Generation Discover Festival
Generation Discover 2018 NL 2018

Generation Discover festival: wetenschap en techniek

Kinderen enthousiast maken voor wetenschap en techniek, dat is het doel van het gratis Generation Discover festival. Ik was op de openingsdag en ik zag echt mooie dingen waarmee het doel zeker gehaald kan worden. 

Generation Discover festival

Het Generation Discover festival is een gratis festival voor kinderen dat vijf dagen duurt. Je kunt er ook gratis heen met je klas om zo van alles te zien en te ontdekken over wetenschap en technologie. Het wordt georganiseerd door Shell en partners, zoals Defensie, de Politie, de bibliotheek en NEMO. Het festival werd al eerder georganiseerd, maar is nu een stuk groter! Bekijk ook het festival in 2019

Generation Discover Festival

Domes

Generation Discover Festival domes

In de zogeheten domes kunnen de kinderen van alles ontdekken (maar vooral zelf ervaren) op het gebied van wetenschap en technologie. Zo kregen we allemaal een autootje die we zelf in elkaar moesten zetten en die kon rijden op zoutwater.

Verder kun je energie opwekken op een kinetische dansvloer, bouwen aan het virtuele Nederland van de toekomst, digitaal muziek samenstellen, leren hoe je nepnieuws kunt verspreiden en codes maken.

Generation Discover Festival drone

Ook kon je drones besturen door middel van bewegingen van je hand. En dat zag er cool uit! Je leerde commando’s te geven aan de drone met je hand. Dat lijkt me makkelijk! Geen joystick meer nodig, maar met een beweging de drone de lucht insturen, heerlijk! Ook kon je een VR-bril opzetten en kwam je in een virtuele wereld terecht.

Presentaties

In de grote zaal in het midden van het festivalterrein kun je knutselen met techniek. Zo maak je daar je eigen windmolen die je ook meteen kunt testen. Je kunt er ook je favoriete race-auto kleuren en in elkaar zetten. Energie opwekken en een draadje laten “dansen” met behulp van een batterij. Daarnaast worden er allerlei shows gegeven op het festival. Zo was ik bij een skateboard show van Skatekeet.

Waarom wordt dit festival georganiseerd?

Marjan van Loon (president-directeur Shell Nederland) zegt dit erover: “Tijdens deze derde editie van het Generation Discover festival staan de internationale duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties centraal. Hoe kunnen we wetenschap en technologie gebruiken voor werelduitdagingen zoals hongersnood, watertekort en milieuvraagstukken. Wij zijn enorm trots dat we dit evenement dit jaar opnieuw samen met zoveel partners kunnen organiseren en zo jongeren in Nederland de mogelijkheid kunnen bieden om zelf te ervaren hoe leuk wetenschap en technologie is.”

Bright ideas challenge

Het afgelopen schooljaar hebben een recordaantal basisschoolklassen meegedaan aan de bright ideas challenge. Dit is een initiatief van Shell en partners waarbij basisschoolleerlingen worden uitgedaagd om slimme oplossingen te bedenken voor wereldproblemen op het gebied van energie, water en voedsel. Ik vind het dan toch leuk om te horen dat de Paulusschool uit Utrecht in de categorie energie won met hun Enerjeans: een broek die energie opwekt door wrijving en beweging waarmee je bijvoorbeeld weer je telefoon kunt opladen. Ik ben heel erg benieuwd of de winnende ideeën ook een vervolg krijgen.

Wil jij met je klas meedoen aan de bright ideas challenge? Dat kan!

Leraren event

Generation Discover 2018

Woensdag was ook het lerarenevent op het festivalterrein. Leraren kregen door middel van leuke workshops wat aanwijzingen hoe zij wetenschap en technologie in hun lessen op een leuke manier voor de kinderen kunnen verwerken. De workshops volgden de lesmethodes van Maakkunde, geïntroduceerd door NEMO. Dit programma is gericht op wetenschap en technologie en biedt een training aan voor schoolteams op het gebied van ontwerpend én onderzoekend leren. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld door middel van deze methode zelf een simpele stofzuiger maken.

Ik zag in de Instagram Stories van Meester Sander dat ze zelf een simpel onderzoekje mochten doen om te laten zien dat je het snel en makkelijk kunt inzetten in de klas. Codekinderen kwam voorbij en de leerkrachten mochten een lichtje maken uit het lespakket van Maakkunde.

De les Kleur je t-shirt lijkt me zeker iets om in de klas uit te proberen! Dit is snel te realiseren én je hebt meteen een leuk (afscheid)cadeautje.

Tickets

Het Generation discover festival is er nog tot en met zondag 21 oktober. Bestel wel eerst online gratis je tickets. Echt de moeite waard!