Gelezen kinderboek: De bodemschat

Ik ben dol op kinderboeken. En deel graag de boeken die ik lees. Heel belangrijk voor leerkrachten om de kinder- en jeugdliteratuur bij te houden! Ik vertel je wat ik ervan vond en voor welke leeftijd ik het boek geschikt vind. Vandaag een prachtig boek over de zee: De bodemschat van Judith van der Stelt. 

De bodemschat

De bodemschat

De bodemschat van KNNV Uitgeverij gaat over twee kinderen die op vakantie zijn op een waddeneiland. Op een nacht stormt het. De tuinstoelen vliegen hen om de oren. De volgende dag is er op het strand veel te vinden. Jannes en Fien vinden een verdwaald kwalletje. De kinderen kunnen met de waterdiertjes praten. Zo horen ze dat het kwalletje zijn familie kwijt is. Jannes en Fien gaan op zoek naar de familie van kwalletje en maken ondertussen van alles mee.

Wat vind ik?

Het verhaal leest vlot weg. Ik vind het vooral heel knap dat Judith een leuk verhaal heeft geschreven waarin je ondertussen veel leert over de Wadden, de zee en haar dieren. Het kwalletje weet natuurlijk veel over de zee en vertelt de kinderen erover. Het is spannend. Zou het de kinderen wel lukken om kwalletje terug te brengen?

Illustraties

De illustraties van Martijn van der Linde zijn werkelijk prachtig, heel gedetailleerd. (pssst, Martijn van der Linden heeft ook Memorykonijn geïllustreerd dat net uit is). Ze geven een heel goed beeld van de Wadden.
De illustraties staan soms ook tussen de tekst, waardoor het wat spannender wordt, aantrekkelijk om te lezen.
Voor mijn kleuters is het verhaal nog wat te moeilijk, maar de illustraties vinden ze vast wel heel mooi. Past goed bij ons thema op reis, dus het boek krijgt een mooi plekje op de thematafel.

Voor welke leeftijd?

Ik vind het boek vooral heel geschikt als voorleesboek. Er komen lange zinnen en wat moeilijke woorden in voor. Praten over de dieren en de moeilijke woorden gaat goed als je het zelf voorleest.
Voorlezen kan vanaf zeven jaar. Zelf lezen vanaf negen jaar.