Gevaarlijk water WIN

Gevaarlijk water WIN

70 jaar geleden, op 1 februari (inmiddels mijn verjaardag) was de Watersnoodramp. Een verschrikkelijke natuurramp waarbij grote delen van het land overstroomden en bijna 2000 mensen overleden. Het boek Gevaarlijk water van Marte Jongbloed gaat over deze ramp. Het is spannend en toegankelijk geschreven voor kinderen. Je kunt een exemplaar winnen.

Gevaarlijk water

Maarten is 12 jaar als op zaterdag 31 januari 1953 een storm opsteekt. Het gebeurt wel vaker dat het hard waait en niet iedereen maakt zich nog zorgen. Maar het gaat wel echt heel hard tekeer. Midden in de nacht breken dan toch de dijken door. Maarten vlucht samen met zijn ouders en zusje naar de zolder. Buiten drijft van alles langs: planken, stoelen en zelfs een dode man… En het water komt steeds hoger in huis. Maarten wordt gek van het wachten en wil iets dóén. Hij bedenkt een plan en gaat het huis uit, maar pas dan beseft hij hoe ernstig de ramp is. Waar zijn alle huizen gebleven? Waarom hangt die vrouw in een lantaarnpaal? Wat zit er in het koffertje dat hij uit het water vist? En belangrijker nog: kan hij zijn familie op tijd redden?

Bekijk het boek hier

Over de auteur

Marte Jongbloed is docent taal- en jeugdliteratuur op een hogeschool. Daarnaast is ze schrijver van kinderboeken en vertaler. Voor dit boek heeft ze Jaap Schoof, ooggetuige en oud-directeur van het Watersnoodmuseum in Zeeland, uitgebreid geïnterviewd. Het omslag is gemaakt door Marieke Nelissen.

Gevaarlijk water

Wat vind ik?

Ik vloog door het boek, het is heel toegankelijk geschreven! Ik leefde helemaal mee met Maarten en het is zeker spannend. Moeilijke dingen van die tijd worden niet geschuwd, goed om het gesprek over aan te gaan met kinderen. Maarten is twaalf jaar en ik raad het boek ook zeker pas in de bovenbouw aan, vanaf groep 7 ongeveer. Het leent zich goed om voor te lezen als je de Watersnoodramp bespreekt in de klas. Voor- en achterin het boek zie je nog wat foto’s van de ramp.

Bekijk het boek hier

Win

Je maakt kans op dit boek. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. 28 februari mail ik de winnaar.

Er staat een affiliate link in dit blog.