groepssfeer

Groepssfeer: Wie is de klassenmol?

(Door Manon). Dit schooljaar zijn we gestart met een studie dag over groepsdynamiek en de groepssfeer. Met de leuke tip: Wie is de klassenmol? 

Veilig voelen

Overtuigd van het feit dat een kind zich het best kan ontwikkelen op een plek waar hij zich veilig voelt, vonden we als team dat we daar onze ogen dit jaar op moeten richten. En als de dynamiek in een groep goed is, dan draagt dat bij aan een veilige omgeving.

Lees ook: LEKKER WERKEN: EEN POSITIEVE GROEP

Groepsdynamiek

Iedere leerkracht wil dit natuurlijk voor de kinderen in zijn klas. Maar lukt dit ook elk jaar? En waar heb je dat aan te danken? Hoe hard je ook werkt of hoe goed je ook bent als juf of meester, de dynamiek in een groep hangt af van zoveel factoren, ook factoren waar jij als leerkracht weinig invloed op hebt.

Lees ook: GEPAST GEDRAG STIMULEREN (IN DE KLAS EN DAARBUITEN)

Groepssfeer

Er zijn menig methodieken beschreven om te zorgen voor een goede groepsdynamiek, ik zal ze hier niet opsommen voor je. Maar een positieve sfeer hebben en houden is zeker een belangrijk onderdeel. Daarom is het altijd fijn om tijdens zo’n studiedag een tal van ideeën mee te krijgen die meteen toepasbaar zijn in je klas.

Lees ook: BETER BIJ DE LES: ENERGIZERS

Wie is de klassenmol?

Mijn duo en ik waren meteen heel enthousiast over een van die ideeën; ” Wie is de klassenmol?”

Een leerling uit je klas ontvangt in zijn laatje een geheime opdracht. Bijvoorbeeld: geef vandaag extra veel complimentjes, help je klasgenootjes vandaag, of zorg dat je groepje vandaag netjes opgeruimd is. Deze leerling verklapt natuurlijk niet dat hij de mol is en probeert gedurende de dag zo goed mogelijk de opdracht te vervullen. Aan het eind van de dag raden de andere kinderen wie de mol is.

En weet je wat het leukste is? Het stimuleert andere kinderen ook behulpzaam, of extra complimenteus te zijn, want zij proberen ervoor te zorgen dat hun klasgenootjes denken dat zíj juist de mol zijn. Dus vaak is het erg moeilijk om te raden wie nou echt de mol is!

Wauw een win win situatie dus, super voor de sfeer in de groep!

De opdrachtkaartjes: OPDRACHTENKAARTJES BIJ WIE IS DE (KLASSEN) MOL ?

Hebben jullie nog leuke andere ideeën? Altijd welkom natuurlijk!!!

Lees ook: 10 GROEPSVORMENDE ACTIVITEITEN BASISONDERWIJS

Uitgelichte foto:  Shutterstock