Gelezen kinderboek: Kriebels en zo Mariken Jongman

Tessa schrijft: Hij heeft even op zich moeten laten wachten, maar dan toch de recensie van het kinderboek Kriebels en zo van Mariken Jongman. Met tekeningen van Sam Loman.

Kriebels en zo

Sanne en Rianne zijn beste vriendinnen. Hun namen rijmen zelfs, dat zegt al genoeg. Maar dan wordt Rianne verliefd. Ineens kan ze over niets anders meer praten. Sanne kan zelfs het grote nieuws niet vertellen. Over haar liefste wens…

Wat vind ik?

Allereerst is al gelijk duidelijk dat dit boek geschreven/gemaakt is voor kinderen met dyslexie, zoals je ook kunt zien aan de voorkant van het boek. Het is gedrukt in het dyslexie-lettertype.

Ook heel handig zijn de extra flappen in het boek die uitgeklapt kunnen worden, zodat de kinderen de belangrijkste woorden kunnen lezen met een afbeelding erbij. Deze flappen kunnen het hele verhaal gezien worden. De woorden hebben een eigen kleur en grootte en worden op deze manier in het gehele verhaal weergegeven, als het woord voor het eerst voorkomt op de bladzijde. Elke nieuwe zin begint ook op een nieuwe regel. Dit maakt het lezen voor kinderen met dyslexie overzichtelijker.

De illustraties zijn een combinatie van tekeningen en foto afbeeldingen. Persoonlijk niet mijn stijl, maar ik denk dat kinderen ze leuk vinden om te zien.

Het verhaal zelf is bedoeld voor lezers van 8/9 jaar. Ik denk dat 10 jaar ook nog wel past bij het onderwerp verliefd zijn.
Het verhaal geeft goed weer hoe Sanne zich voelt als ineens blijkt dat haar beste vriendin Rianne verliefd is en niets meer met haar wil doen, maar het alleen maar wil hebben over verliefd zijn. En dat terwijl Sanne naar Rianne ging om iets heel leuks te vertellen.
Sanne vertelt het leuke nieuws uiteindelijk aan een ouder meisje dat een straat verder woont. Dit meisje laat Sanne haar geheime hut zien en uiteindelijk gaat Sanne die dag met dit meisje leuke dingen doen.

In het verhaal vind ik de karakters geloofwaardig overkomen en het onderwerp is heel herkenbaar voor kinderen van deze leeftijd. Wel denk ik dat meisjes dit boek eerder kiezen om te lezen dan jongens, omdat de hoofdpersonen ook meiden zijn.