Gouda met kinderen

Gouda met kinderen

We waren er nog nooit geweest met onze kinderen, maar eigenlijk zonde, want het bleek heel dichtbij! En Gouda met kinderen is echt leuk, er is veel te doen!

We werden uitgenodigd door Welkom in Gouda om de stad met onze kinderen te bezoeken. We hebben lang niet alles gedaan, lastig met een dreumes van bijna 2 jaar. Maar we vonden het er zeker leuk. Ik zet allerlei tips op een rij, ook dingen die we niet bezocht hebben.

De overnachting hadden wij bij Landal De Reeuwijkse Plassen, een kwartier rijden vanaf Gouda.

Gouda met kinderen

Gouda is met kinderen in allerlei leeftijden te bezoeken. Wij waren met onze dochter van bijna 2 en zoon van ruim 5 jaar. Ik vertel eerst welke activiteiten we zelf bezocht hebben.

Jurassic Golf Adventure Park

Jurassic Golf Gouda

Buiten de stad, dus voldoende parkeergelegenheid, ligt Jurassic Adventure Park Gouda. Dit was de eerste activiteit die we deden in Gouda en ik was blij verrast. Je kunt nu midgetgolfen tussen de dino’s, er is een dino escaperoom en je kunt goud zoeken. Het park breidt zich nog uit. Er zijn plannen om er een amusementspark van te maken waar bezoekers een hele dag terecht kunnen.

Adventure golfbaan

Golfen tussen de dino’s, dat was voor onze vijfjarige zoon een fantastisch uitje! Het was wat koud door de harde wind die er stond, maar hij vond het wel echt leuk. Onze dochter ook, voor eventjes, want zij is aangestoken met het dinosaurussenvirus door onze zoon ;). Sommige dino’s bewegen en maken geluid, leuk om te zien!

Wat ik vooral mooi vond waren de banen. Je kunt overal overheen lopen, de banen zijn onderdeel van de route die je moet afleggen. Zo loop je door een grot waar je ook een toffe glow in the dark dinosaurus vindt.

We willen zeker een keer terugkomen als het mooi weer is, leuk familie-uitje dan :).

Jurassic Golf Adventure Park

Escape room

Sinds kort is er ook een Dino Gold Escape, een escape room met puzzels rond dino’s dus. We mochten een aantal puzzeltjes bekijken, want het is geschikt vanaf 6 jaar. Heel leuk voor een kinderfeestje! Er zijn twee categorieën: 6 tot en met 8 jaar en 9 tot en met 12 jaar. Je kunt een “normale”: escape doen van een uur, maar ook een korte van 15 minuten.

Jurassic mining

Bij mooi weer kun je goud zoeken. Met een zakje en een goudpan kun je zelf aan de slag. Je kunt edelstenen en goud zoeken.

Kijk voor prijzen en reserveren hier

Siroopwafelfabriek

Siroopwafelfabriek

Het leukste uitje vonden wij de Siroopwafelfabriek. Heel interactief, leuk voor kinderen en na een uurtje sta je weer buiten. Kamphuisen heeft het alleroudste en geheime recept van de siroopwafels gemaakt en bewaard. Dit is dus iets anders dan de beroemde stroopwafels, dat verschil wordt ook uitgelegd in de fabriek. In het kort komt het erop neer dat de stroopwafels een soort namaak zijn van de siroopwafels die de hele wereld over gingen.

Siroopwafelfabriek

De siroopwafelfabriek bezoeken

Je kunt de fabriek elk uur bezoeken, dus wel handig om je op te geven. De rondleiding start met een filmpje over het ontstaan van de wafels. Het is wat aan de lange kant voor jonge kinderen, maar wel leuk gedaan. Je ziet het filmpje namelijk op drie verschillende plekken: in de spiegels en op de deur. Vervolgens vertelt de rondleider nog wat en ga je mee de fabriek in. Je leert wat over de geschiedenis van de siroopwafels, maar ook wat over de tijd van het ontstaan van de koeken.

Proeven

En dan mag je veel zelf doen! Kinderen mogen als een hamster in een rad lopen om het deeg te kneden. Je mag zelf verschillende siroopjes proeven en proberen te ontdekken wat de originele siroop is. Ik had het goed, maar ga het natuurlijk niet verklappen ;).

Je leert hoe de siroopwafels worden gemaakt, leuk om te zien en tof dat het uitgelegd wordt door een medewerker.

Als laatste ga je met een glijbaan naar beneden om een verse siroopwafel in ontvangst te nemen, heerlijk!

Bekijk de openingstijden en prijzen hierHet is nu te boeken in combinatie met de ijsbaan in het centrum van Gouda. 

Playtoday Lego Shop

In het krantje dat we over Gouda kregen zat een bon voor de Playtoday Lego Shop. Hier kon je zelf een poppetje samenstellen. En het bleek ook een hele leuke winkel te zijn waar je achterin kon spelen. Dit deden we dan ook nog even een kwartier voor sluitingstijd.

Playtoday Lego Shop

Alleen al de gemaakte stellages zijn tof om te bekijken. We zagen Olaf, razend populair natuurlijk, maar ook een zwerkbal wedstrijd van Harry Potter en een druk bezocht dansfeest.

Achterin de winkel kun je eindeloos spelen en bouwen met alle kleine Lego blokjes op tafel. Onze kinderen vermaakten zich vooral met de Duplo. Er was namelijk een helling bij waar je autootjes vanaf kon laten racen, grote lol natuurlijk. En er stond een zelf rijdende trein op een rails die je ook kon programmeren. Dat wil ik ooit nog eens in de klas, bekijk het hier. Niet in de winkel, maar wel voor scholen te bestellen is DUPLO Coding Express waarin je nog veel meer opties voor programmeren hebt.

Ze starten hier binnenkort ook met de bouw van een Escape room. In het teken van Lego dus, ik ben benieuwd! Bekijk de website hier. 

Gouda bij Kaarslicht

Gouda bij Kaarslicht

Toen wij er waren was er ook Gouda bij Kaarslicht op vrijdagavond. Helaas is het ons niet gelukt om erheen te gaan vanwege zwemles. Maar het schijnt een mooi lichtfeest te zijn. Het is zelfs het oudste van Nederland. Het start met het “aansteken” van de grote kerstboom op de markt. Vervolgens is er nog van alles te doen in de stad en start de Winterfair in de Sint-Janskerk.

En verder

Chocoladefabriek

Chocoladefabriek

Helaas lukte het niet door de tijd, maar ik was graag langs gegaan bij de Chocoladefabriek. Het functioneert niet meer als fabriek, maar is nu een bibliotheek en restaurant. Volgens Judith is de koffie heel lekker en de bibliotheek een bezoekje waard.

Museum Gouda

Museum Gouda

Het Gouda museum is leuk voor kinderen vanaf zes jaar. Onze kleuter was dus net iets te jong, maar ik denk dat hij later wel leuk zal vinden. Je kunt er namelijk met een ontdekkoffer op uit, griezelen in de martelkelder en de aanwijzingen volgen met black lights. Je vindt er veel over de geschiedenis van Gouda, maar ook prachtige schilderijen uit de 17e eeuw die veel zeggen over die tijd.

Wil je meer weten over Gouda, de speciale kidspagina bezoeken of een route samenstellen voor een dagje Gouda? Ga dan naar Welkom in Gouda. 

 

Gouda met kinderen bezoeken; Leuke uitjes en bezienswaardigheden - Juf Maike