Gelezen kinderboek: Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper

Ik ben dol op kinderboeken. Ik deel graag de boeken die ik lees. Heel belangrijk voor leerkrachten om de kinder- en jeugdliteratuur bij te houden! Ik vertel je wat ik ervan vond en voor welke leeftijd ik het boek geschikt vind. Vandaag Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper en Lemniscaat. 

Hotel De Grote L

Ik kende Sjoerd Kuyper alleen van de bekende en fantastische Robin boeken. Maar Hotel De Grote L is zo vaak in het nieuws geweest, die moest ik gewoon lezen! Stiekem las ik het boek al vorig jaar in de zomervakantie, maar legde ik het een hele tijd weg. Maar waarom ik dat heb gedaan? Hotel De Grote L is namelijk heel goed!

Hotel De Grote L

Het boek gaat over Kos, een jongen die erg goed kan voetballen, van 13 jaar. Hij spreekt het hele verhaal, dat jij dus kan lezen, in op een bandrecorder. Hij wil zijn verhaal graag vertellen aan zijn moeder, want die is overleden. Het boek begint bij de vader die tijdens een wedstrijd van Kos in elkaar zakt en naar het ziekenhuis moet.
De vader van Kos runt een hotel, maar kan dat door zijn hartaanval (en omdat hij in het ziekenhuis ligt) even niet meer aan. Kos moet de boel draaiende houden met zijn drie zussen. Terwijl de schuldeisers, want het hotel heeft schulden, in zijn nek hijgen.

Er komt een heel voetbalteam uit een onbekend land voorbij. Kos kan gescout worden voor een bekende voetbalclub. De kok is een wat vreemde, oudere man. Kos is smoorverliefd op het mooiste meisje. En om uit de schulden te komen doet hij mee aan een missverkiezing. Kos als meisje dus.

Wat vind ik?

Wat een hilarisch boek! Geen wonder dat het een Zilveren Griffel won. En dat er een musical en een film van worden gemaakt.
Ik denk dat een Gouden Griffel er ook wel eens in kan zitten.
Want het is zowel voor volwassenen (die net als ik van kinder- en jeugdboeken houden) leuk om te lezen, als voor kinderen/jongeren.
Ik vind het wel vooral een boek voor kinderen/jongeren vanaf 12 jaar. Het gaat over verliefd worden en andere zaken dat ik vooral voor wat oudere kinderen geschikt vind.
En wat leest het vlot weg. Omdat het vanuit Kos is geschreven, leest het makkelijk en kun je je helemaal identificeren met de hoofdpersoon.
Dat het vanuit een bandrecorder komt, maakt het extra spannend. Zeker als het mooiste meisje er af en toe commentaar op geeft.
Het is wel even opletten wanneer het zich nou precies afspeelt. Want het opnemen (en daar zegt Kos ook vaak iets), is natuurlijk op een ander tijdstip dan de gebeurtenissen.
Voor groep 8 is het een mooi boek om voor te lezen. Deze kinderen komen in de puberteit en kunnen zich goed identificeren met Kos.

Ga het lezen!

Lees ook het blog over O rode papaver, boem pats knal!