Generation Discover festival 2019: wetenschap en technologie
Children arrive for the Generation Discover Festival 2019 at the Rotterdam Ahoy on Wednesday, Oct. 2, 2019, Rotterdam, the Netherlands. (Jiri Buller/Shell)

Generation Discover festival 2019: wetenschap en technologie

Gisteren was ik bij de start van het Generation Discover festival 2019 in de Rotterdam Ahoy. Op dit gratis festival kunnen kinderen en jongeren tussen de 8 en de 14 jaar deze week zelf ervaren welke rol wetenschap en technologie spelen in onze toekomst. Ook heel interessant om je als leerkracht nog even gratis aan te melden en langs te gaan!

Voor het eerst is het Generation Discover festival in de Rotterdam Ahoy. Helemaal niet verkeerd met dat slechte weer van deze weken. Wat was het koud vanmorgen en wat was ik blij dat het deze keer binnen was! Al was het vorig jaar nog wel wat mooier weer…  Het leek nog wel groter dan vorig jaar met meer wat “lossere” activiteiten. Ik zag zoveel betrokken kinderen! Ik miste wel het reuzenrad ;). Maar ik heb nog veel meer gezien en ontdekt natuurlijk, dus ik schrijf hier over mijn ervaringen.

Generation Discover festival 2019

Het Generation Discover festival 2019 is gratis. Jongeren tussen 8 en 14 jaar kunnen met spannende activiteiten, workshops en clinics zelf ervaren welke rol wetenschap en technologie spelen in onze toekomst en hoe leuk het is om hier zelf iets mee te doen.

Het Generation Discover festival wordt dit jaar voor het eerst in Rotterdam georganiseerd, in Ahoy en is te bezoeken van 2 tot en met 6 oktober.

Tickets zijn gratis verkrijgbaar via de site en zolang de voorraad strekt.

Generation Discover festival 2019

Doel festival

Doel van het Generation Discover festival is om jongeren op een toegankelijke manier kennis te laten maken met wetenschap en technologie. Hopelijk denken op deze manier meer kinderen en jongeren na over een toekomstige baan in deze sector die alleen maar belangrijker wordt.

Bedrijfsleven

Inmiddels is het festival uitgegroeid tot meer dan 30 deelnemende partijen uit het bedrijfsleven, kenniscentra en overheid. De directeuren van Shell Nederland, Rijksmuseum Boerhaave en JetNet & TechNet openden het festival samen met Buddy Vedder en de burgemeester van Rotterdam. 

JetNet & TechNet

JetNet & TechNet is waarschijnlijk wel bekend in het onderwijs. Zij zorgen voor praktische ondersteuning voor basisscholen bij het invoeren en toepassen van wetenschap en technologie in het curriculum. TechniekTalent.nu valt nu ook onder deze vlag.
Je kunt ze hier vinden. 

Activiteiten

Wat heb ik ontzettend veel gezien op het festival! Allereerst ontzettend betrokken kinderen die enthousiast met alle proefjes, clinics, workshops, bouwwerken en andere activiteiten mee deden. Het was dan ook helemaal vol scholen die zich al tijden geleden konden aanmelden voor het programma. Het scholenprogramma is dan ook al helemaal bezet, ik vermoed met voornamelijk scholen van in en rond Rotterdam. Maar je kunt er dus zeker zelf nog heen, dit kan ik je zeker aanraden als inspiratie voor je lessen.

Ik doe een poging om wat activiteiten te laten zien.

Generation Discover festival 2019

Natuurlijk was de bekende dansplaat er weer. Hoe harder je sprong, hoe meer energie je kon opwekken. Ik vond vooral de dj enorm enthousiast, die moet wel kapot zijn na zo’n dag springen ;).

Er waren heel veel proefjes te zien. De dingen waarbij de kinderen wat mee naar huis konden nemen, waren het populairste met flinke rijen. Vooral nagellak en zelf een soort slijm maken waren populair. Maar echt overal stonden kinderen, dus ze zijn echt flink aan de slag gegaan. Mooi dat er zoveel activiteiten stonden!

Je kon bouwen met zowel je eigen creativiteit als bouwpakketten die er lagen.

festival

digidoener

Ik zag ook een les hologram maken als workshop van digi-doener. Dit kun je dus ook zelf gratis downloaden voor in de klas, lijkt me zo’n toffe les om te geven!

Aan de foto’s kun je zien dat er veel verschillende partners en bedrijven op het festival stonden, ook musea dus en defensie.

Generation Discover festival

Ik miste soms wel wat uitleg bij de activiteiten. De beschrijving was er dan bij, maar niet waarvan je het maakt en waarom je dat zo kunt doen of waarom dat handig is. Er stond wel overal iemand bij om je te helpen. Maar ik denk dat er te weinig tijd was voor verdieping. Ik begreep dat dit wel vooraf en achteraf in de klassen zelf kan.

Wellicht is het wel een tip om meer uitleg bij de activiteiten te leggen zodat je wel meer achtergrond kunt lezen als je dat wilt? Leerkrachten kunnen dan ook een foto erbij maken zodat ze het kunnen verrijken in de les.

Je kunt deze week nog gratis naar het Generation Discover festival 2019. Tickets zijn gratis verkrijgbaar via de site en zolang de voorraad strekt.

PABO programma

Ik ben even langs geweest bij het PABO programma. Vierdejaars studenten van de hogeschool werden uitgenodigd om met een opdracht het Generation Discover festival 2019 te bezoeken en hun bevindingen te delen met een aantal bedrijven die een stand hadden op het . Dat was zeker interessant om bij te wonen. Er zaten mensen van Unilever, Siemens, Tata steel, C3 en JetNet en TechNet als partners van het festival.

De studenten hadden mooie aanbevelingen voor het festival, zoals zorg ook voor voldoende activiteiten met een probleemstelling, kritisch denken en eigen creativiteit. Er zijn veel bouwpakketten overal waar dit minder aan bod komt.

Er is wel veel te zien en veel prikkels voor de kinderen, wellicht een tip om rekening mee te houden?

Er is dus voorbereiding vooraf op scholen, maar niet alle scholen worden bereikt door het grote aantal aanmeldingen. Wellicht kan er voor die scholen een lespakket gemaakt worden met een les vooraf en achteraf, zodat er meer verdieping komt en de kinderen ook weten waarom ze naar het festival gaan?

Een tip van de bedrijven was: wellicht kunnen ze meer leerkrachten uitnodigen om ook les binnen hun bedrijven te volgen en die eens van binnenuit te zien?

Bright ideas challenge

Wetenschap en technologie worden verplichte vakken in het basisonderwijs vanaf schooljaar 2020/2021. Shell heeft in samenwerking met verschillende partijen de Generation Discover bright ideas challenge ontwikkeld. Zo helpen ze scholen met de voorbereiding hierop.

Er is nu een nieuwe editie van start voor de groepen 7 en 8. Net als tijdens het Generation Discover festival zullen ze zich bezighouden met het vraagstuk hoe we ervoor zorgen dat ons leven in 2050 schoner, zuiniger en slimmer is.

Je kunt je nog aanmelden. 

Om alle kinderen gelijke kansen te geven om met wetenschap en techniek in aanraking te komen, slaan Shell en een aantal Science Centers (zoals NEMO en Rijksmuseum Boerhaave) in Nederland de handen ineen om wetenschap en technologie toegankelijk te maken voor iedereen. Naast de bright ideas challenge worden leerlingen uit groep 7 & 8 uitgenodigd om een gratis bezoek te brengen aan een aantal van deze musea.

Beeld: eigen foto’s en de persmap van Generation Discover festival.

Dit is een #jufmaikead