Gezonde lunch mee naar school

Gezonde lunch mee naar school

Ik neem elke werkdag een gezonde lunch mee naar school. Kun je nog wel wat ideeën gebruiken voor meer variatie? Dan vind je hier verschillende tips.

Ik neem elke dag een salade mee, maar wel altijd hetzelfde. Ik ben een beetje uitgekeken op de worteltjes, gerookte kip en avocado als gezonde lunch mee naar school. Dus ging ik deze zomervakantie op zoek naar gezonde recepten om makkelijk mee te nemen, zodat mijn repertoire uitgebreid wordt.

Gezonde lunch mee naar school

Salades

Ik vroeg online wat rond om tips en zag een Mason Jar langskomen. Dat kende ik nog niet!

Mason Jar

Mason Jar

Het idee dat je in de juiste volgorde met gezonde ingrediënten een salade in de pot maakt.

 1. De eerste laag is de dressing.
 2. Dan komen hardere groente of fruitsoorten.
 3. De laag met koolhydraten (als je dat wilt), zoals pasta of rijst.
 4. Als je de salade dezelfde dag gaat eten, kun je er eiwitten aan toevoegen, zoals ei of tonijn.
 5. Vervolgens komen de zachtere groente of fruitsoorten.
 6. Bovenop kunnen nog wat noten.
 7. Als allerlaatste top je het af met groene bladgroente.

Salade met geitenkaas

Gezonde lunch mee naar school

Deze salade met geitenkaas is deze zomervakantie mijn favoriet. Je hebt wat veldsla nodig, cherry of kleine romatomaatjes, geroosterde pijnboompitten en geitenkaas. Je hebt het zo klaar en smaakt heerlijk! Om de salade fris te houden, kun je de onderdelen in verschillende bakjes of vakjes doen. Thuis maak ik de geitenkaas nog warm door het 5 minuten in een oven van 200 graden te leggen. Een lekkere en gezonde lunch mee naar school en lekker snel te maken.

En verder?

Op Instagram kreeg ik ook wat tips voor salades, zo kun je ze afwisselen. Als je geen dressing gebruikt, of de dressing apart houdt, kun je ze vaak voor een aantal dagen vooruit maken. Deze tips komen van Lisa van LessenvanLisa.

 1. Rijst, watermeloen, komkommer, feta en muntblaadjes
 2. Tomaat, ui, rucula, mozarella, kikkererwten en basilicum blaadjes
 3. Paprika, ui, maïs, kidneybonen, avocado en een klein beetje tortillachips
 4. Ui, wortel, radijs, augurk, blokjes oude kaas en croutons
 5. Couscous, tomaat, komkommer, ui, rozijntjes
 6. Macaroni, ui, tomaat, komkommer, parmezaanse kaas
 7. Wortel, linzen, ui, veldsla, falafel
 8. Rijst, gebakken ei, augurk en zilveruitjes
 9. Pastasalade
 10. Sla, avocado, zalm, pijnboompitten en Hüttenkäse

Pannenkoeken

Ik ben dol op pannenkoeken en bak ze ook vaak voor in de ochtend. Makkelijk om mee te nemen ook, maar niet echt gezond. Ik vond een leuk en lekker alternatief.

Bananenpannenkoekjes met fruit

Bananenpannenkoekjes

Ik maak wel eens bananenpannenkoekjes in de ochtend, als ik overrijpe bananen heb. Alleen een banaan met een ei mengen en klaar is je beslag. Maar de pannenkoekjes mee als gezonde lunch naar school kan natuurlijk ook.

Ik zag een variant met yoghurt en fruit langskomen. Ik eet graag Skyr als ontbijt, dus heb ik dit gebruikt in plaats van yoghurt. De pannenkoekjes worden zo wat dikker en zwaarder, het vult meer door de eiwitten. De jam is wellicht niet zo gezond, maar geen overbodige luxe, de pannenkoekjes zijn wat zuur door de de yoghurt. Maar uiteraard kun je dat ook weglaten.

Ik ben dol op frambozen die in de zomer bij van die kraampjes langs te weg te vinden zijn. Het smaakte er echt heerlijk op! Het enige probleem dat ik heb bij bananenpannenkoeken is het bakken ervan. Het lukt me maar niet om er strakke, nette pannenkoeken van te maken. Als je daar nog een tip voor hebt?

Quiche

quiche

Een quiche is heel goed de dag ervoor te maken en als lunch mee te nemen omdat je ze ook koud kunt eten. Wij houden het vaak over van het diner en dan neem ik het zo de volgende dag in een bakje mee naar school.

Deze is nu mijn favoriet: bladerdeeg, bosuitjes, pompoen, Indiase curry, ei en (Griekse) yoghurt.

Wraps

wraps

Ik kreeg ook vaak de wrap als tip voor een gezonde lunch mee naar school. Bijvoorbeeld met gekookt ei, sla en komkommer. Of met roomkaas, kipfilet en komkommer. Met zalm, avocado en een zachte kaassoort is deze ook heel lekker.

Wat is jouw tip voor een gezonde lunch mee naar school? Zet ‘m hieronder in een reactie. 

Bekijk ook de gezonde traktaties voor op school.

Afbeelding van de Mason Jar: Brent Hofacker en de wraps: Marchin Hucha/Shutterstock. De andere foto’s heb ik zelf gemaakt.

 

Gezonde lunch mee naar school