Grej of the day boek + win posters

Grej of the day boek + win posters

Door Suzanne. Steeds meer leerkrachten zijn inmiddels gestart met het werken met Grej of the Day. De raadsels worden enthousiast gedeeld en kinderen zijn fanatiek in hun zoektocht naar de antwoorden. Begin september verscheen de Nederlandse uitgave van hét Grej of the day boek van Micael Hermansson. Ik mocht het boek reviewen én we mogen een winactie met jullie delen! 

Grej of the day boek

De eerste oplage van het GOTD-boek was binnen no time uitverkocht. Een tweede oplage wordt momenteel gedrukt en is eind september weer verkrijgbaar. (Je kunt hem hier alvast bestellen of kopen.)
Maar wat is nou het geheim van een goede Grej of the Day?
Het draait om de microles en de wow-factor die erin moet zitten, maar natuurlijk ook om het raadsel dat de kinderen van tevoren mee naar huis krijgen.

De inhoud van Grej of the day boek

Het boek begint met een woordje van de bedenker van GOTD, Micael Hermansson. Vervolgens neemt hij je stap voor stap mee in het ontstaan van GOTD en hoe je het in je klas in kunt zetten.

Het Grej of the day boek bestaat uit vier delen:

  • Achtergrondinformatie over het concept van GOTD.
  • Uitleg over wat een GOTD inhoudt en ervaring van Micael zelf. En daarnaast een vertaling naar de kerndoelen en leerlijnen.
  • Een stappenplan voor het werken met GOTD.
  • 100 (!!) GOTD raadsels die je direct in je klas kunt gebruiken.

Wat vind ik?

Dat ik enthousiast ben over het werken met GOTD mag duidelijk zijn. Ik zie de hoge betrokkenheid bij de kinderen (en de ouders). De lezing van Micael die ik  mocht bijwonen maakte me erg nieuwsgierig naar het boek.

De Nederlandse uitgave van het GOTD-boek stelt zeker niet teleur. Micael legt in het boek heel duidelijk uit wat zijn concept tot een succes maakt. De manier waarop hij schrijft is inspirerend en motiveert tot het toepassen in de klas.

De microlessen die staan uitgewerkt in het boek, zijn onderverdeeld in personen, plaatsen en gebeurtenissen/overig. Het is even zoeken welke lessen in de onder- en middenbouw te gebruiken zijn. Veel van de voorbeelden zijn beter bruikbaar in de bovenbouw.
Maar de opzet van de lessen wordt door het doornemen van het boek wel heel duidelijk. En natuurlijk kun je de lessen ook aanpassen aan je eigen groep.
Het fijne van de voorbeelden is de lay-out in het boek. Een GOTD staat op twee pagina’s. De linkerpagina bevat de informatie die je als leerkracht vertelt. En de rechterpagina geeft een overzicht van alternatieve raadsels, feiten, bijzonderheden, enz.

En dan is er nog de database met 100 GOTD-lessen die aansluiten bij de raadsels in het boek. De lessen zijn klaar voor gebruik en allemaal volgens de uitgangspunten van Micael opgesteld. Mocht je dus je eigen onderwerp willen gebruiken, dan kun je in die lessen precies zien hoe je zelf een GOTD-les maakt.

Winactie

We mogen in samenwerking met betereboeken.nl maar liefst vijf postersets van GOTD weggeven. Het gaat om de poster van de wereld, de poster van Europa én de poster van Nederland of België (afhankelijk van in welk land je woont).
Laat hieronder een reactie achter en schrijf erbij of je de poster van Nederland of België in het pakket wilt.

Maandag 16 september mail ik (Maike) de winnaars.