Gebaren leren met Kwebl

Gebaren leren met Kwebl

Kwebl is een app om gebaren te leren aan je jonge kind. Ik mocht het testen en vind het een fijne app! Waarom is het fijn om je kind gebaren te leren en hoe werkt de app Kwebl? 

Onze dochter is net een jaar. Sinds een paar weken begint ze wat gebaren te maken om zich duidelijk te maken. Zo kan ze zwaaien, haar hand opsteken om hoi te zeggen, zelf kiekeboe spelen én haar handen omhoog doen als we hieperdepiep hoera zeggen, heel belangrijk! 😉

Ik kende zelf al wat gebaren uit de tijd dat ik in de zorg werkte. Maar ik wilde het graag weer ophalen en wat meer gebaren leren. En toen kwam ik de Kwebl app tegen.

Waarom gebaren leren?

Je kind moet toch leren praten? Waarom zou je dan gebaren aanleren? Je kunt je kind ondersteunende gebaren leren zodat het zelf kan aangeven wat hij of zij wilt. De taal is voor jonge kinderen vaak nog moeilijk, denk maar aan het gebrabbel van de baby. Zo zegt onze dochter van één alleen nog maar mopperend “mamamamama”. Ze wil dan wel iets van me, maar het is vaak moeilijk te begrijpen wat ze precies bedoelt. Maar een aantal gebaren kan ze wel! En ook op de juiste manier. Zo steekt ze op school, als we haar broer wegbrengen, naar iedereen een hand op om “hallo” te zeggen. Ze krijgt dan vaak een reactie en dat is natuurlijk heel leuk, dus gaat ze ermee verder. Je spraak ondersteunen met een gebaar bevordert dus de taalontwikkeling van je kind.

Kwebl

Kwebl ontwikkelt apps die ouders en kinderen helpen bij het aanleren en oefenen van gebaren, zodat dit toegankelijker wordt. Er zijn nu twee apps. De Kwebl app waarin je op een interactieve manier mét je kind gebaren oefent. Deze is voor Android en de iPad, voor je tablet dus! En het gebarenboek voor op je telefoon, voor Android en iPhone. Je vindt ze allebei op de site van Kwebl.

Kwebl app

Kwebl app

Ik heb de Kwebl app uitgeprobeerd met onze dochter van bijna een jaar. Ik had nog nooit met de iPad met haar gewerkt, maar ze bleek er meteen veel interesse in te hebben. De neutrale vormgeving is dan ook bewust op jonge kinderen gericht. Er is veel contact met ouders, taalspecialisten en orthopedagogen geweest om de app te bouwen.

Kwebl app

Je wordt als ouder uitgelokt om samen te spelen met je kind en zo tegelijkertijd gebaren te leren. Het zijn interactieve platen waarin je onderwerpen kunt aanklikken waar je dan ook het gebaar bij leert, bijvoorbeeld de auto. Ik speel de app vaak onder of na het fruit eten, zodat we een fijn momentje samen hebben. Ze kijkt nu nog vooral geïnteresseerd naar de gebaren. Ze maakt ze nog niet, maar na veel herhaling moet dat zeker lukken.

Woordenschat

Het blijkt dat je sneller woorden leert als je ze met veel context aangeboden krijgt. Bijvoorbeeld een bepaalde ruimte of ervaring. Daar is deze app helemaal op ingericht. Bij het woord koe, zie je bijvoorbeeld ook de gebaren melk en boerderij. En het eendje komt in verschillende contexten terug: bij de dieren, maar ook als badeend. De woorden die je kent komen ook regelmatig terug. Eerst één keer per week, later één keer per maand, zodat ze beter in je langetermijngeheugen worden opgenomen.

Kwebl app

Ik vind het een hele fijne app om vaker te gaan gebruiken met onze dochter. Hopelijk gaat ze zelf ook wat gebaren maken en kunnen we haar steeds beter verstaan. Ik gebruik het woordenboek op mijn telefoon ook om snel een gebaar aan te leren die we tegenkomen en we nog niet in de app hebben geleerd.

Gebaren leren met Kwebl

Gebruik op school

Gebaren worden ook in het onderwijs veelvuldig gebruikt ter ondersteuning van de gesproken taal.

Daarom is er gekozen voor de officiële Nederlandse NmG gebaren. Voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) kan de app een mooie aanvulling zijn voor het uitbreiden van de woordenschat denk ik. Of bijvoorbeeld voor kinderen die opgegroeid zijn met een andere taal.

Kijk op de site van Kwebl hoe je de apps kunt downloaden.

Dit is een #jufmaikeadd

Gebaren leren met Kwebl