie gaan ze later naar bed en slapen ze ‘s ochtends ook langer. Alleen op de BSO-dagen moeten ze op tijd opstaan. Soms hebben ze geen zin om naar de BSO te gaan, maar als ik ze op kom halen dan willen ze niet mee… Ze doen daar super leuke dingen: veel knutselen en buiten spelen. Bij mooi weer is er een waterglijbaan, dat valt erg in de smaak. Op de vrije dagen thuis (als we niet op vakantie zijn) dan zien we wel. Soms gewoon een thuis hang dag met bij mooi weer een zwembad in de tuin, andere keren gaan we met onze Museumkaart op pad.

Genoeg te doen dus, die 6 weken zullen uiteindelijk toch voorbij vliegen.

Dank je wel Saskia voor je leuke verhaal over de vakantie. En een fijne vakantie natuurlijk!

Wil je ook een blog schrijven over hoe jullie de vakantie thuis in vullen? Stuur een mail naar info at jufmaike . nl