Groepswerk sneeuwpop maken

Groepswerk sneeuwpop maken

Door Marjan. Al langer hadden we het idee om met alle kinderen van groep 3 een groepswerk te maken. Binnen het thema winter kwamen we op het idee om een hele grote sneeuwpop te maken van heel veel wc-rolletjes. Met alle kinderen samen hebben we  flink verzameld en daarna gingen we een middag samen aan de slag.

Groepswerk sneeuwpop maken

Benodigdheden voor het groepswerk

Heel veel lege wc-rolletjes
1 lege keukenrol
Witte (heel veel), oranje en zwarte verf
Kwasten, bakjes om de verf in te doen en oude kranten
Schorten (in ons geval oude mannen shirts en blouses)
Hobbylijm
Bolletje touw
Schilderstape

Je kunt ook individueel een sneeuwpop knutselen.

Groepswerk sneeuwpop maken

Stappenplan groepswerk

  1. Om te beginnen hebben we alle tafels bedekt met oude kranten, zodat niet alles onder de verf kwam te zitten. Verder hadden we voor elk groepje kinderen een leeg eierdoosje, waar we de verf in deden en per kind een kwast. Alle kinderen kregen een schort om hun kleding te beschermen.
  2. De uitleg voor de kinderen was heel kort, want ze moesten elk wc-rolletje helemaal wit verven. Eerst langs de randjes van de binnenkant, daarna de buitenkant. Rolletjes die klaar waren, werden rechtop in het midden van het groepje gezet.
  3. Een groepje kreeg de opdracht om tien rolletjes helemaal zwart te verven, voor de ogen en de mond. Een kind kreeg de lege keukenrol en verfde die helemaal oranje voor de neus van de sneeuwpop.
  4. Nadat een eerste lading klaar was, ging ik met twee kinderen samen aan de slag om de vorm van het hoofd te maken. We legden een lange draad op de tafel en gingen met de rolletjes bouwen, via wat hobbylijm plakten ze aan elkaar vast. Door de uiteindes van het touw omhoog te houden, ontstond de ronde vorm. Later hebben we de vormen plat gelegd en er nog wat meer vorm in gemaakt.
  5. Toen de vorm helemaal klaar was, hebben we er een hele lange strook schilderstape omheen geplakt, zodat de rolletjes tijdens het drogen goed tegen elkaar bleven staan.
  6. Daarna stap 4 en 5 voor de tweede en de derde vorm van de sneeuwpop.
  7. De drie grote vormen hebben we een hele dag liggend laten drogen. De dag daarna hebben we ze rechtop gezet en aan elkaar geplakt. Nu staat onze sneeuwpop te stralen op de gang bij de groepen 3 en 4.

Trots op onze sneeuwpop

Het was een heerlijk karwei om te doen en de kinderen waren allemaal heel enthousiast. Het groepswerk gaf wel veel rommel uiteindelijk, want hoe voorzichtig ook… met verven wordt geknoeid. Doordat de kinderen allemaal het hele rolletje moesten verven, zaten hun handen flink onder. Na het gezamenlijk opruimen, zagen de klas en de kinderen er weer spic en span uit. De kinderen waren maar wat trots op de grote sneeuwpop, waar we allemaal aan meegewerkt hadden, bekijk hier meer.

 

Groepswerk; Samen een sneeuwpop maken van wc rolletjes; Thema winter