Gelezen kinderboek: Wat een slaapfeest! Sanne de Bakker

Tessa schrijft: Mijn eerste recensie hier is van het kinderboek Wat een slaapfeest! van Sanne de Bakker. Met tekeningen van Saskia Halfmouw.

Wat een slaapfeest!

Lot geeft een slaapfeest. In een tent in de tuin. Met Sam, Floor en Josje. Midden in de nacht worden ze wakker. Er staat een hertje in de tuin. Het hertje moet naar de duinen. De meiden helpen het hert. Maar dan raken ze de weg kwijt…

Wat vind ik?

Allereerst is al gelijk duidelijk dat dit boek geschreven/gemaakt is voor kinderen met dyslexie, zoals je ook kunt zien aan de voorkant van het boek. Het is gedrukt in het dyslexie-lettertype. Wat niet alleen voor kids met dyslexie prettig leest, maar ook voor deze vermoeide juf die aan het eind van een lange werkdag besluit het boek te lezen en maar gelijk even een recensie te plaatsen.

Ook heel handig zijn de extra flappen in het boek die uitgeklapt kunnen worden, zodat de kinderen de belangrijkste woorden kunnen lezen met een afbeelding erbij. Deze flappen kunnen het hele verhaal gezien worden. Deze woorden hebben een eigen kleur en grootte en worden op deze manier in het gehele verhaal weergegeven, als het woord voor het eerst voorkomt op de bladzijde. Elke nieuwe zin begint ook op een nieuwe regel. Dit maakt het lezen voor kinderen met dyslexie overzichtelijker.

De illustraties van Saskia Halfmouw liggen mij wel. Ik blader gerust weer door het boek, alleen voor de illustraties. Contrasterende kleuren, maar wel zo getint dat het fijn is om naar te kijken. En dat de belangrijkste woorden op de bladzijde elke eerste keer een kleur hebben en een andere grootte, stoort mij niet.

Het verhaal zelf is duidelijk bedoeld voor jonge lezers. Het boek zelf geeft aan dat de leeftijd van 7-9 jaar is, maar ik denk dat de verhaallijn voor kinderen van 9 jaar misschien net iets te simpel is. Hun belevingswereld gaat rond deze leeftijd veranderen.
De verhaallijn is vluchtig, wat voor kinderen met dyslexie ook wel weer fijn is omdat ze zich niet hoeven te concentreren op een ingewikkelde verhaallijn. Ik denk dan ook dat voor jonge kinderen, die lezen lastig vinden, dit boek zeker een uitkomst is en ben benieuwd wat de kinderen op mijn school er van vinden.