Grove motoriek activiteiten voor peuters

Grove motoriek activiteiten voor peuters

Door Yvonne. In deze blog kun je lezen over de ontwikkeling van de grove motoriek en krijg je tips om die motoriek spelenderwijs te stimuleren bij je peuters.

Grove motoriek activiteiten voor peuters

Wat is motoriek?

In de grote hersenen worden de spieren aangestuurd om te bewegen. Deze bewegingen (motoriek) worden verdeeld in de grove en fijne motoriek.

In een eerdere blog schreef ik al over het stimuleren van de fijne motoriek van peuters.

Wat is grove motoriek?

De grove motoriek gaat, het woord zegt het eigenlijk al, over de grote bewegingen die je met je lichaam maakt: rennen, hinkelen, springen, vangen, het gooien van een bal, etc. De ontwikkeling van de grove motoriek gaat vaak helemaal vanzelf. Dit komt vooral omdat jonge kinderen dagelijks bewegen en zo steeds spelenderwijs oefenen om de bewegingen te verfijnen. Denk bijvoorbeeld aan de eerste wankele stappen van een dreumes en hoe een bijna 4 jarige al kan rennen zonder te vallen. Deze ontwikkeling gaat vaak in sneltreinvaart!

Bekijk ook het thema iedereen is mooi!

De grove ontwikkeling in het kort

Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. Onderstaand overzicht is geen vaststaand feit, maar gebaseerd op onder andere het Wiechen onderzoek wat ook op consultatie bureaus wordt gebruikt.
Is er een vermoeden tot een achterstand in de grove motoriek bij een peuter, dan is het aan te raden contact op te laten nemen met het consultatiebureau voor advies van de arts en eventuele verwijzing naar een fysiotherapeut.

Vanaf 2 jaar:
– Met hulp een trap op- en aflopen
– Het evenwicht bij het lopen wordt steeds beter, maar het kind kan soms nog vallen
– Kan vanuit hurkzit iets oprapen en weer gaan staan
– Het lukt al om een bal weg te schoppen
– In zit soepel roteren zonder vallen lukt al
– Kan een bal vangen zonder te vallen

Vanaf 3 jaar:
– Voet op de tree bij de andere voet de trap oplopen (vasthoudend aan de leuning)
– Het kind heeft nu meer evenwicht tijdens het lopen
– Rennen gaat nu ook steeds beter
– Fietst op een driewieler of fiets met zijwieltjes
– Springt met beide benen van de vloer
– Kan al een beetje het evenwicht bewaren door op één been te staan

Activiteiten op je groep

Peuters ontwikkelen eerst de grove motoriek goed en daarna pas de fijne motoriek. Het is dus belangrijk om bij het verzinnen van activiteiten vooral de focus te leggen op de grove motoriek en dit elke dag te stimuleren door naar buiten te gaan of naar de gymzaal. Als je daar dan ook nog activiteiten aanbiedt die kinderen stimuleren om te bewegen, wordt de ontwikkeling van de grove motoriek van peuters vanzelf gestimuleerd.

Grove motoriek activiteiten voor peuters

10x grove motoriek activiteiten voor peuters

1. Dansen

Dansen op muziek vinden peuters altijd leuk. Je kunt daarbij denken aan de gebruikelijke beweegliedjes als ‘Tsjoe Tsjoe Wa’, maar probeer eens een lekker rocknummer of iets met een wals erin. Ook daar kunnen de peuters lekker op bewegen. Pak er materiaal bij als stroken crêpepapier om mee te zwaaien of maak van stroken stof danslinten. Een lied als Ik loop als een beer’ van Dirk Scheele daagt uit om door de gymzaal te lopen als de dieren in het liedje.

2. Sorteermateriaal

In de gymzaal kun je ook andere ontwikkeldoelen combineren met bewegen. Laat de peuters bijvoorbeeld knijpers in verschillende kleuren sorteren in gekleurde hoepels in de gymzaal. Leg de hoepels in de hoeken en leeg de bak met knijpers in het midden van het lokaal. Zo gaan ze druk aan de gang met rennen en de knijpers op de juiste plek leggen.

Bekijk hier knijpers

3. Parcours

Zet een parcours uit in de gymzaal met banken en matten. Ook materiaal waar de peuters onderdoor moeten kruipen is leuk. Peuters zijn nog te jong om op elkaars beurt te wachten (en ook zonde van de tijd als ze gewoon lekker kunnen bewegen). Laat ze dus vrij om het parcours te ontdekken.

4. Ballen

Gooi eens alle ballen uit het materiaalhok in de gymzaal en laat ze lekker rollen met de ballen, naar elkaar overgooien. Je kunt op verschillende plekken bakken neerzetten waar de ballen in gegooid kunnen worden. Als je een klimrek hebt in de gymzaal kun je er misschien de glijbaan laag aan bevestigen, zodat de peuters de ballen ervan af kunnen laten rollen.

Bekijk hier emotieballen

5. Driewielers

Voor buiten zorg je natuurlijk voor een leuk assortiment aan driewielers en stepjes (met drie of vier wielen).
Peuters vinden het gewoon heerlijk om lekker te fietsen (of ermee te oefenen). Een verkeersparcours ziet er vaak leuk uit, maar is eerder geschikt voor kleuters.

Bekijk hier driewielers

6. Springen

In de gymzaal kun je lijnen maken met bijvoorbeeld schilderstape waar de peuters overheen moeten springen. Ook van mat naar mat springen is mogelijk. Buiten kun je misschien gebruik maken van een stoeprandje of staan er geverfde lijnen op de grond waar je over kunt springen.

7. Ballonnen

Spelen met ballonnen vinden peuters altijd leuk. Laat ze zorgen dat de ballon niet de grond raakt. Of laat ze met vliegenmeppers of met goed opgerolde kranten (even met plakband vastmaken) meppen tegen de ballonnen.

Bekijk hier ballonnen

8. Grote blokken

Laat de peuters een blokkentoren bouwen en laat ze deze met een bal weer omver gooien of rollen. De zachte foamblokken die tegenwoordig te koop zijn, zijn daar heel geschikt voor.

Beki

Bekijk hier blokken

9. Wedstrijdje rennen

Een heel simpel wedstrijdje rennen is ook heel leuk. Vooral als juf meedoet! Roep met z’n allen: Klaar voor de start! en rennen maar! En dan is natuurlijk iedereen bij het afgesproken eindpunt een winnaar. Vanaf dit punt rennen jullie dan weer terug. Ook tikkertje spelen stimuleert het rennen, stoppen en een andere richting op rennen. En echte regels zijn er eigenlijk niet…..op een gegeven moment willen alle peuters de juf tikken!

10. Schipper mag ik overvaren

Speel het oude spelletje ‘Schipper mag ik overvaren’ en benoem dan steeds een andere manier van bewegen om naar de overkant te komen: springen, rennen, achteruit lopen, op je tenen, langzaam, snel, etc. Of benoem dieren en beweeg zo naar de overkant.

Er staan affiliate links in dit blog. 

Grove motoriek activiteiten voor peuters