Gelezen boek: Anders van Andreas Steinhöfel

Ik vind het fijn om young adult boeken te lezen. Fijner dan literatuur voor volwassenen. Van Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren kreeg ik een bijzonder boek: Anders van Andreas Steinhöfel

Anders van Andreas Steinhöfel

Felix Winter krijgt een ongeluk en ligt 263 dagen in een coma. Precies zo lang als zijn moeder zwanger was van hem. Op een dag ontwaakt hij, maar hij is wel verandert. Daarom noemt Felix zichzelf ook ‘Anders’. Hij weet niets meer van zijn tijd voor het ongeluk. Iemand uit zijn omgeving doet er alles aan om dat ook zo te houden.

Andreas Steinhöfel

Andreas Steinhöfel werd in 1962 geboren in Battenberg, Duitsland. Hij won tweemaal de Deutsche Jugendlidpreis. In 2006 kreeg hij voor Midden in de Winternacht een Vlag & Wimpel van de Griffeljury. De verfilming daarvan werd in 2013 een hit in de Nederlandse bioscopen.

Wat vind ik?

Je wordt het boek meteen ingezogen. De schrijfstijl van Andreas Steinhöfel is meeslepend en prettig om te lezen. Hij beschrijft vele personage die te maken hebben met het leven van Felix en zijn ongeluk. Zo lees je het politieverslag van de inspecteur, helpt zijn lerares mee om de code van zijn computer te kraken en speelt zijn bijlesdocent, Eckhard Stack, een grote rol in het boek. Je hebt aan het begin van het boek totaal geen idee waar het boek heen gaat en wat het grote geheim is dat zijn vrienden voor hem verborgen willen houden. Dat het niet fraai is, is al wel snel duidelijk. De ontknoping is spannend en goed beschreven. Je wil zo snel mogelijk lezen om de afloop te zien.

Ook intressant om te lezen hoe vriendschap kan werken, ook in gedrag dat niet ‘hoort’ en hoeveel invloed leerkrachten kunnen hebben op het leven van een kind.