Gedichten in de klas

Gedichten in de klas

Ik doe het eigenlijk veel te weinig, gedichten in de klas voorlezen. Voor kleuters is het vaak nog wat moeilijk, zij zijn meer gebaat bij versjes. Ik vertel je waarom het toch goed is om te doen en hoe je gedichten kunt inzetten.

Gedichten in de klas

Onderzoek toont aan dat het lezen van verhalen en gedichten, onze sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleert. Het helpt om verschillende boeken en verhalen te lezen. Stripboeken, verhaalboeken, gedichten, het kan allemaal.

Bespreek de gedichten in de klas

Het lijkt me zeker belangrijk om de gedichten ook te bespreken. Wat betekent het gedicht? Wat wordt erin gezegd? En wat voelen de kinderen erbij? Wellicht geven ze er hun eigen invulling aan.

Bovenbouw

Gedichten bespreken en ook zelf schrijven is zeer geschikt voor de bovenbouw van de basisschool. School der Poëzie heeft een mooie les online staan.

Starten met gedichten

Het is best een drempel, starten met gedichten in de klas. Om dit te bevorderen heeft Rian Visser Raadgedicht bedacht. Je krijgt (met de klas) een gedicht voorgeschoteld waarbij een woord is weggelaten. Samen raad je welk woord het is, waarvoor je het gedicht natuurlijk wel moet ontleden.

Tips voor boeken met poëzie 

Jij bent de liefste

Jij bent de liefste

Een toptip voor een boek om te starten met gedichten in de klas: Jij bent de liefste van Hans & Monique Hagen. Ik kan me herinneren dat ik één van de gedichten naspeelde in de eerste van de middelbare school, op een open dag. Liefste, het gedicht (ook mooi voor Valentijnsdag), is de bekendste. Ik raad aan om het boek vanaf groep 5 in te zetten, zodat de kinderen het ook begrijpen.

De gedichten zijn geschreven voor jonge kinderen, dat zie je ook goed aan de illustraties. Toch denk ik dat het best moeilijk is om jonge kinderen gedichten voor te lezen. Ze zijn nog best ingewikkeld, jonge kinderen zullen de gedichten op de basisschool nog niet snel snappen. Ik vermoed omdat ze best abstract zijn, dus vooral geschikt voor kinderen die al veel met taal bezig zijn. Onze eigen kleuter van 5 vond het ook nog te moeilijk.

Het gedicht MUIS past wel het beste bij jonge kinderen. Je zou dit gedicht als versje kunnen zien en het ook zo aan kunnen leren aan de kinderen, bijvoorbeeld bij thema dieren.

Koop het boek hier

Zet hieronder jouw tips neer om met gedichten in de klas aan de slag te gaan. 

Afbeelding van Pressmaster/Shutterstock

Gedichten in de klas