Gelezen kinderboek: Opa vlucht van David Walliams

Ik ben dol op kinderboeken. Ik deel graag de boeken die ik lees. Omdat ik het heel belangrijk voor leerkrachten vind om de kinder- en jeugdliteratuur bij te houden. Vandaag Opa vlucht van David Walliams. 

Opa vlucht

Al eerder schreef ik over David Walliams Tante Troela. Mijn mening over zijn eerste boek (en dan de originele Engelse versie) is nog niet veranderd. Ik vind The boy in the dress nog steeds het leukste boek van deze grappige schrijver.

Opa vlucht

In Opa vlucht is Jack dol op zijn grootvader. Zijn opa was piloot bij de RAF (Royal Air Force) in de Tweede Wereldoorlog. Helaas is hij nogal vergeetachtig en denkt constant nog in die tijd te zijn. Hij ziet Jack, zijn kleinzoon, als een soldaat die hij nog moet trainen. De ouders van Jack kunnen de zorg voor zijn opa niet meer aan, dus verhuist hij naar een verschrikkelijk verzorgingshuis met een afschuwelijke directrice. Alleen Jack heeft dat door. De directrice speelt mooi weer als de kinderen van de ouderen langs komen, maar Jack weet wel beter en ziet dat de oudere mensen verwaarloosd worden. Hij komt in actie en probeert met de hulp van zijn opa de ouderen te bevrijden uit het nare tehuis. Het lukt, maar helaas wel met een nare afloop.

Wat vind ik?

Nog nooit heb ik een kinderboekenschrijver zo vaak van schrijfstijl zien veranderen. Van uitzonderlijk grappig, naar uiterst gruwelijk om uiteindelijk bij vrij serieus uit te komen. Dit boek valt meer in de laatste categorie. Een aantal vaste items blijft er wel in, zoals lijstjes, spelen met typografie, grappige benamingen en ook humor zit er zeker bij. En natuurlijk de fantastische illustraties van Tony Ross die zeker doen denken aan Quentin Blake, de vaste illustrator van Roald Dahl en van de eerste boeken van Walliams.
Het is een mooi verhaal met allerlei elementen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een dikker boek dan de andere van David Walliams en vandaar ook wat duurder.
Ik kwam er niet altijd goed door heen. Ik miste het humoristische absurdisme in dit boek, maar gelukkig kwamen de echte gruwelijkheden, zoals het uit elkaar getrokken worden in Tante Troela, er niet meer in voor. Ik denk dat het verhaal wel wat korter had gekund en daarmee fijner was geweest om te lezen.

Leeftijd

Voor de bovenbouw vind ik het boek heel geschikt om als leerkracht uit voor te lezen of het zelf te laten lezen. Zeker als je het over de Tweede Wereldoorlog hebt bij geschiedenis.

Film?

Er zijn een aantal films van de boeken van Walliams uitgekomen op de BBC. Ik vraag me af wanneer ze naar Nederland komen? Daar smullen kinderen hier vast ook van.