Gelezen: Superschool

Wat een inspirerend verhaal heeft Eric van ‘t Zelfde in Superschool. Hij startte als directeur op een van de slechtste scholen van Nederland en maakte het een van de beste middelbare scholen van het land. In het boek laat hij ook de keerzijde hiervan zien.

Superschool

Superschool

In Superschool beschrijft Eric van ‘t Zelfde zijn loopbaan en waarom hij tot de keuze voor de Hugo de Groot in Rotterdam kwam. Hij laat zien welke stappen hij heeft ondernomen als directeur om zijn school van zwak naar sterk te laten gaan.
Het boek is bovenal een oproep aan de politiek en de maatschappij. Hij laat zien dat hij leerkrachten en docenten helden vindt. Maar deze helden lopen vaak tegen de bierkaai. Ze werken keihard, maar vaak ten koste van zichzelf en hun familie.
Het onderwijs wordt gekort door allerlei bezuinigingen en ook het personeel staat al jaren op de nullijn. Eric van ‘t Zelfde wil zijn docententeam als helden eren en hoopt dat de politiek dat met alle leraren zal doen.

Wat vind ik?

Wat een inspirerend boek! Eric van ‘t Zelfde heeft zo zijn eigen ideeën over het onderwijs, maar heeft daarmee wel een sterke school weten te maken. Ik hoop dat hij zijn verhaal ook veel mag vertellen aan directie en onderwijzers.
Wat ik vooral knap vind, is dat hij ook de keerzijde durft te laten zien. Hij werkt keihard om het beste uit zijn leerlingen te halen. Maar hij betaalt daar ook een prijs voor en hij is niet bang om die te laten zien. Het beangstigt me ook een beetje. Om het onderste uit de kan te halen, wordt er van leraren verwacht dat we ‘buitengewoon vakkundig en creatief zijn en veel overwerken’, zoals Van ‘t Zelfde zegt.
Waarom leerkrachten zoveel vakantie hebben? In het boek vind je het antwoord.
Zijn oproep om leraren de arbeidsomstandigheden te geven die ze verdienen vind ik sterk en sta ik achter. Laten we het onderwijs samen nog mooier maken.

Tip

Kijk de documentaire Superschool over Eric van ‘t Zelfde en de Hugo de Groot.

Ben je directeur, docent of leerkracht en wil je geïnspireerd worden?
Wil je meer weten wat het werk van leraren inhoudt? Lees dit boek!