Gravitrax; niet zomaar een een knikkerbaan!

Gravitrax; niet zomaar een een knikkerbaan!

Door Manon. Waarschijnlijk heb je de knikkerbaan van Gravitax al eens voorbij zien komen. Hij is mega populair op dit moment en dat is niet voor niets! Ik probeerde het uit in de klas en thuis.

Knikkerbaan Gravitax

Gravitrax is een knikkerbaan voor kinderen vanaf 8 jaar van Ravensburger. Maar wij zijn er al achter gekomen dat zelfs volwassenen deze baan geweldig vinden. Het is namelijk niet zomaar een knikkerbaan, het is ook constructiemateriaal. Het is een kogelbaan systeem waar je met de diverse bouwelementen je eigen parcours kan bouwen om de kogels te laten finishen.  Het systeem kan steeds worden aangepast en uitgebreid met verschillende elementen zodat het elke keer weer nieuw en leuk is om te spelen en experimenteren  met zwaartekracht.

Gravitrax; niet zomaar een een knikkerbaan!

Starterset Gravitax

In de Gravitrax starterset vind je al een heleboel elementen. Er is een boekje met opdrachten, 4 vloerplaten, 2 doorzichtige etages, 6 metalen kogels waarvan 3 gekleurd, en een heleboel inzetstukken en veel rails. Ook is er een start en een finish, er zijn twee vangers en een vrije val. Met deze onderdelen kun je een heleboel verschillende banen bouwen zoals staan aangegeven in het boekje. Deze loopt op in moeilijkheidsgraad en we merkten meteen dat het steeds moeilijker werd om de baan te bouwen.

Systeem

Gravitrax is een systeem. Je begint bij de grondplaten. Deze vier platen zijn gemaakt van stevig karton en zet je als een soort puzzel in elkaar. De elementen voor de baan zijn zeshoekig. Dan heb vier elementen  die uit één stuk bestaan.  Deze elementen hebben bijvoorbeeld een scherpe of een slappe bocht, een kruising, een Y splitsing of een zeshoekig gat waar een ander element ingezet kan worden. Er zijn twee wissels aanwezig, die de kogels van richting kunnen laten veranderen.
Ook heb je nog twee transparante plateau’s die je kan gebruiken om in de hoogte te werken. De losse elementen kun je ook stapelen, en je kan deze dus op verschillende hoogtes maken.

Gravitrax; niet zomaar een een knikkerbaan!

Speciale elementen

Bij de starterset van Gravitrax horen een paar speciale elementen. Bijvoorbeeld de vrije val. Hier kan de kogel doorheen vallen op een nieuw stukje baan. Je hebt speciale opvangplaatjes die de kogels opvangen en zorgen dat ze meteen weer de goede weg begaan. Of het lanceerplatform. Daar beginnen de kogels aan de baan. Je legt daar de kogels op die je wil lanceren en drukt op het midden van het element. Dan worden de kogels gelanceerd. Ook heb je nog het magnetisch kanon. Je legt de kogels tegen dit kanon aan de kant waar hij moet vuren. Het aantal knikkers bepaalt de effectiviteit. Dit kanon is erg sterk, de kogels schieten echt met flinke kracht weg.

Gravitrax; niet zomaar een een knikkerbaan!

Bouwen uit het boekje

In de doos van de starterset zit een boekje, een soort handleiding. Daarin kan je aflezen wat je nodig hebt voor een bepaalde baan en hoe je deze opbouwt. Je ziet de verschillende bouwstappen, waarin je precies kan zien wat je moet doen. Het is goed om in het begin eerst wat banen na te bouwen uit het boekje zodat je leert wat je allemaal kan doen met deze elementen en hoe je het beste de opbouw kan aanpakken. In het boekje zit een opbouw in moeilijkheidsgraad, maar ook nog de mogelijkheid om het jezelf moeilijker te maken. Dan kun je bijvoorbeeld een opdracht nemen waarin niet beschreven staat hoeveel rails je nodig hebt.

Eigen ideeën

Natuurlijk is het ook erg gaaf om je eigen baan te ontwerpen. Zelf bedenken hoe de baan moet worden en zoveel mogelijk experimenten met alle elementen. Na een tijdje word je hier heel handig in en bouw je zo je eigen baan. Als dat nog een stapje te ver is dan kun je natuurlijk ook beginnen met de bouw van een bestaande baan en deze naar je eigen wensen uitbouwen. Je kunt hier je creativiteit volledig in kwijt.

Uitbreidingen

Er zijn al heel wat uitbreidingen van Gravitrax op de markt. Denk hierbij aan extra bouw elementen om grotere en hogere banen te kunnen maken maar ook aan speciale dingen. Bijvoorbeeld tunnels en liften. Ondanks dat ik denk dat je met de starterset ontzettend veel uren vooruit kan, kan ik me voorstellen dat wanneer je de Gravitrax knikkerbaan geweldig vindt, je  ook de uitbreidingen wil hebben.

Wat vinden wij?

Wij zijn enorm enthousiast. We vonden het geweldig dat we dit mochten uitproberen en hebben al vele uren met de knikkerbaan gespeeld en gebouwd. Ook als er vriendjes over de vloer komen spelen ze er graag mee. Het is fijn dat er een opbouw in zit qua moeilijkheid hierdoor is het heel toegankelijk voor iedereen. Zelfs volwassenen die op bezoek komen moeten even ‘spelen’met de baan.

In de klas

Ook heb ik Gravitrax natuurlijk meegenomen naar mijn groep 8. Zij zijn net zo enthousiast als wij. Tijdens de techniek les werd er volop gebouwd en geëxperimenteerd.  De kinderen wilden niet stoppen en de ouders moesten komen kijken. Ik denk dat kinderen veel kunnen leren van het werken met de Gravitrax knikkerbaan. Inzicht en creativiteit wordt hier aangesproken. Ik zou zeggen; Een aanrader voor elke school die iets met techniek wil doen!!

Bekijk de knikkerbaan hier.