Gruwelijk leuke openingen Kinderboekenweek 2017

Gruwelijk leuke openingen Kinderboekenweek 2017

Ben je al aan het voorbereiden op de Kinderboekenweek 2017 met het thema Gruwelijk eng? Open de Kinderboekenweek op een speciale manier met gruwelijk leuke openingen Kinderboekenweek 2017

Gruwelijk leuke openingen Kinderboekenweek 2017

Brullen als een monster

Zet een gratis decibelmeter op je telefoon. Je kunt er een downloaden in de iTunes store of de Google play store. Kijk hoe hard jullie op het plein of in de klas kunnen brullen als een monster. Niet te vaak doen vanwege de hoorschade ;). Je kunt de app natuurlijk ook inzetten om te kijken hoe stil je kunt zijn in de klas.

Griezelig verkleed

Vraag alle kinderen te verkleden als monster, of ander griezelige wezens, zoals vampiers en heksen. Maak er een wedstrijd van. Wie is het meest gruwelijk verkleed? Je kunt gruwelijk ook vertalen naar heel tof verkleed. Het hoeft niet met alleen maar bloed te zijn ;). Maak er een modeshow van. Je kunt dan ook monsters die op elkaar lijken samenvoegen.

Heksenrace

Zet van tevoren met lint een parcours uit op het plein met een start en een eind. Verkleed je allemaal als heks en neem de bezem uit de klas mee om op te ‘vliegen’. Welke heks kan het snelste het parcours met de bezem ‘vliegen’? Verzamel allemaal bij start en laat de directeur het startschot geven. Hij of zij is ook de jury. Welke heks wint? De kinderen moedigen natuurlijk hun juf of meester aan.

Boekentocht

Versier de school. Bijvoorbeeld met spinnenwebben, mummiedeuren met wc papier of verband, heksenketels van papier, bezems, vleermuizen en zwarte katten. Kijk voor inspiratie op de Halloween pagina van Pinterest. Pak de boeken in een eng papiertje, bijvoorbeeld zwart crêpepapier en verstop ze in de school of in het lokaal. Laat de kinderen in de ‘spookschool’ op zoek gaan naar de boeken voor hun klas.

Schaduwspel

Maak enge poppen van papier, zoals heksen en monsters. Plak die op houten lepels of houten stokken. Zorg voor een groot licht dat je achter een oud laken zet. Bedenk samen een toneelspel dat je uitvoert met de poppen, een schaduwspel.

Vrolijke monsters

Houd je niet zo van griezelen? Verkleed en schmink je dan als vrolijke monsters. Kijk bijvoorbeeld eens in Het Monsterbonsterbulderboek. Deze monsters zien er vooral grappig uit. Laat de kinderen jullie wegblazen met hun tovertoeter.

Bekijk ook: LESSEN HET MONSTERBONSTERBULDERBOEK

Ouders verkleed

Vraag juist de ouders en het personeel om verkleed te gaan. De kinderen mogen dan op het plein alle monsters en enge wezens wegjagen. Bijvoorbeeld door ze weg te blazen met een tovertoeter of ze weg te brullen.

Wie zet de engste stem op?

Kies een boek uit om voor te lezen. Laat de leerkrachten, of juist de kinderen, om de beurt een zin voorlezen uit het boek. Kies een van de kerntitels uit de kinderboekenweek. Zet tijdens het voorlezen je engste stem op. Wie kan het engst voorlezen?

Kliederboel

Verkleed je allen als monsters. Monsters houden van vies. Zorg voor een modderpoel waar je lekker in kunt springen (monsters met regenkleding aan dus ;)). Of zorg voor oude t-shirts die je kunt bekladderen met verf. Maak er een kliederfeestje van.

Nooit meer bang

In het boek Bang Mannetje gaat het mannetje op zoek naar de toverboom. Knip, plak of verf een grote toverboom waar alle kinderen hun angsten tegen mogen uitspreken voordat ze de klas in gaan. Je kunt bijvoorbeeld achter de boom staan en zeggen: ‘Wat dapper dat je dat durft te vertellen, nu ben je vast minder bang!’

Zingen en dansen

Ken je de clip van Thriller? Bedenk samen met je collega’s een andere dans op het lied van Kinderen voor kinderen. Of gebruik het lied van Thriller en dans als de monsters. Oefen deze dans met de kinderen of, misschien nog leuker, oefen deze als collega’s en treed op voor alle kinderen.

Hier vind je de tutorial voor Thriller.

En de tutorial voor het lied van Kinderen voor Kinderen Gruwelijk eng.

Bekijk ook: LEUKE HOEKEN KINDERBOEKENWEEK 2017

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren