Gedichtendag thuis

Gedichtendag thuis

Morgen (28 januari 2021) is het Nationale gedichtendag. Het zijn nu namelijk niet alleen de Nationale Voorleesdagen, maar deze week staat dus ook in het teken van gedichten. En hoewel ik ze heel goed vind voor de ontwikkeling, doe ik er weinig mee moet ik eerlijk bekennen. Dus in dit blog laagdrempelige tips voor gedichtendag thuis.

Gedichtendag thuis

Waarom zijn gedichten zo goed om te lezen en mee te werken?

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra neergezet. Op initiatief van Poetry International is de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. Het is een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere verenigingen in Nederland en Vlaanderen.

Gedichten kun je zien als kleine verhaaltjes. In een paar zinnen staat en gebeurt er al een heleboel. Poëzie kan je nieuwe inzichten geven, even stil laten staan, je gedachten laten gaan, of je kunt er rust in vinden. Sommige gedichten zijn moeilijk te lezen, andere juist weer makkelijk. Je leert er door visualiseren, voor je zien wat je leest. En soms zoek ik woorden op die ik nog niet ken of leer ik er nieuwe woorden door.

Gedichtendag voor kinderen

Gedichtendag

Dit is veruit mijn favoriet, een laagdrempelige manier om met gedichten te beginnen in de klas. Fijn voor kleuters, maar ook zeker fijn voor oudere kinderen die nog niet zoveel gedichten hebben gehoord. Lees een gedicht voor tijdens het videobellen met de klas en laat de kinderen er tegelijkertijd een tekening bij maken.

Bekijk het hier.

Natuurlijk ben ik ook groot fan van Annie MG Schmidt. De scheidslijn tussen versjes en gedichten is hier dun, maar ik vind haar liedjes ook als gedichten lezen.

Of wat denk je van rappers die populair zijn? Die maken eigenlijk ook gedichten. Kijk hier hoe je die kunt maken.

Poëzie voor kinderen

Ingrid schreef een mooi blog op Kinderboekenjuf over poëzie en welke vormen en zijn voor kinderen.

Gedichtendag in de klas

Je kunt dus ook goed aandacht besteden aan gedichtendag in de klas. Kijk op de site van Poezieweek voor tips voor op school.

Zelf gedichten schrijven

Tips om kinderen zelf poëzie te laten maken:

  1. Bedenk een onderwerp waar de kinderen over mogen dichten
  2. Leg uit dat het niet per se hoeft te rijmen
  3. Lees de eerste regel van een gedicht voor en laat de kinderen het afmaken
  4. Kies een gedicht waar je een aantal woorden uit haalt. Welke woorden zetten de kinderen daar neer?
  5. Geef ze een gedicht en laat ze woorden weghalen uit het gedicht. Wat voor gedicht ontstaat er dan?
  6. Laat kinderen gedichten schrijven namens of over belangrijke personen. Bekijk de werkbladen hier

Er staat een Affiliate link in dit blog.