Halloween knutselen

Halloween knutselen

Door Willemijn. Het is bijna Halloween, genoeg inspiratie om hier veel voor te knutselen. In deze blog een paar voorbeelden met uitleg. Een pompoen, spin, mummie en meer!

Halloween knutselen

Halloween is de perfecte gelegenheid om veel nieuwe dingen te knutselen. Haal het oranje en zwarte papier maar uit de kast, want dat heb je sowieso nodig! In deze blog laat ik vijf voorbeelden zien van wat je kunt knutselen met Halloween. Ook vertel ik je waar ik deze ideeën vandaan heb, op deze site staan namelijk nog veel meer voorbeelden.

Bekijk ook herfst knutselen

Pompoen

Je hebt nodig per pompoen: oranje papier (A4), stukje groen papier, liniaal, pen/potlood, schaar, lijm of 2 splitpennen.

Als eerste verdeel je het oranje vel papier in 8 gelijke stroken, gebruik hierbij de liniaal. Als ze niet precies gelijk zijn, is dat niet erg, dat kan ook een leuk effect geven. Nadat je de stroken heb getekend, moeten deze worden uitgeknipt. De uitgeknipte stroken worden zoals onderstaande afbeelding neergelegd. Deze kunnen met een splitpen aan elkaar bevestigd worden of met lijm.

Nadat de onderkant aan elkaar vast is gezet, worden alle stroken weer naar boven gevouwen en vastgeplakt. Nu wordt ook het stukje groene papier, dat het steeltje is, bevestigd aan de pompoen. Om de pompoen helemaal Halloween te maken, kun je er een gezichtje op tekenen. Zie hieronder het resultaat.

Bekijk de site voor afbeeldingen.

Spin

Spinnen kunnen de hele herfst worden gemaakt, zelfs het hele jaar door, maar met Halloween is het natuurlijk ook een super leuke toevoeging.

Je hebt nodig per kunstwerk: oranje papier (A4), zwart papier (A4), lijmstift, zwarte glitterlijm, wiebeloogjes en een potlood.

Als eerste moet je het zwarte A4-tje 2 keer vouwen. Nadat deze is gevouwen, leg je vier vingers op de lange kant waar 2 vouwen zitten en trek deze over. Zo krijg je twee spinnen in 1 keer knippen. Knip het uit en vouw het papier weer open zodat je twee spinnen hebt.

Teken op de hoeken van het oranje papier spinnenwebben. Trek deze over met zwarte glitterlijm voor het leukste effect. Laat de lijm hierna drogen. Dit kan het beste een nacht drogen. Als lijm nog nat is, kun je voorzichtig de spinnen op het papier plakken. De wiebeloogjes geven daarna ook nog het leukste effect. Zie het eindresultaat van deze Halloween knutsel hieronder.

Bekijk de site voor afbeeldingen.

Lees ook: Herfst bovenbouw 5 lesideeën

Mummie

Perfect voor Halloween, maar ook voor een thema met Egypte en/of mummies. Je hebt nodig voor 1 mummie: karton (liefst zwart, anders zwart verven), witte wol, wiebeloogjes, schaar, lijm en plakband.

Knip het lichaam van de mummie uit het stuk karton. Verf dit zwart en laat het helemaal drogen. Als de verf droog is, dan kunnen de ogen op de mummie worden geplakt. Dan is het handig om aan de zijkanten van het lichaam kleine inkepingen te maken met een schaar. In deze inkepingen kan de wol dan beter blijven zitten als je de wol er om heen wikkelt. Plak het eerste stukje van de woldraad vast aan de achterkant van het hoofd van de mummie om vervolgens de wol helemaal rond het lichaam te wikkelen. Let op dat de ogen nog wel zichtbaar zijn. Het einde van de draad kan ook weer met plakband aan de achterkant van de mummie worden bevestigd.

Halloween knutselen mummie

Bekijk de site voor afbeeldingen.

Spook

Het spook is een makkelijke en snelle knutsel voor Halloween. Je hebt nodig: toiletpapier (wit), zwarte stift, schaar, helft van een papieren bordje en lijm of plakband.

Als eerste ga je van het toiletpapier stroken knippen. Je kunt ze zo kort of lang mogelijk maken als je wilt. Daarna wordt het gezicht met zwarte stift op het papierbordje getekend. Plak aan de achterkant van het bordje de stroken vast met lijm of plakband. Eventueel kan ook dubbelzijdig tape worden gebruikt.

Zwarte kat

Een zwarte kat hoort natuurlijk ook bij Halloween. Maar bij elk thema waar een kat in voorkomt, kan deze ook gebruikt worden. Deze opdracht is wat lastiger dan de andere.

Voor deze knutselopdracht moet je de template van de kat gebruiken: deze is hier te downloaden. Nadat je de template hebt geprint zijn er twee opties: of je trekt de stukken over op een zwart papier en maakt daardoor een zwarte kat, of je laat het witte papier zwart inkleuren. Voor de volgende stappen ga ik ervan uit dat je het overtrekt op een zwart papier. De template is voor 2 katten.

Je hebt nodig: template, zwart papier, wit potlood, schaar, klein stukje wit en roze papier en lijm.

Als eerste knip je de onderdelen van de kat uit van de template. Deze trek je over op zwart papier met een wit potlood. Knip hierna weer alle onderdelen uit. Let op, per template zijn er onderdelen voor 2 katten. De brede stroken gebruik je om de lichamen van te maken. Dat doe je door ze zo te vouwen zoals onderstaande foto en daarna deze losse flapjes aan elkaar vast te plakken waardoor je het lijf van de kat krijgt.

Daarna gebruik je de bladvormige stukjes om de oren te maken. Gebruik roze papier voor de binnenkant van de oren en de neus. De staart van de kat is de strook met een ronde vorm aan een van de kanten. Vouw ongeveer de helft van de staart als een accordeon. Knip hier een klein stukje vanaf. Dit kleine stukje gebruik je als nek van de kat. Maak ogen van wit papier met zwarte stippen en teken snorharen met wit potlood. Zet dan alle onderdelen zo in elkaar dat je onderstaande kat krijgt.

Bekijk de site voor afbeeldingen.

Nog meer ideeën

Op de site vind je 50 ideeën voor knutsels rondom Halloween. Bij ongeveer alle knutsels kun je doorklikken naar de uitleg. Heel soms is er ook een instructie video.