Gevoelsmeter in de klas

Gevoelsmeter of emotiemeter in de klas

Ik vind het belangrijk als kinderen hun gevoel naar mij en naar de andere kinderen in de klas kunnen uitspreken. Om ze erbij te helpen maakte ik een gevoelsmeter of emotiemeter voor in de klas die je ook thuis kunt inzetten. 

Gevoelsmeter of emotiemeter in de klas

Lees ook: STEMVOLUMES EN HOE JE ZE KUNT INZETTEN

Inzet gevoelsmeter in de klas

Inkleuren

Voor verduidelijking kun je de emoticons ook inkleuren. Bijvoorbeeld gele smiley voor blij. En de rode emoticon voor boos. Ik heb het bewust wit gelaten, zodat je hier zelf een keuze in kan maken.

Wasknijpers

Hang de poster op een duidelijke plek in de klas. Geef de kinderen een wasknijper met hun eigen naam erop. De kinderen kunnen bij binnenkomst (bijvoorbeeld bij het begin van de dag en na de lunch) hun naam op een van de gevoelens knippen. Je hebt als leerkracht een snel overzicht hoe de kinderen binnen gekomen zijn. Naar aanleiding hiervan kun je een gesprek opstarten, de gevoelens benoemen of vragen of iemand iets kwijt wil over zijn gevoel.

Een eigen emotiemeter maken

Je kunt de kinderen ook allemaal een eigen gevoelsmeter geven. Ze kunnen ernaar verwijzen als ze iets willen vertellen. Ze kunnen ook data erbij zetten (die dag voelde ik me zo). Of eens opschrijven wat de gevoelens voor hen betekenen en wanneer ze zich zo voelen.

Download gevoelsmeter of emotiemeterGevoelsmeter in de klas

Download

Emotiemeter

Download

De picto’s van deze emotiemeter komen van sclera.be.

Verduidelijking emotiemeter of gevoelsmeter

De kinderen kunnen het ook zelf inzetten om hun gevoel duidelijk te maken. Bijvoorbeeld naar jou toe, als ze hun werk maken. Of naar een andere leerling als hij of zij iets gedaan heeft dat de ander niet fijn vindt. Ze kunnen dan duidelijk maken hoe ze zich bij een situatie voelden door de wasknijper op te hangen of naar het betreffende gevoel te wijzen.

Evaluatie

Je kunt de gevoelsmeter ook inzetten als evaluatie van de dag. Met welk gevoel gaan de kinderen naar huis? Waardoor kwam dat? Hoe voelden ze zich bij een specifieke situatie?

Lees ook: TIPS OM DE DAG TE EVALUEREN

Thuis

Je kunt de gevoelsmeter ook thuis inzetten. Ga hierover in gesprek met je kind. Met welk gevoel komt het terug van school? Of laat je kind het gevoel aanwijzen als hij of zij er niet over kan praten.

Hoe zet jij de gevoelsmeter in?