Geef me de 5! win

Geef me de 5! win

Geef me de 5! is een fijn geschreven en praktisch boek rondom de zorg voor kinderen met autisme. Fijn voor ouders, begeleiders en leerkrachten om te lezen, je kunt het winnen.

Geef me de 5!

Geef me de 5 is al jaren het boek op het gebied van Autisme dat je moet hebben. Het biedt praktische houvast bij de opvoeding en begeleiding van kinderen met autisme. Een kind met autisme begeleiden en opvoeden, HOE doe je dat? Geef me de 5 is het boek voor jou als je op zoek bent naar concrete handvatten als ouder, leerkracht of hulpverlener.

Het boek is geschreven vanuit de behoefte van het kind met autisme. Je leert de auti-bril opzetten en het gedrag van het kind echt te begrijpen. Hiernaast leer je aan de hand van de vijf onderdelen:

  • wie
  • wat
  • waar
  • wanneer
  • hoe

om duidelijkheid aan te brengen voor het kind.

De schrijfster, Colette de Bruin is orthopedagogisch gedragsdeskundige en heeft veel ervaring met het werken in gezinnen, de zorg en het onderwijs aan mensen met autisme. Zelf heeft ze pleegkinderen met autisme en ze geeft lezingen op dit gebied door het land. Ik mocht er eens een bijwonen, erg inspirerend!

Wat
Alles wat een kind moet uitvoeren.

Hoe
De manier waarop de taak uitgevoerd moet worden.

Wanneer
Wanneer start de taak en wanneer is het klaar?

Waar
Op welke plaats?

Wie
Doet hij of zij het zelf of een ander?

Bekijk het boek hier

Wat vind ik?

Het boek is heel helder geschreven, je begrijpt het meteen. Er zit veel herhaling in, zodat je het geleerde ook onthoudt. Ik vind het ook prettig dat er voorbeelden in staan van hoe het echt werkt bij de kinderen. Het wordt duidelijk gemaakt dat kinderen met autisme veel regels op een andere manier aangeleerd moeten krijgen. Het moet heel concreet, zodat ze precies weten wat ze moeten doen. Een voorbeeld is het afsprakenschrift. Hierin staan problemen die de kinderen tegen kunnen komen en de gedragingen die hij of zij kan inzetten. Ook zoek je de uitzonderingen op en bespreekt ze, ook teken je deze erbij. Veel van de tips uit het boek zijn ook in te zetten bij andere kinderen. Zo maak ik hier thuis ook wel eens een dagschema, bijvoorbeeld in de Coronatijd, om te duiden wat we op de dag doen.

Je leert echt te kijken vanuit het kind en dat vind ik heel mooi!

Een aantal handelingen komt telkens terug: duidelijk zijn, visualiseren en kaders geven. Ik herken dit als ik de mooie serie Love on the spectrum op Netflix kijk. Er is daar een liefdesexpert die volwassenen met autisme helpt met het opbouwen van een liefdesrelatie. Ze reikt ze sociale vaardigheden aan die horen bij op eerste date  gaan. Ze pakt er een tekenblok bij en tekent erop los om haar verhaal te ondersteunen, mooi om te zien!

Geef me de 5!

Win

Je kunt een exemplaar winnen van het boek. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen.  Maandag 24 augustus mail ik de winnaar.