Grote Beer en Kleine Bever recensie

Grote Beer en Kleine Bever recensie

Grote Beer en Kleine Bever gaat precies om het thema van Kinderboekenweek 2018: Vriendschap. Het is geschreven én uitgegeven door Rian Visser. Een leuk voorleesboek over twee vrienden: Beer en Bever. 

Grote Beer en Kleine Bever

Beer en Bever zijn beste vrienden, ook al zijn ze nogal verschillend. Zo houdt Beer erg van lezen en kan Bever nog helemaal niet lezen. Bever is natuurlijk veel kleiner, maar is ook in doen en laten jonger dan Beer. Beer moet Bever vaak helpen, maar toch zijn het vrienden. Maar Bever zorgt voor wat meer luchtigheid bij Beer die nog wel eens wat zwaarmoedig kan zijn. Ze vullen elkaar wel aan.

Wat vind ik?

Het zijn lieve verhaaltjes over de beste vrienden. Ik vind het fijn dat de verhalen kort zijn, zo kun je ze goed bijvoorbeeld tijdens het fruit eten voorlezen. Er zit weinig spanning in de verhalen, het gaat meer over alledaagse zaken die de kinderen wel zullen herkennen. Dus als de kinderen in de klas meer van spannende verhalen houden met wat meer ontwikkelingen, kun je beter een ander boek kiezen. Deze verhalen liggen wel dicht bij de belevingswereld van de kinderen.

Grote Beer en Kleine Bever

Thema vriendschap

Je kunt de verschillen goed uitlichten uit het verhaal. De boodschap is dan ook: ook al ben je nog zo verschillend, je kunt toch vrienden zijn. Dit is een heel mooi thema om over te hebben in de klas. Praat eens over de verschillen in de klas, waar houdt iedereen van? Of wat zijn de hobby’s? Vervolgens kun je juist gezamenlijke dingen bespreken, want Beer en Bever hebben die ook. Ze vinden het bijvoorbeeld heel leuk om naar de sterren te kijken samen. Wat zijn de overeenkomsten in de klas? Maak hier een staafdiagram van, misschien zijn er wel meer overeenkomsten dan je denkt.

Voor welke leeftijd?

Er staat vanaf vier jaar, maar ik vind het wat meer geschikt voor oudere kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld beter voorspellen wat er in het verhaal gaat gebeuren of vertellen waarom Bever of Beer iets op die manier doen. Wel belangrijk zo af en toe interactief voor te lezen met de kinderen als oefening voor het begrijpend lezen. Daarvoor is de tekst net wat te moeilijk voor 4 jarigen, maar met 5 jarigen zal dit waarschijnlijk wel lukken. Leuk vanaf groep 2 en ook zeker nog in (begin) groep 3.

Koop het boek hier.