Grej of the day raadsels

Grej of the day raadsels

Door Suzanne. Eerder schreef ik al over een nieuw concept in het onderwijs, Grej of the day. De Facebookgroep,  omgedoopt naar “Grej of the day – Kennis is cool”, heeft inmiddels al meer dan 10.000 leden. Bijna iedere dag komen er nieuwe presentatie bij. Tijd voor een update over het werken ermee en Grej of the day raadsels. 

Wat is Grej of the day?

Grej of the day betekent letterlijk “Ding van de dag”. In het kort; je geeft een Grej of the day raadsel aan de kinderen mee dat ze thuis met hun ouders bespreken. Vervolgens geef je in de klas een microles over het onderwerp. Meer over het concept en hoe ik het in de klas heb geïntroduceerd, lees je hier.

Bekijk hier het boek met tips. 

Praktische tips Grej of the day raadsels

Als je wilt beginnen met Grej of the day in je klas, kun je veel informatie vinden op de Facebookpagina van Grej of the day – Kennis is cool.
Er staan niet alleen veel presentaties op, maar ook veel ervaringen van collega’s. Je kunt er ook met vragen terecht.

Grej of the day raadsels presenteren

Je kunt je lessen voorbereiden met verschillende presenters, zoals Powerpoint, je digibordsoftware of Prezi. Helaas mochten we de raadsels niet meer delen via Prowise.

Ouderbetrokkenheid

Een van de doelen van Grej of the day raadsels is om de ouders meer te betrekken bij wat er in de klas gebeurt. Niet alle kinderen vertellen thuis uitgebreid over school. Het raadsel zorgt ervoor dat er gesprekken tussen ouders en kinderen worden gevoerd.
Ouders zijn inmiddels ook erg enthousiast en komen stiekem om hints vragen. Af en toe krijg ik een opmerking dat een raadsel te makkelijk was en dan maakt het volgende raadsel weer wat moeilijker.

Bekijk hier het boek voor de middenbouw met raadsels. 

Onderwerpen

Ik probeer te variëren in onderwerpen, zoals de bedenker Micael Hermansson ook aangeeft. De ene keer gaat het Grej of the day raadsel over een dier, de volgende keer bijvoorbeeld over een gebeurtenis.
Zo hebben we al raadsels gehad over pinguïns, kikkers, chocola, het gebit, carnaval en fossielen.

De raadsels

Wij lossen iedere week één Grej of the day raadsel op. Ik geef het raadsel op maandag mee naar huis en op dinsdag geef ik de microles. De kinderen vullen iedere keer een blad in met aantekeningen en ik bewaar alle raadsels in hun eigen “Raadsel-van-de-week-boek”. Aan het einde van het schooljaar hebben ze hun eigen boek vol met weetjes.

Grej

Bestel het boek

Bekijk hier het boek met raadsels.

Lezingen van Micael Hermansson

De bedenker van GOTD, Micaeal Hermansson, komt binnenkort naar Nederland en België. Op de website van grej of the day vind je een overzicht met de data, tijdstippen en plaatsen van de lezingen die Micael zal geven.

Al werk ik al een tijdje met de raadsels, ik ben erg benieuwd naar de achterliggende gedachten en wil heel graag meer leren over het formuleren van de raadsels en het voorbereiden van de microlessen.
Ik ben bij de lezing van zondag 19 mei in Pelt. Er zijn nog kaarten voor die lezing beschikbaar. Zie ik je daar?

Afbeelding van Gelpi/Shutterstock

Er staan affiliate links in dit blog.