Gelezen boeken februarimaart

Gelezen boeken februari/maart

Het tweede deel van de nieuwe rubriek met de boeken die ik afgelopen tijd las. Ik probeer veel te lezen en lees het liefste van alles door elkaar. Daarom kan ik het soms wel wat langer duren voordat ik een boek uitlees ;). Gelezen boeken februari/maart

Ik houd de boeken die ik lees bij via de app Hebban, je kunt me daar volgenDan zie je ook dat ik nu 12 boeken tegelijkertijd lees, oeps… Prentenboeken zet ik er overigens niet op, alleen boeken vanaf negen jaar en ouder natuurlijk. Ik heb veel boeken zelf, maar ik heb ook een abonnement op Kobo plus, lees er hier meer over. Daar zet ik dus ook linkjes van bij de boeken. Of bekijk de gelezen boeken van januari.

Gelezen boeken in februari en maart

Game helden tegen de monsters

Game helden

Het nieuwste boek van Marcel van Driel. Ik heb zelf niet zoveel met gamen, alhoewel ik nu wel de Adventure Ring met de Nintendo Switch speel ;). Toch zat ik meteen in het verhaal. Het is best wel pittig met deelnemers in het spel die dood kunnen gaan, maar dat is in “echte” games natuurlijk ook. Onze oudste heeft het ook gelezen en vond het heel spannend. Het boek ziet er heel aantrekkelijk uit door de toffe illustraties. De zinnen zijn kort, waardoor het makkelijk leest. Soms komen er ook moeilijke woorden in voor, goed voor de woordenschat. En ook dat zal de wat oudere kinderen aanspreken die lezen niet zo leuk vinden. Ik weet zeker dat dit boek ze over de streep trekt, het zal een gewild boek zijn in de klaslokalen. De afwisseling tussen tekst en een stripverhaal vind ik ook sterk. Het boek word ook goed ontvangen, dus zal zeker veel kinderen aanspreken.

Bekijk het hier

Het zaadje van compassie

Het zaadje van compassie

Toen de oorlog in Oekraïne net begon zag ik dit boek langskomen bij Olivette. Dat leek me meteen een mooie om voor te lezen aan onze kinderen, dus vroeg ik het aan bij WPG Media. Het is zeker een mooi boek over compassie en dat we dat allemaal in ons hebben. Hier leer ik ook over in de mindfulness opleiding die ik volg. Het is wel een lang verhaal, dus niet zo geschikt voor jongere kinderen om voor te lezen. Het boek beschrijft ook een deel van het leven van de Dalai Lama, een bijzondere man. Hij heeft dan ook niet voor niets de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Ik vind het boek wel wat religieus. Ik hoopte dat het boek alleen over compassie zou gaan, maar je leest ook over het leven van de Dalai Lama. Dat hij op jonge leeftijd al is meegenomen om een belangrijke leider te worden, vind ik best lastig. Je zou dus ook alleen het deel over compassie voor kunnen lezen, dat is erg mooi!

Bekijk het hier.

Wij slaven van Suriname

Wij slaven van Suriname

Ik lees (en luister bijvoorbeeld via de Podcast De plantage van onze voorouders) veel over de koloniale tijd. Een stukje dat mist in onze geschiedenislessen. Wel heel goed om meer over te weten, zodat ik dat als leerkracht in de bovenbouw ook kan vertellen. Dit boek word in de podcast besproken en wilde ik dan ook graag lezen. Het is in de schrijfstijl van Anton de Kom blijven staan, dus het leest niet makkelijk. Het blijft heftig om te lezen, want hier zie je hoe de tot slaaf gemaakten zijn behandeld door de Nederlanders. Maar later ook Anton de Kom zelf, want nergens vond hij een plek door de Nederlanders, hij werd verbannen uit Suriname, maar ook hier vond hij amper werk. Zijn levensverhaal is heel bijzonder, hij werkte ook in het verzet in WOII en is daarvoor naar een concentratiekamp gestuurd waar hij helaas is gestorven. Echt een aanrader om te lezen als je meer wilt weten over de slavernij. Je kunt ook de podcast over zijn leven luisteren. Anton de Kom staat inmiddels in de Canon van de Nederlandse geschiedenis, dus handig om je in te verdiepen.

Bekijk het boek hier.

Weerwolfgeheimen

Weerwolfgeheimen

Binnenkort ga ik met de kinderen voor de site naar de Ardennen in België. Ik wilde altijd al eens een boek van Dolfje Weerwolfje lezen, je moet toch weten waar je het over hebt als leerkracht met lezen ;). En dit boek gaat over de Ardennen, dus twee vliegen in één klap. Hoewel het boek verrassend weinig over het mooie gebied gaat, maar meer over de geheimen van de familie van Dolfje. Ik luisterde het boek, zeker wel spannend!

Bekijk het boek hier

Max Havelaar

Max Havelaar

En als je dan een boek van Anton de Kom hebt gelezen, dan moet je natuurlijk ook Max Havelaar lezen. Maar aangezien dat ook in de taal van die tijd, 1859, staat, kwam ik er heel moeizaam doorheen. Toen vond ik een hoorspel van het boek, met o.a. de stem van Antonie Kamerling. Best gek om hem zo direct in mijn gehoorgang te horen met koptelefoon op. Maar wel echt mooi gedaan met allerlei geluidseffecten, aanrader om te luisteren! Ik zou de film nu ook graag nog eens zien.

Bekijk het hier

Rekenen voor je leven

Rekenen voor je leven

Wat een fantastisch boek voor in de bovenbouw is dit! In het boek verzinnen de juf en meester van groep 7 een andersoortige rekenles. Elke week mag een leerling een rekenkundig probleem opwerpen dat de meester en juf dan ontrafelen. Natuurlijk gebeurt er ook van alles in die klas waar je ook over leest. Het is spannend én je leert van alles over rekenen, zoals meetkunde en grote keersommen maken.

Bekijk het hier

Stamppot met kogel

Stamppot met kogels WIN

Hier heb ik een uitgebreide recensie over geschreven.

Vliegen zonder vleugels

Vliegen zonder vleugels

Ook dit staat op al op de site!

Luna

Luna

Ik las er eerst een aantal bladzijdes uit, maar toen ik het op een woensdagmiddag erbij pakte, kon ik het niet meer wegleggen. Ik vond het, denk ik, nog mooier dan Gozert, maar dat kan ook komen, omdat ik dat verhaal al kende en dit er wel een beetje vanaf geleid is. Luna heeft het in ieder geval regelmatig over Gozert en zijn vriend Ties in dit boek. De moeder van Luna vindt haar een beetje raar en stopt haar weg in een tehuis waar het eigenlijk alleen maar slechter gaat met Luna. Haar moeder besluit om alleen met haar naar een vakantiepark te vertrekken, maar is dat wel een goed idee? Prachtig boek over anders dan anderen zijn en dat dat helemaal oké is.

Bekijk het hier

De zeven vinkjes

De zeven vinkjes

Ik had er veel over gehoord, dus was heel benieuwd naar de boodschap van dit boek! Eigenlijk gaat het hierom: dat mannen die uit een goed nest komen, gestimuleerd zijn om verder te komen, VWO en Universiteit hebben gedaan, ook sneller op belangrijke posities komen. Niets nieuws onder de zon zou je denken. Maar blijkbaar bij diezelfde mannen met zeven vinkjes een blinde vlek. De emancipatie van vrouwen op hoge functie gaat bijvoorbeeld erg langzaam. Laat staan die van mensen van kleur. Ik denk dat het heel belangrijk is dat dit verhaal ook door Joris Luyendijk verteld wordt, want dan luisteren die mannen met zeven vinkjes misschien een keertje.

Bekijk het hier.

Welk boek was jouw favoriet bij het lezen afgelopen maand?