Fotograaf voor een week

Groepsdynamiek ; Fotograaf voor een week!

(Door Manon) Wanneer je wil werken aan een prettige groepsdynamiek in de klas moet je er voor zorgen dat de sfeer goed is en dat ieder kind zich veilig voelt. Dat weten we natuurlijk allemaal, en daarom blijf ik steeds op zoek naar leuke ideeën om te werken aan en leuke sfeer in de klas. Een leuke tip is de fotograaf voor een week. 

Fotograaf in de klas

Op het web kwam ik het idee tegen van de fotograaf in de klas. We doen zo ontzettend veel leuke, fijne, knappe dingen in een schoolweek, maar vaak staan we er niet eens bij stil wat we wel niet allemaal doen. En niet iedereen vindt hetzelfde leuk, belangrijk of knap.

Lees ook: TIPS VOOR EEN FOTOTOESTEL IN DE KLAS

Fotograaf voor een week!

Om samen terug te kunnen blikken op de week maken we van 1 leerling in de klas, de fotograaf voor een week. Dit kind krijgt een (oud) digitaal fototoestel en mag een week lang zo veel foto’s maken als hij wil. Dit kan natuurlijk van van alles zijn. Van dat ene speciale uitstapje, of van de leuke gymles. Maar ook van een moeilijke rekensom, of een dictee, een mooie tekening of knutsel of van de groepsopdracht van aardrijkskunde. Het is leuk om te zien welke dingen kinderen leuk en belangrijk vinden om vast te leggen.

De leukste foto’s presenteren

Op vrijdag mag dit kind samen met een ander kind de 5 leukste of juist mooiste of belangrijkste foto’s volgens hem uitkiezen. Deze foto’s print je uit en hang je dan op. Je kunt hier zelfs een soort van tijdlijn van het hele schooljaar van maken door ze naast elkaar op te hangen en de weken er bij te vermelden. Het is leuk om het kind bij elke foto op te laten schrijven of typen waarom hij voor die foto gekozen heeft. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om de foto’s niet uit te printen maar om ze op een digitaal fotolijstje te zetten. Het geeft meteen een positief beeld van je klas en je schooljaar.

Lees ook: UPDATE MYALBUM: SNEL FOTO’S DELEN

Compimentenkring

Als je nog een stapje verder zou willen gaan, zou je er ook een complimentenkring aan kunnen verbinden. Aan de hand van de foto’s evalueer je de week met de kinderen en laat je ze elkaar complimenten geven. De foto’s kunnen helpen bij het ophalen van de dingen die je afgelopen week gedaan hebt. Ook verdient de fotograaf natuurlijk een compliment, en kiest deze voor de week erna een nieuwe fotograaf.

Ik weet zeker dat alle kinderen staan te springen om aan de beurt te komen!!

Laten jullie het me weten als je het hebt uitgeprobeerd?

Uitgelichte foto: Shutterstock